Korot nousussa – mitä asuntovelallisen kannattaa huomioida?

12.5.2022

Suomen suosituin asuntolainan viitekorko, eli 12 kuukauden euribor, kääntyi positiiviseksi huhtikuussa kuuden miinusmerkkisen vuoden jälkeen. Moni asuntovelallinen on pitkästä aikaa tai jopa ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa lainan marginaalin ohella myös viitekorko vaikuttaa kuukausittaisen lainanlyhennyksen suuruuteen.

Tiistaina 10.5. vuoden euribor nousi 0,236 prosenttiin ja viime päivinä arvo on liikkunut 0,25 prosentin tuntumassa. Toisin sanoen, markkinat odottavat Euroopan keskuspankin korottavan ohjauskorkoa lähiaikoina tälle tasolle. Myös lyhyemmät euribor-korot ovat tästä syystä kasvussa, vaikkakin vielä nollan alapuolella.

Euribor ja asuntovelallisen arki

Miten nämä numerotiedot heijastuvat asuntovelallisen elämään? Jos oman asuntolainan korontarkastuspäivänä vuoden euribor olisi ollut 0,25 prosenttia, esimerkiksi 100 000 euron ja 25 vuoden annuiteettimuotoisesta asuntolainasta joutuisi seuraavan vuoden maksamaan noin 12 euroa enemmän kuukaudessa. Tätä voi pitää vielä hyvin maltillisena muutoksena, mutta jos asuntolainaa olisi tuplamäärä ja 12 kuukauden euribor kohoaisi kahteen prosenttiin, kuukausilyhennys nousisi jo noin 190 euroa kuukaudessa.

Oman lainan korontarkastuspäivän pääsee yleensä näkemään suoraan verkkopankista. On tärkeää muistaa, että korkojen nousu vaikuttaa myös taloyhtiölainojen korkomenoihin ja sitä kautta rahoitusvastikkeisiin. Näistä lainoista tietoja on saatavilla muun muassa yhtiökokousasiakirjoista. Korkotason muutosten vaikutuksia omien lainojen lyhennykseen voi testata esimerkiksi Kauppalehden yksinkertaisella laskurilla.

Taustaa tapahtuneelle ja tutka tulevaan

Miksi euribor-korot ovat kääntyneet nopeaan kasvuun kuluneen kuukauden aikana? Taustalla on ennen kaikkea euroalueen kiihtynyt inflaatiokehitys. Markkinat odottavat keskuspankin reagoivan tilanteeseen ohjauskoron nostolla. Vielä alkuvuodesta ennakoitiin, että ohjauskoron nosto tapahtuu aikaisintaan vuoden lopulla. Nyt kuitenkin spekuloidaan noston olevan mahdollinen jo kesällä. Tästä syystä vuoden euribor on noussut jo ennen kuin keskuspankki on varsinaisesti kaivanut ohjauskorkoa piironginlaatikosta takaisin työpöydälle.

Tulevaisuuden ennakointia vaikeuttaa Euroopan poikkeuksellinen tilanne. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kiihdyttänyt inflaatiota entisestään nostamalla energian, ruoan ja erilaisten tuotantopanosten hintoja. Yhdysvalloissa inflaation taustasyy on perinteisempi, eli palkkojen nopea nousu sekä talouden kuumeneminen, johon ohjauskoron kiristykset tepsivät suoraviivaisemmin. Euroopassa EKP joutuu politiikassaan tasapainoilemaan enemmän inflaation hillinnän ja talouskasvun turvaamisen välillä.

Millaisiin korkojen nousuun asuntovelallisen olisi hyvä varautua? Ennustaminen on aina haastavaa. Markkinoilla ennakoidaan, että korkotaso voisi nousta vuoden 2023 loppuun mennessä noin 1,5 prosentin tasolle, minkä jälkeen nousu pysähtyisi. Toki tätäkin korkeampaan korkotasoon on hyvä varautua ja laskea auki erilaisten skenaarioiden vaikutuksia. Jos oma talous ei kestäisi esimerkiksi 3–4 prosentin korkotasoa, on hyvä viimeistään nyt pysähtyä katsomaan oman talouden tuloja, menoja ja kokonaisvelkaa. Säästämisen lisääminen on helpoin tapa varautua korkojen nousuun ja sen voi aloittaa vaikka heti.

Sakari Rokkanen
Ekonomisti
sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi
p. 040 762 5340