Omakotitalonkin voi vuokrata

11.2.2025

Vuokra-asumisen suosio kasvaa tasaisesti ja kysyntää on myös erilaisille asumismuodoille. Omakotitalossakin saatetaan haluta asua vuokralla esimerkiksi silloin, jos halutaan enemmän neliöitä. Omakotitalon vuokrauksessa sovelletaan samaa huoneenvuokralakia kuin muussakin vuokraustoiminnassa, mutta silti vuokraus eroaa tietyiltä osin kerrostaloasunnon vuokraamisesta. Vuokranantajan on hyvä olla tietoinen näistä eroista.

Pattereiden ilmaamisesta ruohonleikkuuseen – kunnossapidosta sopiminen tärkeintä

Toisin kuin kerros- tai rivitaloasunnon vuokrauksessa, omakotitalon vuokrauksessa ei ole taloyhtiötä huolehtimassa kiinteistön kunnossapidosta. Tämä tarkoittaa, että vuokranantaja kantaa päävastuun kiinteistön kunnosta ja teknisten järjestelmien toiminnasta ja vuokranantajan vastuulla ovat ne asiat, mitkä ovat tyypillisesti asunto-osakeyhtiön vastuulla. Esimerkiksi kattohuollot, viemärien kunnossapito ja lämmitysjärjestelmän tarkastukset vuokranantajan tulee huomioida.

On tärkeää sopia vuokralaisen kanssa selkeästi, mitkä kunnossapitotehtävät kuuluvat vuokranantajalle ja mitkä vuokralaiselle. Jos vastuuta kunnossapidosta halutaan siirtää vuokralaiselle, tulee tästä sopia yksityiskohtaisesti vuokrasopimuksessa. Tyypillisesti vuokralaiselle saatetaan siirtää pienempiä kunnossapitovastuita, kuten talvikunnossapito ja terassin huolto. Mikäli vuokralaiselle siirretään merkittäviä kunnossapitovastuita, tulisi tämä huomioida myös vuokran määrässä, jotta ehto on kohtuullinen.

Talotekniikan opastus ja kustannusten jakaminen

Omakotitalossa on usein monimutkaisempia taloteknisiä järjestelmiä kuin kerrostaloasunnoissa. Vuokranantajan on hyvä opastaa vuokralaista talotekniikan käytössä, kuten lämmitysjärjestelmän, ilmanvaihdon ja muiden perusjärjestelmien hallinnassa. Hyvä opastus auttaa vuokralaista käyttämään taloa oikein ja vähentää riskiä vahinkoihin ja kalliisiin korjauksiin.

Lisäksi on tärkeää sopia selkeästi, kuka vastaa lämmityksestä, vedestä ja sähköstä aiheutuvista kustannuksista ja kenen nimissä sopimukset ovat. Parempi on ohjeistaa liian tarkasti kuin olettaa vuokralaisen osaavan.

Vuokralaisen vastuulle siirrettyjen töiden suorittaminen saattaa vaatia erityisiä ohjeita – erityisesti, jos vuokranantajalla on vahva näkemys töiden suorittamisen tavasta. Ohjeilla voidaan myös varmistua suoritusten riittävästä säännönmukaisuudesta. Konkreettisen ohjeistuksen laatiminen on sitä tärkeämpää, mitä pienempi kokemus vuokralaisella on omakotitaloasumisesta. Samalla on hyvä alleviivata vuokralaisen vastuulla olevan huolellisen hoidon merkitystä omakotitaloasumisessa. Suomen Vuokranantajien asiakirjamalleista löydät omakotitalon vuokrasopimuksen ja kunnossapitoliitteen mallin.

Liittymäsopimukset kannattaa pitää kiinteistön omistajan nimissä, jotta lämmitys ei katkea, jos vuokralaiset eivät maksa laskuja. Tämä vähentää suurempien vahinkojen riskiä. Mikäli kiinteistöä ei ole kytketty vesihuoltojärjestelmään, pitää esimerkiksi huolehtia lokakaivon tyhjennyksestä ja muista vastaavista toimenpiteistä. Jos vastuu on sopimuksella siirretty vuokralaiselle, tulee vuokranantajan opastaa käyttämään laitteita ja järjestelmiä.

Piha- ja ulkoalueiden hoito

Omakotitaloon kuuluu usein piha nurmikkoineen ja istutuksineen. Jotta piha ja sen kasvit kukoistaisivat myös vuokrasuhteen aikana, kannattaa pihan kunnossapidosta ja huoltotöistä sopia kirjallisesti. Jos piha-alueella on erityistä hoitoa vaativia istutuksia, on vuokranantajan hyvä ohjeistaa vuokralaista tarkemmin istutusten hoitoon liittyvissä kysymyksissä.

