Syksy on nyt virallisesti alkanut, vaikkei sitä keleistä uskoisi. Sen tietää nimittäin siitä, että hallituksen budjettiriihi (varma syksyn merkki) puitiin läpi viime viikolla. Myös toinen muuttolintuja ja kellastuvia lehtiäkin varmempi syksyn merkki, eli eduskunnan syysistuntokausi pyörähti viime viikolla käyntiin. Minkälaisista asetelmista politiikan syksyyn siis lähdetäänkään ja mitä vuokranantajan näkökulmasta kannattaa erityisesti seurata?
Budjettiriihtä voidaan kutsua rauhalliseksi. Vaikka julkisen talouden sopeutustarve onkin hallituksella suuri, kevensivät kevään kehysriihen yhteydessä tehdyt järeät päätökset huomattavasti painetta tältä syksyltä. Paras merkki seesteisyydestä lienee se, että lopulliset päätökset saatiin pakettiin päivässä. Mutta julkinen talous, sen tasapainotus ja ennen kaikkea keinot tulevat keskusteluttamaan vielä läpi syksyn. Aiheesta tullaan varmasti vääntämään peistä useampaan otteeseen syksyn aikana eduskunnan kyselytunneilla, eikä vähiten lähestyvien kunta- ja aluevaalien vuoksi (joihin kannattaa muuten vuokranantajana lähteä ehdottomasti ehdolle, mikäli haluaa olla vaikuttamassa paikalliseen asuntopolitiikkaan!).
Asuntopolitiikassa tapahtuu nyt syksyn aikana paljon, mutta jos yksi nosto pitäisi vuokranantajalle tehdä, niin kääntäisin katseen suoraan marraskuun loppupuolelle. Silloin pitäisi nimittäin valmistua oikeusministeriön alaisen työryhmän urakka asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain ajantasaistamiseksi. Tuttavallisemmalta nimeltään huoneenvuokralaki on siis päivityksessä ja tämä tulee tavalla tai toisella koskettamaan lähes jokaista vuokranantajaa. Laki on ollut pääpiirteissään muuttumaton vuodesta 1995 asti, joten ehostus lienee paikallaan. Myös maailma ja vuokramarkkinat ovat noista vuokrasääntelyn purkamisen vuosista muuttunut jonkun verran.
Huoneenvuokralain osalta ei kuitenkaan kannata huolestua tai menettää yöuniaan. Suomen Vuokranantajilla on alusta alkaen ollut työryhmässä edustaja ja alkuvuodesta järjestetyllä kiertueella saatu palaute on antanut työn tueksi valtavan paljon. Työryhmän tuloksista tullaan myös viestimään laajasti jäsenistölle, joten mikäli teema kiinnostaa, kannattaa seurata aktiivisesti kanaviamme. Ja miksipä ei kiinnostaisi, onhan kyseessä lähes jokaista vuokranantajaa koskettava lainmuutostyö. Myös muun muassa lyhytaikainen vuokraus on tällä hallituskaudella puhuttava aihe, ja teemme vaikuttamistyötä sen edellytysten turvaamiseksi.
Edunvalvonta on jäsenkyselyidemme mukaan monelle jäsenelle merkittävä syy olla yhdistyksessä mukana. Vaikuttamistyötämme jäsentemme hyväksi pääset seuraamaan niin kattavilta vaikuttamisen sivuiltamme, kuin avoimuusrekisteristä, jonne myös yhdistyksemme ensimmäinen toimintailmoitus jätettiin elokuussa. Esimerkiksi lausuntoja olemme tämän vuoden aikana tähän mennessä jättäneet jo 8 kappaletta.