Tarjonnan niukkuus ei ratkea hintasääntelyllä

18.9.2023

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina 10.9.2023 Lontoon vuokra-asuntokriisistä. Kilpailu vuokramarkkinoilla on Lontoossa koventunut lyhyessä ajassa selvästi. Vuokra-asuntojen hinnat ovat pilvissä, eikä asuntoja riitä kaikille halukkaille. Ratkaisuksi Lontoon pormestari on ehdottanut vuokrasääntelyä.

Äkkiseltään vuokrasääntely voi tuntua hyvältä ratkaisulta nouseviin vuokriin. Helsingin Sanomienkin mukaan lontoolaisilla vuokranantajilla on kissanpäivät, ja silloin hintojen jäädyttäminen voi tuntua monesta oikeudenmukaiselta. Silloin kun ongelmana on tarjonnan niukkuus, hintasääntely on kuitenkin ratkaisuna vähän kuin housuihin pissaaminen pakkasella. Se saattaa lämmittää hetken, mutta sen jälkeen on entistä kurjempaa.

Ruotsalainen taloustieteilijä Assar Lindbeck on aikoinaan todennut, että vuokrasääntely on pommituksen jälkeen tehokkain tapa tuhota kaupunki. Vuokrasääntely kyllä alentaa niiden vuokria, jotka asunnon ovat onnistuneet saamaan, mutta pahentaa ongelmaa kaikkien muiden osalta. Vuokrasääntely vähentää asuntosijoittamisen houkuttelevuutta ja johtaa helposti pitkällä aikavälillä entistä niukempaan vuokra-asuntojen tarjontaan. Pahimmillaan vuokraukseen syntyy rinnakkaiset pimeät markkinat ja pitkiä jälleenvuokrausketjuja. Myös asuntojen kunto heikkenee, koska vuokranantajilla ei ole taloudellista kannustinta tehdä korjauksia. Lopputuloksena vuokra-asunnon kerran saaneet eivät uskalla luopua asunnostaan, työvoima ei liiku ja talouskasvu hidastuu.

Asumisen hinta pysyy parhaiten kurissa sillä, että pidetään huolta riittävästä tarjonnasta. Paras lääke Lontoonkin vuokra-asuntokriisiin löytyy, kun katsotaan ongelman juurisyytä: vuokra-asuntopulaa. Hinnat ovat päässeet karkaamaan, koska kasvavassa kaupungissa asuntoja ei yksinkertaisesti ole riittävästi kaikille halukkaille. Juuri nyt asuntoja pitäisi siis rakentaa rutkasti lisää (mikä toki Brexitin jälkeisessä Iso-Britanniassa ei sekään ole aivan yksinkertainen yhtälö ratkaistavaksi).

Suomessa tilanne on tällä hetkellä lähes päinvastainen: PTT:n Kiinteistöliitolle ja Omakotiliitolle laatiman asumismenotutkimuksen mukaan vuokralla asuvien asumismenojen kasvu on ollut tänä vuonna selvästi maltillisempaa kuin omistusasujien. Kovimmat vuokrankorotukset on tänä vuonna nähty kaupunkien omistamissa vuokrakohteissa, joissa vuokrat määräytyvät kustannusperusteisesti.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen viime vuosien maltillisesta kustannuskehityksestä voimme kiittää monipuolista ja kilpailtua vuokramarkkinaa sekä viime vuosien runsasta uudisasuntorakentamista, jonka avulla vuokra-asuntoja on saatu tarjolle riittävästi jopa suuriin kaupunkeihin. Ja vaikka vuokranantajista tilanne saattaa juuri nyt tuntua tukalalta, on kilpailtu, mutta hintasääntelystä vapaa markkina myös vuokranantajan kannalta paras vaihtoehto.

Blogi on julkaistu alun perin viisasraha.fi -sivustolla 13.9.2023

Sanna Hughes
toiminnanjohtaja
Suomen Vuokranantajat ry