Ihanat kamalat talkoot

29.4.2025

Jokaisesta taloyhtiöstä löytynee niitä, joiden mielestä talkoot ovat ihania ja niitä, joiden mielestä ne ovat kamalia. Yksille ne ovat suorastaan kamalan ihania ja toisille ihan kamalia. Kuuluit sitten mihin edellä mainituista joukoista tahansa, joskus talkoita voi olla hyvä kurkistaa toisen näkövinkkelistä.

Jos talkoita tuijottelee taloyhtiön hallituksen jäsenen paikalta, ajatukset pyörivät varmaankin yhtiön tavoitteiden ympärillä. Talkoot järjestävällä hallituksella voi olla tavoitteenaan luoda taloyhtiöön yhteisöllisyyttä, tuoda hallitusta asukkaita lähemmäksi ja samalla laittaa yhteisiä tiloja sekä pihoja kuntoon sekä säästää yhtiön kunnossapitokuluissa. Toisaalta kyse voi olla vanhojen tapojen jatkamisesta: aina ennenkin on pidetty talkoot, joten kyllä mekin pidämme – oli haravoitavaa tai ei.

Perinteen jatkamista talkoot voivat merkitä myös pitkäaikaiselle asukkaalle. Tämän lisäksi talkoot voivat olla hänelle tapa pitää yhteyttä uusiin ja vanhoihin naapureihin, ja päästä reippailemaan pihatöihin. Toisaalta talkoot voivat tuntua myös pakolliselta pahalta. Mielessä voi piillä pelko: ”Mitähän ne ajattelee, jos en tänä vuonna menekään kun aina olen ollut mukana?”

Vastikään ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaneelle nuorelle talkoot voivat olla ennestään joko täysin tuttu tai tuiki tuntematon käsite. Itsenäistä asumista vasta aloittavalle voi olla epäselvää, ovatko talkoot pakolliset vai ei. Jos muutosta on kulunut vasta hetki, voi tuntua myös ulkopuoliselta, eikä keskenään jo tuttujen muiden asukkaiden sekaan meneminen vielä houkuta. Toisaalta joillekin talkoisiin osallistuminen voi olla itsestään selvää – näinhän omassakin perheessä on aina tehty (ja sen jälkeen sitten kotona päivitelty uusia naapureiden juoruja ja kuulumisia).

Kun juristilta kysytään taloyhtiön talkoista, johtaa keskustelu valitettavankin monesti kohti mustavalkoisia oikeuksia, velvollisuuksia ja vastuita. Kuivahkosti me juristit toteamme, että talkoot ovat vapaaehtoiset eikä hallitus voi ketään niihin pakottaa. Suosittelemme herkästi myös vakuutusten tarkistamista – korvaahan vakuutus, jos sattuu vahinko?

Itse kirjoitan tätä kolumnia juuri asumisen juridiikkaan erikoistuneena juristina. Työpöydälleni eksyy jos jonkinmoisia asumisen rajapintaan liittyviä ongelmia ja tilanteita. Osa on selvää juridiikkaa, osa taas hyvinkin kaukana siitä. Monenlaisia tilanteita kuulleena ja nähneenä ajattelen itse, että talkoot ovat jokaiselle asumisyhteisölle sen juridisesta muodosta riippumatta ennemmin mahdollisuus kuin uhka. Kannustan niiden järjestämiseen ja osallistumiseen jokaista.

Talkoiden lopputulosta – siistiä pihaa ja yhteisiä tiloja – pidän tosin lähinnä positiivisena sivutuotteena. Talkoiden suurin hyöty on ennen kaikkea ihmisten saattaminen yhteen ja kommunikoimaan keskenään. Se nimittäin on paras mahdollinen keino kaikkien erimielisyys- ja ongelmatilanteiden ennaltaehkäisemiseen ikinä – ehkä jopa meitä juristeja parempi.

Blogi on julkaistu alun perin Kiinteistölehdessä 17.4.2025.