Perehdyin hiljattain asiaan, jonka olin kyllä tiedostanut, mutta jota olin ajatellut vielä kovin pintapuolisesti: kansainväliset opiskelijat asiakkaanamme. Tästä innostuneena ja inspiroituneena päätin kirjata ylös ajatuksia aiheesta, bloggaa aluepäällikkömme Markku Pennanen.
Kaikki alkoi kesällä Joensuussa, kun olin seuraamassa Joensuun Mailan Superpesis-ottelua. Voitokkaan ensimmäisen jakson jälkeen oli jaksotauko, jonka aikana kuulin hyvin mielenkiintoisen kaupungin muuttoagentin haastattelun. Kuuntelin haastattelun herkällä korvalla ja sen jälkeen rohkenin lähestyä muuttoagenttia. Kehuin, että olipa mielenkiintoista asiaa ja voisimmeko syksyllä kuulla asiasta lisää Vuokranantajaillassa.
Syksy saapui aikanaan, pesiskausi päättyi mitalitta, mutta meidän ajatuksemme Vuokranantajaillasta alkoi jalostua. Kun illan sisältöä alettiin miettiä, tuli esille kansainvälisten opiskelijoiden merkitys niin opiskelukaupungille, oppilaitoksille kuin vuokranantajille. Niinpä otimme illan agendaksi kansainväliset opiskelijat. Saimme lisää asiantuntemusta aiheeseen, kun siitä tuli kertomaan kaksi ammattikorkeakoulun koulutuspäällikköä, asiantuntija sekä kolme kansainvälistä opiskelijaa kukin omasta näkökulmastaan.
Kansainvälisten opiskelijoiden tarpeet
Kansainvälisellä opiskelijalla tässä blogissa tarkoitan ulkomaan kansalaista, joka on kirjoilla suomalaisessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa tutkinnonsuorittajana. Tällä hetkellä jo yli 10 prosenttia uusista opiskelijoista näissä oppilaitoksissa on ulkomaalaisia. Yli puolet ulkomaalaisista opiskelijoista tulee Aasiasta.
Kun kansainvälinen opiskelija saapuu Suomeen ja uuteen kotikaupunkiinsa, on hän monen uuden asian parissa. Kun saimme kuulla kokemuksia, tuli meille niinkin arkinen asia esille kuin neljä erilaista vuodenaikaa. Lähtömaassa voi olla vain kaksi erilaista säätyyppiä, joko sadekausi tai kuiva kausi. Suomen paukkupakkaset ovat elämys muualta muuttaneelle.
Kun opiskelupaikka varmistuu, kansainvälisissä koulutusohjelmissa voi tilanne edetä hyvin nopeasti ja vakituista asuntoa ei välttämättä ole tiedossa sillä hetkellä, kun saavutaan perille.
Tilapäisratkaisuina on esimerkiksi lyhytvuokrausta, hotellimajoitusta tai mahdollisesti majoituspalveluja jaetuissa asunnoissa. Opiskelija-asuntoja tarjoavilla kunnallisilla yhtiöillä voi olla kapasiteetti jo käytössä. Pahimmillaan opiskelijat saattavat muuttaa paikkakuntaa, jos eivät saa asuntoa siltä paikkakunnalta, jonne ensisijaisesti olisivat halunneet tulla opiskelemaan, elämään ja asumaan. Siksi meillä yksityisillä vuokranantajilla on merkittävä roolimme olla osaltamme auttamassa opiskelijoita, oppilaitoksiamme ja kaupunkiamme.
Millaisia sitten ovat kansainvälisten opiskelijoiden hakemat asunnot? Moni varmasti toivoo yksiötä, mutta opiskelijat ovat usein sopeutuvia myös soluasumiseen tai jaettuihin asuntoihin. Myös kalustettujen asuntojen suhteen on kysyntää. Oma lukunsa on perheasunnot, opiskelijoita tulee myös perheen kanssa.
Miten vuokranantajat voivat olla hyödyksi?
Yksityiset vuokranantajat on merkittävä toimija asuntojen tarjoajana. Ison kuvan asuntomarkkinatilanne on se mikä on, mutta voimmeko me vuokranantajina vastata kansainvälisten opiskelijoiden asuntokysyntään nykyistä paremmin? Esimerkiksi vuokrausilmoituksia voisimme tehdä myös englanninkielisenä tai laittaa ainakin lopputekstinä ” You may also contact me in English”.
Vuokranantajan kannattaa myös miettiä, onko itsellä sisään rakentuneita esteitä, jotka jarruttavat asuntojen tarjoamista kansainvälisille vuokralaisille, kuten vuokranantajan pelko kielimuurista.
Kansainväliset opiskelijat tulevat englanninkielisiin koulutusohjelmiin, joten englannin kielen taito heiltä löytyy. Jos vuokranantaja on epävarma oman englannin kielen suhteen, on siihenkin tukea onneksi saatavilla. Googlen kääntäjä on maksuton palvelu, joka kääntää hetkessä sanoja, lauseita ja verkkosivuja suomen ja yli 100 muun kielen välillä. Myös maksuton Chat GPT on apuna käännöksissä. Näillä vuokraukseen liittyvä erikoissanastokin on usein helposti käännettävissä.
Suomen Vuokranantajien jäsensivuilta kaikki tarvittavat sopimuspohjat löytyvät myös englanninkielisinä. Nämä varmasti osaltaan helpottavat jäsentemme vuokranantajuutta, myös kansainvälisten opiskelijoiden ollessa asiakkaana. Näppärä tapa on laittaa suomen- ja englanninkieliset versiot rinnakkain, niin siitä näkee heti, mitä mahdollisesti sopimuksessa mainittu sana tarkoittaa suomeksi.
On myös hyvä muistaa, että syrjintäkiellon myötä emme saa olla vuokraamatta asuntoa hakijalle esimerkiksi hänen etniseen taustaansa, uskontoonsa, seksuaaliseen suuntautumiseensa tai vammaisuuteensa liittyvän syyn vuoksi.
Tuoreen tilaston mukaan 1.1.-31.9.2024 välisenä aikana on opiskeluperäinen maahanmuutto kasvanut edelliseen vuoteen yhdeksän prosenttia. Vuokranantajan kannattaakin siis huomioida myös tämä merkittävä vuokralaisryhmä. Myös oma kokemukseni ulkomaalaisista vuokralaisista on hyvä, eikä kertaakaan ei ole tapahtunut mitään negatiivista kokemusta.
Kirjoittaja: Markku Pennanen, aluepäällikkö Pohjois-Karjala, Suomen Vuokranantajat ry