Korkojen tai kustannusten nousu ei automaattisesti oikeuta korottamaan vuokraa – ehdoista kannattaa sopia jo vuokrasopimuksessa

16.8.2023

Vuokranantajien korkokulut ovat voineet moninkertaistua vuoden sisällä ja samalla hoitovastikkeet ovat nousseet monissa taloyhtiöissä 10–20 prosenttia. Suomen Vuokranantajien lakiasiainjohtaja ohjeistaa, että vuokrankorotusehdoista tulee aina sopia vuokralaisen ja vuokranantajan välillä. Esimerkiksi kustannusten nousu ei automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia. Selkeä vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata jo ennalta vuokrasopimukseen.

Lain mukaan vuokran tarkistamisesta voidaan sopia vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. Yleensä vuokrankorotus perustuukin selkeään ennalta sovittuun vuokrankorotusehtoon.

”Yleisimpiä käytössä olevia korotusehtoja ovat vuokrankorotusten sitominen elinkustannusindeksiin tai johonkin tiettyyn prosenttiperusteiseen vaihteluväliin. Jos vuokrankorotuksesta ei ole sovittu vuokrasopimuksessa, on kyse aina neuvottelutilanteesta vuokralaisen kanssa. Hyvän vuokratavan mukaan neuvottelut tulisi tällöin aloittaa puoli vuotta ennen korotuksen voimaantuloa”, kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasiainjohtaja Tarik Ahsanullah.

Alkusyksy on uusien vuokrasopimusten sesonkiaikaa. Sekä vuokranantajat että vuokralaiset kiinnittävät nykyään vuokrankorotusehtoihin aiempaa enemmän huomiota, ja vuokrankorotusehto kannattaakin Ahsanullahin mukaan kirjata vuokrasopimukseen. 

”Vuokrankorotuksesta ei voi sopia rajoituksetta. Laissa on yksiselitteisesti kielletty sellainen vuokrankorotusehto, jossa vuokranantaja saisi päättää vuokrankorotuksista täysin oman mielensä mukaan. Jokin peruste on siten oltava, mutta se voidaan muotoilla joustavaksi”, Ahsanullah valaisee.

Jos vuokrankorotus ei ole vuokranantajan kannalta tarkoituksenmukainen, vuokraa ei ole pakko korottaa sovittujen ehtojen mukaista maksimimäärää tai ollenkaan. Tuoreimpien tilastojen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta 1,3 prosenttia. Samaan aikaan monissa vuokrasopimuksissa viitattu elinkustannusindeksi on noussut 6,2 prosenttia.

”Toimivilla vapailla vuokramarkkinoilla kulloinenkin vuokrataso määräytyy yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Ennen vuokrankorotusten tekemistä kannattaa tutustua paikallisen markkinan tilanteeseen”, Ahsanullah tiivistää.

Julkisuudessa on puhuttu paljon Suomen suurimman vuokranantajan Hekan tulevista jopa noin 15 prosentin vuokrankorotuksista. Yksityisten vuokranantajien on kuitenkin syytä muistaa, että vuokrankorotusten lainsäädäntö poikkeaa yksityisten ja tuettujen asuntojen osalta.

”Toisin kuin valtion ja kuntien tukemassa ARA-tuotannossa, yksityisillä markkinoilla kustannusten nousu ei muodosta suoraan lakiin perustuvaa oikeutta vuokrankorotukselle”, Ahsanullah muistuttaa. 

Suomen Vuokranantajat ei suosittele koskaan minkään tietyn vuokrankorotusehdon käyttämistä tai sopivaa vuokrankorotustasoa. Ahsanullah kehottaa myös vuokranantajia varovaisuuteen: ”Yksittäisten vuokranantajienkin on syytä muistaa, että kilpailulainsäädäntö kieltää ehdottomasti yhtenäisistä vuokrankorotuksista sopimisen.”

Näin teet vuokrankorotuksen oikein

  1. Tarkista vuokrasopimuksesta vuokrankorotusehto. Jos korotusehtoa ei ole, tulee vuokralaisen kanssa neuvotella vuokran korottamisesta.
  2. Laske korotusehdon mukainen vuokrankorotuksen määrä.
  3. Tutustu alueen vuokramarkkinoihin ja harkitse vuokrankorotuksen tarpeellisuus.
  4. Ilmoita vuokralaiselle uusi korotettu vuokra vähintään kuukautta ennen sen voimaantuloa. Jos päätät olla korottamatta vuokraa, on siitäkin hyvä ilmoittaa vuokralaiselle.

Tarik Ahsanullah

Tarik Ahsanullah
Lakiasiainjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry

p. 045 1143 854
tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fi