Keräsimme yhteen joitakin kesäaikaan askarruttavia vuokraamiseen ja asumiseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia niihin.
Miten pidemmät poissaolot vuokrahuoneistosta tulee huomioida?
Kun huoneiston jättää tyhjäksi esimerkiksi lomamatkan takia, tarkista että huoneiston ikkunat ja parvekkeen tai terassin ovet ovat kiinni, sähkölaitteet ovat irrotettu verkkovirrasta ja palovaroittimen paristoissa on virtaa. Vie roskat ja huolehdi, että elintarvikkeita ei jää pilaantumaan huoneenlämpöön. Erityisen tärkeää on huolehtia siitä, että kaikki hanat sekä pyykin- ja astianpesukoneen sulkuventtiilit ovat kiinni. Mikäli mahdollista, voit pyytää sukulaisen tai tuttavan tarkistamaan huoneiston tilanteen poissaolon aikana. Ilmoita vuokranantajalle aina, jos poissaolosi jatkuu pitempään kuin tavanomainen lomamatka.
Saako vuokralainen ottaa huoneistoon alivuokralaisen?
Vuokralainen saa ottaa huoneistoon alivuokralaisen ilman vuokranantajan lupaa, mikäli alivuokrauksesta ei aiheudu vuokranantajalle huomattavaa haittaa tai häiriötä. Ilman vuokranantajansa lupaa vuokralainen voi alivuokrata enintään puolet asunnosta.
Vuokralainen voi myös luovuttaa koko huoneiston väliaikaisesti toiselle, jos hän esimerkiksi työn, opintojen tai muun vastaavan syyn takia oleskelee toisella paikkakunnalla. Väliaikaisen luovutuksen enimmäisaika on kaksi vuotta. Vuokralaisen on viimeistään kuukautta ennen väliaikaista luovutusta ilmoitettava asiasta kirjallisesti vuokranantajalle, jolla on perustellusta syystä oikeus vastustaa huoneiston väliaikaista luovuttamista.
Alivuokrauksessa ja väliaikaisessa luovutuksessa vuokralainen vastaa edelleen vuokran maksamisesta ja esimerkiksi vahingoista, joita huoneiston käytettäväkseen saanut mahdollisesti huoneistolle aiheuttaa.
Haluaisin järjestää kesäjuhlat, mitä tulee huomioida? Saako yhtiön yhteisissä tiloissa järjestää juhlia?
Kesäjuhlia voi järjestää myös kerrostalo- tai rivitalohuoneistossa, mutta muiden asumisrauha on juhlia järjestettäessä huomioitava. On kohteliasta ilmoittaa juhlien järjestämisestä seinänaapureille ja ilmoitustaululla hyvissä ajoin etukäteen. Samalla kannattaa ilmoittaa esimerkiksi puhelinnumero naapureiden yhteydenottoja varten.
Taloyhtiön järjestyssääntöjä on noudatettava myös juhlatilanteessa ja erityisesti on syytä huolehtia siitä, että musiikin soittaminen ja kovaääninen juhliminen huoneistossa loppuu riittävän aikaisin. Viimeistään järjestyssääntöjen mukaisen hiljaisen ajan alkaessa on syytä jatkaa juhlimista toisaalla. Yksittäisestä järjestyssääntöjen rikkomisesta ei yleensä ole vakavampia seuraamuksia, mutta toistuessaan ne voivat olla jopa peruste purkaa vuokrasopimus.
Taloyhtiön piha-alueella, grillikatoksessa tai kerhohuoneessa on usein mahdollista viettää aikaa myös omien vieraiden kanssa. Kuten muutenkin yhtiön yhteisiä tiloja käytettäessä, tilojen käyttöä koskevia varaus- ja muita ohjeita ja järjestyssääntöjä on aina noudatettava. Huolehdi aina, että roskat viedään jätteille tarkoitettuun paikkaan ja että tilat ja piha jätetään muutenkin asianmukaiseen kuntoon.
Mitä omalla parvekkeella ja pihalla saa tai ei saa tehdä?
Parveke tai huoneiston käytössä oleva piha-alue on erinomainen paikka viettää aikaa kesäkuumalla. Naapurisopu voi kuitenkin toisinaan olla koetuksella, jos pihalla tai parvekkeella aikaa vietettäessä ei oteta huomioon muita asukkaita.
Pihalla tai parvekkeella tupakointi voi olla kokonaan kielletty. Vaikka kieltoa ei olisi, voi runsas tupakointi aiheuttaa jopa terveyshaittaa naapurihuoneistojen asukkaille. Varsinkin runsaan tupakoinnin välttäminen muiden huoneistojen läheisyydessä edesauttaa naapurisovun säilymistä.
Ruoanlaitto parvekkeella on mahdollista, jos paloturvallisuus ei ruoanlaiton takia vaarannu. Esimerkiksi sähkögrillin käyttäminen on useimmiten mahdollista, vaikka järjestyssäännöissä grillaaminen olisi kielletty.
Leppoisa kesäkeli suorastaan houkuttelee nauttimaan auringon lämmöstä vähäisemmissäkin vaatteissa. Pihat ja parvekkeet sijaitsevat rivi- ja kerrostaloissa usein todella lähekkäin, joten myös pukeutumisessa kannattaa ottaa naapurit kohtuudella huomioon, kun aikaa vietetään ulkotiloissa vailla riittäviä näköesteitä.
Miten pidän asunnon viileänä kesällä?
Kerrostaloissa on harvoin ilmastointia, jolla huoneiston saisi viileäksi helteelläkin. Kuumana kesänä kannattaa kokeilla muutamaa asiaa: Pidä päivällä verhot ikkunoiden edessä ja sälekaihtimet alhaalla. Tuuleta vasta illalla, kun ilma on ulkona hieman viilentynyt. Jos asunnossasi on edelleen kuuma, kannattaa harkita siirrettävän ilmastointilaitteen hankkimista.
Jos siirrettävä ilmastointilaite ei edellytä kiinteitä asennuksia, voi vuokralainen hankkia sellaisen ilman vuokranantajan kirjallista suostumusta. Laitteen vedenkäytöstä ja kondenssiveden poistamisesta on kuitenkin aina huolehdittava asianmukaisesti. Jos laitteen huolimattomasta käytöstä kuten veden läikkymisestä tai vuodosta aiheutuu vaurioita, on vuokralaisen korvattava vuokranantajalle aiheutunut vahinko. Kiinteitä ilmastointilaiteasennuksia ei huoneistoon voi ilman vuokranantajan lupaa tehdä.
Tarvittaessa jäsenemme saavat lisätietoa lakineuvonnasta.