Vuokralaisella ei ole oikeutta ilman lupaa kaataa pihalta puita tai tehdä muitakaan muutostöitä pihalla. Jos omakotitaloa vuokrataan talviaikaan, on tärkeää sopia myös lumitöistä, lumenpudotuksesta ja liukkauden torjunnasta. Yksityistien varrella tulee sopia tiemaksuista ja mahdollisista aurauksen kustannuksista.

Palovaroittimet ja älyjärjestelmät

Vuodesta 2026 alkaen palovaroittimet ovat asuinhuoneistoissa kiinteistön omistajan vastuulla. Omakotitaloissa tämä tarkoittaa, että vuokranantaja on vastuussa palovaroittimista, ellei toisin ole sovittu vuokrasopimuksessa. Asetus velvoittaa, että rakennuksissa on vähintään yksi palovaroitin jokaisen kerroksen alkavaa 60 neliömetriä kohden.

Jos kiinteistössä on älyjärjestelmiä, sähköisiä avaimia, kameravalvonta tai turvajärjestelmiä, tulee niiden osalta jokaisesta erikseen sopia, kenen vastuulla ne ovat, miten niitä käytetään ja kuka vastaa niistä aiheutuvista kiinteistä kustannuksista.

Vakuutukset vuokranantajan turvana

Koska omakotitalossa ei ole taloyhtiötä vakuuttamassa itse kiinteistöä, omakotitalon omistajan tulee vakuuttaa itse rakennus ja vuokranantajan omistama irtaimisto. Vakuuttaminen on tärkeää esimerkiksi tulipalojen tai muiden vahinkojen varalle. Vuokranantajan kannattaa siis olla yhteydessä vakuutusyhtiöönsä ja selvittää heiltä, mitä vakuutusturvaa heillä on tarjota. Omakotitaloonkin kannattaa usein ottaa vuokranantajanvakuutus kiinteistövakuutuksen lisäksi. Suomen Vuokranantajien vuosittainen vakuutusvertailu auttaa vakuutusten vertailussa.

Vähennykset ja poistot – verotuksellinen etu vuokranantajalle

Omakotitalon vuokratulot ovat samanlailla verotettavaa tuloa kuin asunnon vuokratulot. Omakotitalojen osalta mahdolliset vähennykset ovat erilaisia, kun vastikkeita ei makseta taloyhtiölle. Omakotitalon vuokraajan tyypillisiä vähennyksiä ovat kiinteistövero, kiinteistövakuutus ja muut pakolliset vuokraukseen liittyvät kulut.

Omakotitalon vuokraajana sinulla voi olla mahdollista tehdä poistoja kiinteistön rakennusten ja rakennelmien hankintahinnasta ja siten pienentää verotettavaksi jäävää vuokratuloa. Lisätietoja poistoista löytyy Verohallinnon verkkosivuilta. Vinkkejä niin asuntojen kuin omakotitalojen vuokratulojen ilmoittamiseen löydät Suomen Vuokranantajien veroilmoitusohjeesta.

Hyvä vuokrasuhde syntyy selkeistä pelisäännöistä

Omakotitalon vuokraus tarjoaa monia mahdollisuuksia, mutta se vaatii myös enemmän vastuuta ja huolellisuutta kuin kerrostaloasuntojen vuokraus. Omakotitalon vuokraus voi olla antoisa kokemus niin vuokranantajalle kuin vuokralaiselle. Avain onnistumiseen on selkeä vuokrasopimus, jossa molempien osapuolten vastuut ja velvollisuudet on kirjattu yksityiskohtaisesti ja ohjeistukset käytännön toimiin ovat selkeät.

Myös avoin ja jatkuva vuorovaikutus vuokrasuhteen aikana auttaa välttämään mahdollisia ongelmia. Näin myös kiinteistösi pysyy hyvässä kunnossa. Suomen Vuokranantajat ry tarjoaa jäsenilleen kattavia työkaluja ja ohjeita, joiden avulla omakotitalon vuokraus sujuu mutkattomasti. Hyvin hoidettu vuokrasuhde ei ole vain taloudellinen investointi, vaan se voi tuoda mukanaan myös tyytyväisiä vuokralaisia ja positiivisia kokemuksia.

Jos harkitset omakotitalon vuokraamista tai kaipaat lisää tietoa, älä epäröi olla yhteydessä meihin – olemme täällä auttamassa sinua onnistumaan vuokraustoiminnassasi!