Tilastokeskuksen tuore vuokratilastojulkistus kertoo vapaarahoitteisten vuokrien kasvun hidastuneen koko maassa. Vuokrien vuosimuutokset ovat selkeästi pienentyneet pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa. Vuokrakehitys oli negatiivista Jyväskylässä, Lahdessa, Hyvinkäällä, Riihimäellä, Hämeenlinnassa ja Mikkelissä.
Tilastokeskus on julkistanut vuokratilastot kuluvan vuoden tammi-maaliskuulta. Tuoreiden tilastolukujen valossa vapaarahoitteisten vuokrien vuosimuutokset ovat laskeneet eri puolilla Suomea. Koko maassa vuokrat nousivat 0,7 prosentilla viime vuoden ensimmäiseltä vuosineljännekseltä kuluvan vuoden ensimmäiselle neljännekselle. Viime vuoden lopussa vuokrien vuosimuutos oli 1,0 prosenttia.
”Vuokra-asuntojen markkinointiajat ovat olleet kasvussa kuluneen puolen vuoden aikana erikokoisissa kaupungeissa. Markkinointiaikojen pitkittyminen näkyy nyt pienellä viiveellä vuokrakehityksen hidastumisena tai kääntymisenä jopa laskuun osassa kaupungeissa”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.
Vuokrakehitys on hidastunut pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa. Viimeisen vuoden aikana vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,9 prosentilla, Tampereella 1,0 prosentilla ja Oulussa 0,8 prosentilla. Vuokrien vuosikasvu hidastui viime vuodesta hieman myös Turussa, mutta oli kaupungissa edelleen koko maan nopeinta (+ 1,4 %). Vuokrakehitys hidastui myös pääkaupunkisedun työssäkäyntialueella Keravalla, Järvenpäässä ja Porvoossa.
Vuokrien vuosimuutokset olivat negatiivisia Jyväskylässä (-0,1 %), Lahdessa (-0,1 %), Hyvinkäällä (-0,2 %), Riihimäellä (-0,4 %), Hämeenlinnassa (-0,5 %) ja Mikkelissä (-0,2 %).
”Kilpailu vuokralaisista on kiristynyt monessa kaupungissa. Koronatilanteen pitkittyminen on vaikuttanut muun muassa korkeakoulujen etäopiskelun sekä palvelualojen vaikeuksien pitkittymiseen. Tämä on verottanut sekä opiskelijoiden että työntekijöiden vuokra-asuntojen kysyntää kaupungeissa. Samaan aikaan vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu on edelleen ollut voimakasta. Lisäksi monilla kotitalouksilla korona on rajoittanut kulutusta ja lisännyt säästämistä, minkä seurauksena on lähdetty asuntokaupoille etsimään omistusasuntoa. Vuokramarkkinoilla seurataan tarkkaan, miten ja erityisesti millaisten vuokra-asuntojen kysyntä kehittyy koronan jälkeen”, arvioi Rokkanen.

Sakari Rokkanen
Ekonomisti
Suomen Vuokranantajat
040 762 5340
sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi