Mennyt vuosi ei ollut vuokranantajan kannalta taloudellisesti yhtä ilotulitusta. Korot kuitenkin nousivat raketin lailla ja se on saanut monet asuntosijoittajat erittäin haastavaan tilanteeseen. Kun soppaan lisätään vielä pilvissä huiteleva energian hinta, voivat vuokraustoiminnan kustannukset muodostua merkittävästi aikaisempaa suuremmiksi etenkin niillä vuokranantajilla, jotka ovat sopineet sähkön kuuluvan osaksi vuokraa.
Kustannusten nousun myötä myös vuokrankorotukseen liittyvät kysymykset ovat lisääntyneet lakineuvonnassamme syksyn aikana. Miten ja kuinka paljon vuokraa voi sitten korottaa? Kiinnittäkää turvavyönne ja valmistautukaa äkkilähtöön kohti korotusehtojen ihmemaata.
Sopimuksen mukainen korotus
Ennen lentoon nousua on syytä tehdä vuokrasopimuksen turvatarkastus. Tämä on tärkeää, sillä lähtökohtaisesti vuokrankorotus tehdään aina vuokrasopimuksessa olevan ehdon perusteella. Mikäli vuokrankorotusmahdollisuudesta ei ole erikseen sovittu, ei korotusta lähtökohtaisesti voi tehdä ilman vuokralaisen suostumusta. Ehto ei myöskään voi olla miten tahansa laadittu. Jotta ehto olisi pätevä, siinä tulee ensinnäkin olla selkeä ja yksilöity peruste korotukselle. Muuten korotusta ei voi tehdä.
Yleisesti käytettyjä perusteita ovat muun muassa tietty prosentuaalinen korotus taikka indeksiin sidottu korotus. Ehtoon tulee lisäksi merkitä vuotuinen korotusajankohta. Tällöin myös vuokralainen osaa varautua tulossa olevaan korotukseen hyvissä ajoin. Vuokralainen on periaatteessa velvollinen maksamaan korotettua vuokraa oma-aloitteisesti korotusehdon mukaan, jos ehdossa on sovittu korotusajankohta, ja vuokralainen pystyy itse laskemaan ehdon mukaisen uuden vuokran määrän. Korotuksesta on kuitenkin aina hyvä ilmoittaa etukäteen. Hyvän vuokratavan mukaan korotuksesta tulee ilmoittaa vähintään kuukautta ennen sen voimaan tuloa.
Tasokorotus
Lentokoneen syöksyessä alas on mahdollista turvautua myös hyvässä vuokratavassa määriteltyyn tasokorotusmenettelyyn. Tasokorotuksesta voi löytää ratkaisun tilanteessa, jossa vuokrankorotuksesta ei ole sopimuksessa sovittu, mutta vuokra on jäänyt jälkeen käyvästä vuokratasosta. Tällöin vuokranantajalla on mahdollisuus tehdä vuokraan tasokorotus.
Tasokorotusta tulee aina edeltää vuokralaisen kanssa käytävät tasokorotusneuvottelut, jotka tulee aloittaa vähintään kuusi kuukautta ennen korotuksen tekemistä. Jos ne eivät tuota tulosta, on vuokranantajalla oikeus irtisanoa vuokrasopimus tällä perusteella. Hyvän vuokratavan mukaan tasokorotus ei saisi ylittää 15 prosenttia. Poikkeuksena tähän ovat tilanteet, joissa huoneistoon on tehty laaja remontti, joka on merkittävästi korottanut huoneiston tasoa. Tällöin tasokorotus voi olla myös enemmän.
Tuomioistuimen päätös vuokran tarkistamisesta
Ennen matkan päätepistettä tehdään vielä välipysähdys vuokran tarkistamista koskevan tuomioistuinpäätöksen kohdalla. Lain mukaan vuokranantajalla tai vuokralaisella on mahdollisuus saattaa vuokran tai sen määräytymistä koskevan ehdon kohtuullisuus tuomioistuimen tutkittavaksi. Tätä vaatimusta ei voi laittaa vireille enää vuokrasopimuksen päätyttyä. Lisäksi tuomioistuin voi vuokranantajan vaatimuksesta korottaa vuokraa tai muuttaa sen määräytymistä koskevaa ehtoa, mikäli sopimuksessa olevaa määräytymisehtoa voidaan pitää lain nojalla kohtuuttomana.
Tässä yhteydessä tulee kuitenkin huomioida se, että jos tuomioistuin kohtuullistaa vuokran määrää koskevaa ehtoa, saattaa joku muu vuokrasopimuksen ehdoista tämän myötä muuttua kohtuuttomaksi. Tuomioistuin voi siten joutua tällaisissa tilanteissa muuttamaan myös muita vuokrasopimuksen ehtoja ja muut muutokset eivät välttämättä ole vuokranantajalle edullisia. Tuomioistuinprosessit ovat myös yleisesti ottaen hyvin aikaa vieviä, raskaita ja kalliita. Tämän vuoksi vuokran määrästä kannattaa pyrkiä ensisijaisesti sopimaan aina vuokralaisen kanssa.
Matkamme päätteeksi haluamme toivottaa koko lentokoneen miehistön puolesta onnellista uutta vuotta asuntosijoittamisen parissa!
Elina Poikonen
Neuvontalakimies
Suomen Vuokranantajat
Lakineuvonta (jäsenille)
Verkkoneuvonta
(09) 1667 6345
ma, pe klo 10.00 – 15.00
ti, ke, to klo 9.00 – 15.00