Asuntosijoittaja – Näin vaikutat sijoituksesi arvoon yhtiökokouksessa

24.2.2022

Yhtiökokouskauden lähestyminen on varma kevään merkki. Miksi jokaisen asuntosijoittajan kannattaa osallistua varsinaiseen yhtiökokoukseen?

Tilinpäätösaineisto kertoo taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta

Tilinpäätöksessä kannattaa keskittyä ensin suuriin kulueriin eli siihen, mihin rahaa yhtiössä käytetään. Käytännön kokemus antaa näkökulmaa siihen, mikä on missäkin taloyhtiössä kohtuullinen kuluerä vaikkapa isännöintiin ja huoltoon – ja milloin erillisveloituksia on ilmaantunut normaalia enemmän. Mikäli taloyhtiössä on suoritettu suurempia vahinkokorjauksia, osakkeenomistajalla on oikeus käyttää asunto-osakeyhtiölaissa turvattua kyselyoikeutta ja pyytää yhtiön johtoa avaamaan niihin liittyviä kustannuksia tarkemmin. Merkittävät poikkeamat on syytä nostaa esille, koska esimerkiksi epätavallisen suuri vedenkulutus voi paljastaa vesivuodon.

Jos taas taloyhtiössä on tulossa suurempia remontteja, niiden kustannuksiin ja rahoitukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sijoittajaosakkaan kannalta merkitystä on esimerkiksi sillä, kuinka yhtiö kohtelee erilaisia osakassuorituksia kirjanpidossaan. Sijoittajaystävällinen taloyhtiö huomioi asuntosijoittajien verovähennysoikeuden niin, että suorituksia pyritään tulouttamaan. Tyypillisesti kertasuoritukset rahastoidaan tilikauden aikana, jolloin pääomavastikkeet voidaan jättää tuloutetuiksi, mutta tämä ei ole automaatio.

Valveutunut osakkeenomistaja kiinnittää huomiota myös siihen, että esitettävässä talousarviossa on ennakoitu merkittävimmät muutostekijät, jotka vaikuttavat taloyhtiön talouteen. Esimerkiksi ensi vuoden budjetissa ja maksuvalmiudessa tulisi olla huomioituna ainakin nousu kaukolämmön hinnassa ja paine sähköä koskevien kustannusten nousuun.

Hallituspaikka avaa mahdollisuuden vaikuttaa sijoituksen arvoon

Vaikka yksittäisellä osakkeenomistajallakin on asunto-osakeyhtiölain mukaan oikeus saada monia asioita yhtiökokouksen käsiteltäväksi, parhaiten taloyhtiön talouteen pääsee vaikuttamaan hakemalla yhtiökokouksesta hallitukseen. Hallituspaikkaa hakevan asuntosijoittajan kannattaa valmistautua esittelemään itsensä yhtiökokouksessa ja kertomaan, millaista osaamista voisi tuoda hallitukseen.

Taloyhtiön talouteen voi saada ryhtiä esimerkiksi sillä, että hallitus kilpailuttaa säännöllisesti taloyhtiön sopimukset, kuten kiinteistövakuutuksen ja taloyhtiölaajakaistan. Yksinkertaisimmillaan tuntuvaa säästöä voi saada aikaan vaikkapa sillä, että tiedottamisessa suositaan taloyhtiön omaa sähköistä kanavaa, jolloin vältytään ylimääräisiltä tulostus- ja postituskuluilta.

Taloyhtiön rakennusten ylläpidon kannalta puolestaan on tärkeä huolehtia niiden kunnossapidon oikea-aikaisuudesta. Hallituksen huolellisesti laatiman kunnossapitotarveselvityksen avulla taloyhtiön on mahdollista viedä korjaustoimenpiteitä suunnitelmallisesti yhtiön päätettäväksi ja ehkäistä siten kalliimpia vahinkokorjauksia. Asuntosijoittajan salkku kiittää, kun kassavirta saadaan pidettyä kunnossa ylläpitämällä vastiketaso yhtiössä kilpailukykyisenä. Tämä vaikuttaa myös asunnon arvoon sen houkuttelevuuden kautta.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Kiinteistölehdessä helmikuussa 2022.

Susanna-Maria Aarnivuo
Lakimies
Suomen Vuokranantajat