Joko nyt on hyvä aika ostaa sijoitusasunto?

16.10.2023

Asuntokauppa on ollut tahmeaa jo yli vuoden ajan. Vaikka kiinteistönvälittäjät ovat ennustaneet alkuvuodesta lähtien markkinoiden elpymisen olevan ihan nurkan takana, kuluttajien asunnonostoaikeet pysyttelevät edelleen hyvin laimeina.

Kiinteistönvälittäjien keskusliiton syyskuussa julkaiseman markkinakatsauksen mukaan asuntokaupan volyymi on kokonaisuutena edelleen noin kolmanneksen viiden vuoden keskiarvoa pienempi, ja uudiskohteiden kauppa on ihan totaalisesti jäässä.

Viimeisen vuoden aikana asuntokaupoilla ei ole näkynyt myöskään sijoittajia jonoksi asti. Eikä ihme, erityisesti korkotason nopea nousu yhdessä paikoitellen edelleen runsaan tarjonnan kanssa on haastanut asuntosijoittajien tuottoyhtälöä. Sijoittajat ovat jääneet seuraamaan markkinoiden kehitystä ja kalibroimaan strategiaansa uuteen asentoon.

Mistä sitten tietää, milloin olisi aika laittaa ostohousut takaisin jalkaan? Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa tai jopa mahdotonta, mutta markkinatoimijoiden tunnelmia voi koettaa aistia ja tunnistaa orastavia muutoksia. Suomen Vuokranantajat tekee jäsenilleen kaksi kertaa vuodessa barometritutkimuksen, jossa kartoitetaan kaupunkikohtaisesti yksityisten vuokranantajien näkemyksiä markkinoiden kehityksestä.

Mistä tietää, milloin olisi aika laittaa ostohousut takaisin jalkaan?

Vuokranantaja-barometrin vastauksissa asunnon ostoaikeet ovat laskeneet syksystä 2021 lähtien. Viimeisimmässä, syyskuussa 2023 tehdyssä barometrissä trendi näyttäisi kuitenkin kääntyneen. Nousua kevään 2023 ostoaikeisiin on vasta vähän, 0,8 prosenttiyksikköä, mutta nousua siitä huolimatta. Pieni piristyminen asunnon ostoaikeissa saattaa viitata siihen, että markkinoiden uskotaan olevan pohjilla tai vähintäänkin lähellä pohjaa.

Suomen Vuokranantajat ry:n Vuokranantaja-barometri

Vastaavasti asunnon myyntiaikeet ovat pienentyneet keväästä 2023. Kehitystä selittää talouskehityksen isompi kuva ja vuokranantajien toiminnan riskinsietokyky. Korkohuippu alkaa olla saavutettu, ostovoima elpyy ja oman talouden ennustaminen on helpompaa. Koska suurella osalla vuokranantajista riskitaso on varsin maltillinen, ei sijoitusasuntoa tarvitse myydä silloin, kun hinnat ovat pohjamudissa.

Jokainen odotettu kuukausi tarkoittaa myös saamatta jäävää vuokratuloa.

Kaupunkikohtaisesta tarkastelusta selviää, että vähiten sekä osto- että myyntiaikeita on Helsingissä ja Vantaalla toimivilla asuntosijoittajilla. Tulosta voi selittää se, että pääkaupunkiseudulla vuokra-asuntojen tarjonta on edelleen runsasta ja toisaalta asuntojen hintakäännettä saatetaan joutua odottelemaan vielä jonkin aikaa. Ostohousuja pidetään siis edelleen kaapissa. Selvimmin positiivinen käänne ostoaikeissa näkyy puolestaan Vaasassa, Joensuussa ja Tampereella. Erityisesti Tampereella ja Vaasassa kaupungin kehitys asuntosijoittajien näkökulmasta nähdään myös muutoin erittäin positiivisena.

Ehkäpä optimaalisinta ajankohtaa sijoitusasunnon ostamiselle ei edes kannata jäädä odottamaan, koska usein sen tunnistaa vasta jälkikäteen. Samalla jokainen odotettu kuukausi tarkoittaa myös saamatta jäävää vuokratuloa.

Sijoitusasunnon ostolle on hyvä aika silloin, kun oma talous on kunnossa ja markkinoilta löytyy omat sijoituskriteerit täyttävä asunto. Juuri nyt ainakin sellaisen etsimiselle on otollinen aika, kun markkinatilanne mahdollistaa edelleen perusteellisen harkinnan ja huolellisen tutustumisen kohteeseen, ja asunnon hinnassakin saattaa olla vielä neuvotteluvaraa.

Blogi on julkaistu alun perin viisasraha.fi -sivustolla 11.10.2023

Sanna Hughes

toiminnanjohtaja

Suomen Vuokranantajat ry