Tekoälyllä kaikki irti juristeista 

21.8.2024

Kuva tuotettu tekoälyllä Microsoft Designer-palvelussa

Tekoälyn mahdollisuuksista ja uhista on puhuttu pitkään. Uuden käänteen kehitykseen toi OpenAI:n marraskuussa 2022 julkaisema ChatGPT. Sen jälkeen kehitys on ollut niin nopeaa, ettei perässä tahdo pysyä – melkein kuin Suomen Vuokranantajien jäsenkasvu! 

Tekoäly saapuu Vuokranantajille 

Syksyllä 2023 Suomen Vuokranantajien toimistolla alkoi kuulua innokasta puheensorinaa: voisiko tekoälyä hyödyntää enemmänkin työssämme? Muutamien keskustelujen päätteeksi ensimmäiseksi pilottikohteeksi valikoitui lakineuvontamme sähköpostitse toteutettu verkkoneuvonta, jossa vastataan vuosittain reiluun 2500 jäsenten lähettämään kysymykseen. Verkkoneuvontaa on tarjottu vuodesta 2018, ja matkan varrella onkin vastattu yli 15 000 kysymykseen.  

Kysymykset vaihtelevat sisällöltään ja laajuudeltaan, mutta teemat pysyvät suhteellisen samoina. Jokaiseen kysymykseen on vastattu toistaiseksi aina nollasta, ns. puhtaalta valkoiselta paperilta. Jäsenmäärän ja neuvonnan yhteydenottojen kasvaessa lakitiimissämme syntyi pohdinta siihen, miten voisimme tehostaa vastausprosessia ja saisimme lakitiimistämme kaiken mahdollisen irti? Syntyi ajatus avustajasta, joka luonnostelisi vastauksen verkkoneuvontaan tulleisiin kysymyksiin. Näin asiantuntijamme saisivat valmiin pohjan, jota muokata ja täydentää, eikä vastaamista tarvitsisi aloittaa nollasta. Hommahan oli täydellinen tehtävä generatiiviselle tekoälylle.  

Esittelyssä: LakiAssari 

Turhia aikailematta aloitimme tarjouskierroksen ja etsimme sopivaa palveluntarjoajaa toteuttamaan avustajamme. Useiden neuvotteluiden jälkeen yhteistyökumppaniksi valikoitui Nordbot Oy. Kerroimme yritykselle toiveistamme: avustajan tulisi tuntea aiemmat verkkoneuvonnassa tuotetut tuhannet vastaukset, alamme tärkeimmät lait sekä Verohallinnon ohjeet. Lisäksi avustajan tulisi omaksua lakineuvontamme kirjallisten vastausten vakiintunut sävy ja tyyli. Avustajan koti voisi löytyä tutusta Outlookista, jotta emme tarvitsisi uutta järjestelmää. 

Näistä aineksista syntyi Nordbotin taitavissa käsissä uusi työkaverimme, LakiAssari. Luottopakki, joka muotoilee vastausluonnoksen verkkoneuvontaan tulleisiin kysymyksiin sille opetetun tietoaineiston avulla. Asiantuntijamme käyvät luonnoksen läpi ja täydentävät ja korjaavat sitä tarvittaessa ennen lähettämistä jäsenelle. Jatkossakin jokainen lakineuvonnastamme saatu vastaus on siis ihan oikean ihmisen vastaus oikean ihmisen kysymykseen. 

LakiAssari on ollut seuranamme nyt parisen kuukautta, ja olemme enemmän kuin tyytyväisiä lopputulokseen. Täysin virheettömiä ja lähetysvalmiita vastauksia emme aina saa, eikä se ollut tarkoituskaan. Jokaiseen kysymykseen saamme kuitenkin nyt hyvän pohjan, mistä aloittaa. Itse arvioin, että vastauksien kirjoittamiseen kuluva työaika on omalta osaltani jopa puolittunut. 

Sanottakoon kuitenkin ääneen, ettei projektin tavoite ole ollut, eikä ole vieläkään, että tekoäly tekisi työt puolestamme. Sen tarkoitus on auttaa meitä tekemään työmme paremmin ja tuottamaan jäsenillemme parempaa, laadukkaampaa ja tehokkaampaa palvelua heidän vuokraustoimintansa tueksi. Sitä vartenhan me täällä olemme! 

Ole rohkea ja aloita oma tekoälymatkasi – vaikka lukemalla tämä blogi!  

Tekoälystä ja sen loputtomista mahdollisuuksista paasaaminen voi luoda paineita. Kun joka tuutista toitotetaan, että nyt pitäisi automatisoida kaikki prosessit ja ottaa ChatGPT tai Microsoftin CoPilot päivittäiseen käyttöön, saattaa epäilyttää, riittääkö oma osaaminen kaikkeen tähän. Tietoa ja erilaisia apureita on tarjolla niin paljon, ettei tiedä mistä aloittaa. 

Rohkaisen kuitenkin jokaista aloittamaan jostakin. Tämä voi olla aiheeseen liittyvien kirjoitusten lukeminen, koulutukseen osallistuminen tai omien työtehtävien tarkastelu siltä kantilta, missä kaikessa tekoälystä voisi olla hyötyä. Kannattaa myös pitää ensitreffit esimerkiksi ChatGPT:n kanssa ja testata, tulisitteko sittenkin juttuun. 

Tekoälyyn liittyvää konsultointia ja koulutuksia on tarjolla runsaasti. Ensimmäinen askel kohti tekoälykästä tulevaisuutta voisi olla esimerkiksi tunnin koulutus itselle tai omalle työporukalle. Silloin olet aloittanut, eikä homma ole enää ns. aloittamista vaille valmis. 

Olen itse osana Vuokranantajien tiimiä ylpeä siitä, miten meillä uskalletaan kehittyä ja kehittää. Eikä vain kehittymisen ilosta, vaan aidosti tarpeen mukaan. Vanhoja tapoja, käytänteitä ja työprosesseja saa ja pitääkin kyseenalaistaa. LakiAssari-projekti on yksi parhaista esimerkeistä siitä, miten uteliaisuudella ja rohkeudella voidaan parantaa työn laatua, tehokkuutta ja mielekkyyttä. On kertakaikkisesti ilo olla osa tällaista edelläkävijöiden joukkoa!