Varaudu yllättäviin tilanteisiin ja laadi asiakirjat kuntoon

15.8.2024

Oletko koskaan pohtinut, miten asuntovarallisuuteesi ja muuhun omaisuuteesi liittyvät asiat hoituisivat, jos sinulle kävisi yllättäen jotain?

Todennäköisesti jokaisella asuntosijoittajalla on jossain vaiheessa ollut mielessä juridiset asiat, jotka liittyvät esimerkiksi asunnon hankintaan, vahingonkorvausvastuuseen tai sopiviin ehtoihin kauppakirjassa ja vuokrasopimuksessa. On luonnollisesti hyvin tavallista, että tällaisten kysymysten pohtimiseen ja ratkaisemiseen käytetään aikaa ja energiaa asuntovarallisuuden elinkaaren eri vaiheissa. Mutta entäpä sitten, jos itselle kävisikin jotain – miten kaikki silloin hoituisi?

Jokaisen kannattaa turvata omien taloudellisten asioiden hoito sekä varallisuuden siirtyminen eri tilanteissa. Käytännössä olemme huomanneet, että ratkaisut tapaavat helposti jäädä arjen rattaiden alle, mutta hyvä uutinen on, että suurelta osin varautuminen on mahdollista. Se vaatii hieman ajatustyötä ja usein asiantuntijan apua, mutta tuo mukanaan arvokasta mielenrauhaa.

Edunvalvontavaltakirjalla on mahdollista turvata omaisuuteen liittyvien asioiden hoito tilanteissa, joissa ei itse kykene tekemään päätöksiä. Tilanne voi olla tilapäinen tai pysyvämmän luonteinen. Oletko miettinyt, kuka olisi sinulle sellainen luotettu henkilö, jonka käsiin luottaisit asiasi? Edunvalvontavaltakirjan avulla tämä henkilö pystyy hoitamaan omaisuutta joustavammin ja laajemmin kuin mikä olisi mahdollista, jos tällaista dokumenttia ei olisi laadittu ja jouduttaisiin hakea virallista edunvalvojan määräystä.

Testamentilla sen sijaan on mahdollista vaikuttaa siihen, kuka omaisuutesi aikanaan perii. Tällainen varautuminen on relevanttia pohdintaa meistä jokaiselle, mutta asuntosijoittaminen tuo siihen lisää näkökulmia. Esimerkiksi perheen alaikäisten lasten osalta on hyvä huomioida, että lasten omaisuuden hallinnointi ei välttämättä olekaan aivan mutkatonta, jos toinen huoltaja jää yksi hoitamaan heidän omaisuuttaan. Oma perhemuoto, perhe- ja varallisuushistoria sekä varallisuuden muoto voivat vaikuttaa siihen, kenelle, millä tavoin ja minkälaisin veroseuraamuksin omaisuus periytyy. Tiedätkö sinä, kuka sinut perii? Entä oletko kartoittanut, mitä se käytännössä tarkoittaisi heidän kannaltaan?

Toisinaan varallisuuden siirtymistä halutaan suunnitella jo hyvissä ajoin, jolloin lahjoituksiin tai esimerkiksi perheenjäsenten välisiin kauppoihin liittyvät asiat saattavat herättää kysymyksiä. Varallisuussuunnittelua tehdessä kannattaa muistaa, että kyse on aina kokonaisuudesta ja liittymäkohdat laadittujen juridisten asiakirjojen välillä on otettava huomioon. Jos esimerkiksi pidät tärkeänä perillisten tasapuolista kohtelua, mutta ei ole mahdollista tai järkevää tehdä samanaikaisia ja samanarvoisia lahjoituksia jokaiselle, on hyvä tarkistaa myös testamentti samassa yhteydessä.

Jotta juridiset asiakirjat on mahdollista laatia vastaamaan omia, yksilöllisiä tarpeita, jokaisen täytyy ensin syventyä itse miettimään, millaisia omat toiveet ja arvojen mukaiset lopputulemat käytännössä ovat. Tämän jälkeen laadittavat lahjakirjat, avioehdot ja testamentit ovat pohjimmiltaan varallisuussuunnittelusi työkaluja, joiden avulla kaikki menee eri tilanteissa sujuvasti ja juuri niin kuin toivot.

Vastauksia kysymyksiin sekä lisää pohdittavia kysymyksiä on luvassa aihepiiriä käsittelevässä Danske Bankin ja Suomen Vuokranantajien yhteistyössä toteutettavassa webinaarissa 21.8.2024 klo 17.00-18. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: https://www.lyyti.fi/reg/Webinaari_Varaudu_yllattaviin_tilanteisiin_ja_laadi_asiakirjat_kuntoon_6423

Kirjoittaja: Sanna Herrala, legal counsel, Danske Bank