
Heille, jotka tuntevat vuokranantajat, blogi on todennäköisesti peruskauraa. Mutta heitä, jotka eivät tunne, on edelleen hyvin paljon. Yksityisistä vuokranantajista liikkuu yhä paljon väärinkäsityksiä, vaikkakin liikumme kyllä kaiken aikaa kohti oikeaa suuntaa.
Väärinkäsitysten oikomista ja todellista kuvaa yritetään luoda monessa eri kanavassa. Esimerkiksi viimeisimmässä Markkinakompassissa käsiteltiin vuokranantajiin liittyviä myyttejä. Edellisviikolla taas kävin kouluttamassa opettajia Rahamuseossa sekä puhumassa asuntosijoittamisesta yliopisto-opiskelijoille Tampereella. Vaikkakin pääpaino molemmissa oli itse asuntosijoittamisessa, niin nämäkin molemmat esitykset alkoivat kysymyksellä: ”Millainen on yksityinen vuokranantaja ja asuntosijoittaja?” Niin, millainen?
Yksityinen vuokranantaja on kaukana suuresta toimijasta
Kaikkihan ovat kuulleet suursijoittajista – oli sitten kyse pörssistä tai asunnoista. Mutta tiesitkö, että pelkästään osakeasunnoista saa vuokratuloa 313 000 henkilöä tai elinkeinoharjoittajaa? Yksityiset vuokranantajat tarjoavat noin 380 000 kotia eli yksityistä vuokramarkkinaa kuvaa siis erittäin hajautunut omistajuus.
63 % jäsenistöstämme tarjoaa 1–3 vuokrakotia, ja kymmentä tai useampaa kotia tarjoaa vain alle 8-prosenttia. Näitä koteja tarjotaan sukupuoleen katsomatta. Asuntosijoittaminen lieneekin kaikkein tasa-arvoisin sijoitusmuoto, ja viimeisimmän kyselyn perusteella naisia on miehiä jo 1 % enemmän.
Tavallisia kansalaisia, jotka haluavat turvata taloudellista tulevaisuuttaan
Asuntosijoittamisen todelliset buumivuodet olivat 2020–2022, ja joku saattoi tuona aikana saada kuvan, että asuntosijoittaminen on pikavoittoja. Eittämättä alalle tuli uusi asuntosijoittajia, jotka eivät olleet ymmärtäneet toiminnan perusluonnetta. Mutta suuri kuva ei muuttunut mihinkään. Tämä kuva on seuraavanlainen: kolmasosa säästää eläkepäivien toimeentulon turvaksi ja viidesosa haluaa kasvattaa taloudellista liikkumavaraansa.
Samalla kuitenkin 15 % uskaltaa tavoitella taloudellista riippumattomuutta, ja 53 % tästä ryhmästä on valmis sietämään suurempaa riskiä hakiessaan suurempaa tuottoa. Todennäköisesti tämä ryhmä myös verkostoituu ja opiskelee kaikkein eniten. Kuitenkin maltillisuus on valtaosalle tärkeintä, eli maltillista tai pientä tuottoa ja riskiä hakee kaikista vastaajista 94 %. Kaksi kolmasosaa ilmoittaa, että tavoittele vaurastumista yli 10 vuoden aikajänteellä. Alle kuuden vuoden säteellä vaurastumista tavoittelee 7 %.
Maltti kuvaa velan käyttöä
Kun menemme rahoitukseen, niin lukuja ja prosentteja alkaa vilisemään isojen eurojen joukossa. Mutta jos yksi luku pitää muistaa, on se tämä: 56 prosentilla on velkaa alle puolet sijoitusasuntojen arvosta. Kutsun tätä hallituksi velan käytöksi vaurastumisen tukena. Ja nykyisten tiukentuvien rahoitussäännösten perusteella, tämä luku tuskin on nousemaan päin.
Knoppi-infoa loppuun
Yksityisten vuokranantajien yleisin koulutustausta on korkeakoulututkinto (73 %), joka jakautuu alempaan korkeakoulututkintoon (31 %) ja ylempään korkeakoulututkintoon (42 %). Ammatillinen tutkinto on 15 %:lla, ylioppilastutkinto 6 %:lla, tohtorintutkinto 4 %:lla ja peruskoulututkinto 2 %:lla.
Lisäksi 77 % vuokranantajista hajauttaa sijoituksensa muihin sijoitusluokkiin kuin kiinteistösijoituksiin. Ainoastaan yhtiön kautta sijoittaa 2,5 %, sekä yhtiön kautta että omissa nimissään sijoittaa 8 %, ja selvä enemmistö (90 %) sijoittaa ainoastaan omissa nimissään.
Yksityisen vuokranantaja todellista kuvaa ei levitä ainoastaan Suomen Vuokranantajat
Suomen Vuokranantajilla tiedostamme hyvin, että emme ole ainoita, jotka kertovat yksityisestä vuokranantajuudesta ja sen inhimillisestä kuvasta. Kiitos kuuluu myös teille kaikille. Kiitos blogien kirjoittajille ja podcastien pitäjille. Kiitos kirjojen kirjoittajille. Kiitos jäsenillemme, jotka ovat kiinnostuneita asiasta, opiskelevat ja verkostoituvat. Kiitos sinulle, joka levität sanomaa ystävillesi, tutuillesi tai vaikkapa päättäjälle.
