Perintätoimisto vuokranantajan tukena – uhka vai mahdollisuus?

16.7.2024

Suomen Vuokranantajat tarjoaa jäsenilleen hyvän kattauksen erilaisia työkaluja, joilla voidaan minimoida luottoriskiä vuokralaisen kanssa. Vuokraustoiminnassa on hyvä varautua myös hankaliin tilanteisiin, ja miettiä omat prosessit jo etukäteen kuntoon.

Vuokranantaja vastaa siitä, että asukkaalla on toimiva, lakien ja määräysten mukainen koti, ja vuokralainen siitä, että hän pitää kaiken kunnossa ja maksaa kuukausittaiset velvoitteensa ajallaan. Optimikuviossa kaikki toimii näin ja kassavirta juoksee. Me perintätoimistona toki näemme asiat usein vasta siinä vaiheessa, jolloin jotakin on jo mennyt pieleen. Nyt jaamme parhaat vinkkimme, miten toimia, mikäli saatavat alkavat laahata.

Mitä tehdä, jos saatavat alkavat laahata?

Hyvä nyrkkisääntö on se, että mahdollisiin ongelmiin kannattaa puuttua heti. Kun puhutaan erääntyneestä saatavasta, se ei ole koskaan kuin viini – vuokrasaatavat eivät parane vanhetessaan. Perintätoimistot tulevat kuvaan, kun vuokralaiset eivät suorita vuokriaan sovitusti. Niiden tehtävänä on varmistaa, että vuokranantajat saavat rahansa oikea-aikaisesti ja että vuokralaisten maksukykyä arvioidaan ja käsitellään asianmukaisesti. Jos ongelmia tai viiveitä ilmenee, ensin vuokralaista kannattaa muistuttaa vuokranmaksusta vapaamuotoisesti esimerkiksi puhelimella tai tekstiviestillä. Tarkempia ohjeita löytyy Suomen Vuokranantajien tietopankista (jäsenille).

Jos tilanne ei korjaannu yhteisymmärryksessä vuokralaisen kanssa, voi vuokranantaja siirtää saatavat joko vapaaehtoiseen tai oikeudelliseen perintään. Hyvä perintätoimisto toimii oikeudenmukaisesti sekä vuokralaisia että vuokranantajia kohtaan ja pyrkii löytämään ratkaisuja, jotka palvelevat molempia osapuolia.

Mitä perintätoimisto voi tehdä?

Myöskään perintätoimistolla ei ole sellaista taikasauvaa, jolla rahat saataisiin sillä samalla
sekunnilla, koska saatavien perinnässä tulee noudattaa perintälakia aikamääreineen. Vuokrasaatavat luonnollisilta henkilöiltä eivät ole perintälain mukaisia kuluttajasaatavia, joten on hyvä myös vuokranantajan tiedostaa, että vuokrasaataviin ei tarvitse soveltaa kuluttajaperinnän aikamääreitä tai kuluja. Aikamääreet sekä kulut määräytyvät vuokrasaataviin perintälaissa muun kuin kuluttajasaatavan mukaisesti. Maksuvaatimukselle pitää kuitenkin antaa aina maksuaikaa eikä saatavaa voi vaatia heti maksettavaksi. Maksuvaatimukselle me annamme viikon maksuaikaa.

Perintätoimiston työkalut ovat vapaaehtoinen sekä oikeudellinen perintä riidattomissa saatavissa. Vapaaehtoisella perinnällä tarkoitetaan käytännössä maksuvaatimusta, kun velallisena on luonnollinen henkilö. Mikäli velallisena on yritys, niin vapaaehtoiseen perintään sisältyy myös tratan eli julkisuusuhkaisen maksukehotuksen käytön mahdollisuus. Oikeudellisessa perinnässä haetaan saatavien lisäksi tarvittaessa myös vuokrasopimuksen purkua sekä häätöä. On hyvä huomioida, että mikäli vuokralainen on riitauttanut saatavan, niin saatavaa ei saisi siirtää vapaaehtoiseen perintään vaan asia tulisi siirtää lakimiehelle tai ainakin pyytää konsultaatio asiassa. On syytä kuitenkin muistaa, että pelkkä maksun kiistäminen millä tahansa perusteella ei luonnollisesti riitä riitautukseen, vaan riitautus tulee aina olla perusteltu.

Kuten tekstin alussa mainittiin, hyvä pohjatyö on kaikessa tärkeää, myös perinnässä. Kun kaikki alkupään toimet – nopea reagointi vuokran viivästymiseen eli yhteydenotto tai maksumuistutus vuokralaiselle – on tehty huolellisesti, on perintätoimiston huomattavasti helpompi alkaa tehdä omaa työtään, ja myös onnistumisprosentti on korkeampi.

Pilaako perintätoimisto välit vuokralaiseen?

Meiltä kysytään jonkin verran, pilaako perintä välit vuokralaiseen? Lyhyt vastaus on ei: yleensä pikemminkin todetaan, että monissa tapauksissa perintätoimiston käyttö ongelmatilanteissa muutti vuokranlaisen maksukäyttäytymisen positiivisempaan suuntaan. Me itse ajattelemme asian niin, että olemme enemmänkin vuokranantajan oikea käsi kuin asioita hankaloittava taho. Meidän tehtävämme on usein neuvotella suoritus mahdollisimman nopeasti tilille, ja vain äärimmäisissä tilanteissa sitten käyttää kovempia keinoja, esimerkiksi häätöä.

Olemme jo tovin olleet vuokranantajien kumppani perintäasioissa, ja mieluusti näistä asioista konsultoimme. Meidät saat aina parhaiten kiinni verkosta www.ktilaskutus.fi. Suomen Vuokranantajien jäsenenä voit siirtää maksamattomat vuokrat vaivattomasti jäsenetuhintaan KTI Laskutus Oy:n hoidettaviksi.

Kirjoittaja: Sami Saarenpää, myyntijohtaja – osakas, KTI Laskutus Oy

Lue lisää KTI-laskutuksen jäsenedusta Suomen Vuokranantajille.