Siinä missä vastuullisuus on isoille kiinteistösijoittajille arkipäivää, moni pieni yksityinen vuokranantaja ja asuntosijoittaja ihmettelee vielä, mistä oikein onkaan kysymys. Kun pintaa vähän raaputtaa, on ympäristövaikutusten huomioimisessa, sosiaalisessa vastuussa ja hyvän hallintotavan noudattamisessa kyse pohjimmiltaan sijoitusten tuottojen parantamisesta ja riskien vähentämisestä. Vastuullisuus on siis hyvää bisnestä.
Vuokranantajalle vastuullisuus tarkoittaa sitoutumista reiluun, eettiseen ja kestävään toimintaan niin osana taloyhtiötä kuin vuokrasuhteissakin. Tässä muutamia konkreettisia esimerkkejä, miten vastuullisuutta voi huomioida pienemmässä asuntosijoitustoiminnassa.
Panostaminen energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin näkyy myös asuntosijoittajan kukkarossa
Koska asuminen aiheuttaa jopa neljäsosan kaikista Suomen kasvihuonepäästöistä, ympäristövastuun ytimessä vuokranantajan näkökulmasta ovat kiinteistön energiatehokkuus ja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin panostaminen. Hyvin hoidettu kiinteistö pitää arvonsa paremmin ja voi jopa nostaa arvoaan.
Taloyhtiössä erityisesti energiatehokkuuteen panostaminen näkyy usein suoraan myös sen osakkaiden kukkarossa. Suomessa lämmityskustannukset ovat monessa taloyhtiöissä suurin yksittäinen kuluerä. Niinpä lämmitysjärjestelmän energiatehokkuuden parantaminen tai yksinkertaisimmillaan esimerkiksi lämpötilan pudottaminen rappukäytävistä ja muista yleisistä tiloista voivat säästää yhtiöltä ja siten myös sen osakkailta pitkän pennin. Säästöjä on saatavissa usein myös veden kulutuksen (ja siten sen lämmittämisen) hillitsemiseen tähtäävistä toimenpiteistä.
Toisaalta ympäristöystävälliset valinnat voivat lisätä taloyhtiön viihtyisyyttä ja siten sen arvoa asukkaiden silmissä. Esimerkiksi pihan puustoon, viheristutuksiin ja monimuotoisuuteen panostaminen voi paitsi vähentää paahdetta ja parantaa hulevesien imeytymistä, samalla myös merkittävästi lisätä asukkaiden viihtyvyyttä.
Myös yksittäinen vuokranantaja voi toiminnassaan kiinnittää huomiota ympäristöystävällisyyteen ja ekologisuuteen pohtimalla esimerkiksi, voisiko rikki mennyttä kodinkonetta vielä korjata, olisiko remontissa mahdollista hyödyntää kierrätysmateriaalia tai kannattaisiko halvimman pintamateriaalin sijasta valita kestävämpi vaihtoehto. Vastuullista on myös korjata viat ja puutteet mahdollisimman nopeasti, jotta ne eivät pahene ja aiheuta suurempia ongelmia.
Voi olla rohkeaa väittää, että ympäristöystävällisillä ratkaisuilla olisi välitön positiivinen vaikutus myös asunnon vuokratasoon. Ne voivat kuitenkin vähimmilläänkin houkutella entistä laajempaa vuokralaisjoukkoa ja saada heidät sitoutumaan asuntoon pidemmäksi aikaa.
Vastuullinen vuokranantaja on luotettava ja kohtelee vuokralaistaan reilusti
Vuokrasuhteessa vastuullisuus ei tarkoita pelkästään lain noudattamista. Vastuullisesti toimiva vuokranantaja viestii avoimesti, on luotettava sopimuskumppani ja kohtelee vuokralaistaan reilusti ja kunnioittavasti kaikissa vuokrasuhteen elinkaaren vaiheissa aina vuokralaisen valinnasta lopputarkastukseen asti.
Vastuullisuus ei ole hyväntekeväisyyttä tai löperyyttä. Päinvastoin vuokranantajan on lupa kiinnittää huomiota vuokralaista valitessaan hakijan maksukykyyn ja kykyyn huolehtia asunnosta. Ja vuokrasuhteen aikana saa ja pitääkin puuttua ripeästi esimerkiksi vuokranmaksun viivästyksiin tai häiriötilanteisiin.
Vastuullinen vuokranantaja huolehtii siitä, ettei noudata vuokralaisen valinnassa syrjiviä perusteita. Hän kertoo jo vuokrailmoituksessa kattavasti vuokrattavaan kohteeseen liittyvistä asioita ja esimerkiksi taloyhtiössä tulossa olevista remonteista. Jos vuokralaisehdokas on vieraskielinen tai vaikkapa ensimmäiseen omaan kotiin muuttava nuori, vastuullinen vuokranantaja huolehtii, että kaikki vuokrasuhteeseen liittyvät asiat tulevat ymmärretyksi.
Vastuullinen vuokranantaja tekee selkeän vuokrasopimuksen ja käy sen sisällön läpi vuokralaisen kanssa. Hyvässä sopimuksessa on määritetty vuokrasuhteen ehdot kuten sopimuksen kesto, vuokran ja erilliskorvausten määrä ja niiden korotusperuste sekä mahdolliset muut ehdot. Yhtä lailla vastuulliseen toimintaan kuuluu se, että vuokranantaja käy vuokrattavan asunnon ylläpitoon liittyvät toimenpiteet ja ohjeet läpi vuokralaisen kanssa.
Vastuullinen vuokranantaja viestii avoimesti myös vuokrasuhteen aikana. Hän kertoo mahdollisista huoltotöistä hyvissä ajoin ja on valmis vastaamaan kysymyksiin ja huolenaiheisiin. Hyvä viestintä luo luottamusta ja auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia. Mukavuus ei maksa mitään ylimääräistä, mutta voi madaltaa vuokralaisen kynnystä ilmoittaa mahdollisista ongelmista.
Reilu ja kunnioittava vuokrasuhde johtaa yleensä pidempiin vuokrasuhteisiin ja pienempään vaihtuvuuteen. Tyytyväinen vuokralainen pysyy pidempään, maksaa vuokransa ajallaan ja pitää asunnon hyvässä kunnossa.
Hyvä hallintotapa ohjaa niin vuokranantajan kuin taloyhtiönkin toimintaa
Hyvän hallintotavan noudattaminen tarkoittaa vuokraustoiminnassa erityisesti hyvän vuokratavan noudattamista. Hyvä vuokratapa on itsesääntelyohjeistus, johon on kirjattu ohjeita ja toimintasuosituksia sellaisten tilanteiden varalle, joista ei suoraan säädetä laissa. Yhtä lailla vastuullisesti toimiva vuokranantaja kiinnittää huomiota tietosuojaan. Hän kerää vain toiminnan kannalta tarpeellisia tietoja, säilyttää niitä huolella eikä lörpöttele vuokralaistensa asioita muille.
Taloyhtiössä toimiessaan vastuullinen vuokranantaja pitää huolta siitä, että myös taloyhtiössä noudatetaan hyvää hallintotapaa. Taloyhtiöissä hyvän hallinnon järjestämisen ytimessä ovat hallitus ja isännöitsijä. Heidän vastuullaan on hoitaa yhtiön taloutta huolellisesti, ajaa taloyhtiön etua yksittäisten osakkaiden edun sijasta ja huolehtia osakkaiden yhdenvertaisuudesta. Hyvin hoidetussa taloyhtiössä myös viestitään avoimesti tehdyistä päätöksistä ja muista taloyhtiön osakkaiden ja asukkaiden elämään vaikuttavista asioista.
Taloyhtiön osakkaana vastuullinen vuokranantaja hoitaa omat maksuvelvoitteensa taloyhtiölle ajallaan, on sitten kyse hoitovastikkeista tai taloyhtiölainaan kuuluvista pääomavastikkeista. Vastuullinen vuokranantaja myös puuttuu ripeästi vuokralaisensa mahdollisesti aiheuttamiin häiriöihin tai muihin ongelmatilanteisiin, jotta asumisrauha taloyhtiössä säilyy.
Vastuullisuus voi pitkällä aikavälillä ratkaista onko sijoituksesi hyvä vai huono
Vastuullisuus on yksityiselle asuntosijoittajalle valttikortti. Se ei ainoastaan paranna vuokrasuhdetta ja kiinteistön arvoa, vaan myös vähentää riskejä ja tuo mukanaan konkreettisia hyötyjä. Panostamalla hyvään vuokranantajuuteen ja ympäristön huomioon ottamiseen, vuokranantaja voi varmistaa sijoituksensa tuottavuuden ja kestävyyden pitkällä aikavälillä.
Lisää vinkkejä vastuullisesta vuokranantajuudesta voit lukea Hanna Silvolan ja Kati Valjuksen uunituoreesta teoksesta Vastuullinen vuokranantaja.
Blogi on alunperin julkaistu viisasraha.fi-sivustolla 19.12.2024.