Onko vuokra-asuntojen tarjonnassa ohitettu lakipiste?

4.7.2024

Viimeaikaisessa vuokramarkkinakeskustelussa tuntuu korostuneen kolme keskeistä teemaa: ylitarjonta, rakennusaloitukset ja horisontissa siintävä tarjonnan nopea vähentyminen, kirjoittaa ekonomisti Eemeli Karlsson.

Mikäli on päättänyt valita alhaiset rakennusaloitukset ja samalla odottaa tarjonnan nopeaa vähentymistä, ovat päivät olleet pitkiä. Todellisuudessa tarjonta on vain lisääntynyt, ei vähentynyt. Joten tähän asti ylitarjonta näyttää olleen voittava termi kuvaamaan tilannetta.

Kaikkein fiksuimmat ovat toki ottaneet huomioon vuokramarkkinoiden paikallisuuden ja havainneet, että ylitarjonta ei koske kaikkia alueita. Tämä blogi keskittyy kuitenkin ison kuvan tarjontaan. Ja tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme ohittaneet tarjonnan huipun ja seuraavaksi edessä on vuokra-asuntojen tarjonnan väheneminen.

Valmistuneiden asuntojen määrä on alkanut laskea selvästi

Kun vuonna 2021 aloitettiin lähes 47 000 asunnon rakentaminen ja vielä 2022 oli lähes 37 000 aloitusta, niin yhä viime vuonna valmistui lähes 41 000 asuntoa. Nyt noiden suurien aloitusmäärien asunnot alkavat olla valmistuneet. Viime vuoden tammi-huhtikuussa asuntoja valmistui 12 852, mutta tämän vuoden vastaavalla ajanjaksolla valmistuneita asuntoja oli enää 7 078. Neljä kuukautta putkeen on valmistunut alle 2 000 asuntoa kuukaudessa. Viimeksi vastaavaa on nähty finanssikriisin jälkimainingeissa.

Alkuvuodesta (tammi-huhtikuu) valmistuneista asunnoista 47,5 % sijoittui Uudellemaalle, 14,5 % Pirkanmaalle, 13,4 % Varsinais-Suomeen ja 7,4 % Pohjois-Pohjanmaalle Nämä alueet muodostavat yhteensä 82,9 % kaikista valmistuneista asunnoista, joten muualle Suomeen valmistui alle viidennes.

Tähän asti vuokra-asuntojen tarjonta on siis voinut kasvaa, koska asuntoja on valmistunut vielä runsaasti. Nyt määrät alkavat kuitenkin olla huomattavasti pienempiä viime vuoden erittäin alhaisten asuntoaloitusten seurauksena. Ja ne harvat valmistuvat ovat tuettua tuotantoa, eli tarjontaa ei juurikaan tule enää lisää vapaarahoitteiselle puolelle.

Näillä näkymin toukokuu jäi vuokra-asuntotarjonnan huippukuukaudeksi

Tarkasteltaessa vuokra-asuntotarjonnan kuukausimuutoksia 15 suurimassa kaupungissa huhtikuusta toukokuuhun, tarjonta väheni ainoastaan Turussa, sielläkin ainoastaan seitsemällä asunnolla. Tilanne muuttuu kuitenkin täysin tarkasteltaessa muutosta toukokuusta kesäkuuhun. Tarjonta väheni jo lähes kaikissa 15 kaupungeissa. Ainoastaan Lahdessa (+21), Lappeenrannassa (+12) ja Hämeenlinnassa (+8) tarjonta lisääntyi.

Prosentuaalisesti eniten tarjonta väheni Kouvolassa (-14 %), Oulussa (-11 %) ja Tampereella (-9 %), sekä muualla keskimäärin noin neljä prosenttia. Helsingissä ja Tampereella ei ole ainakaan vuosikymmeneen nähty näin suurta eroa kuukaudessa poistuvien ja uusien asuntojen määrässä siten, että poistuvia on näin paljon enemmän.

Kun vuokramarkkinasesongin kuumimmat kuukaudet ovat vasta meneillään ja edessäpäin, vaikuttaa siltä, että vuokra-asuntotarjonnan käänne on nyt isossa kuvassa nähty. Jo viime vuonna tarjonta väheni heinäkuun alusta kesäkuuhun nähden seitsemässä kaupungissa, elokuun alusta heinäkuuhun nähden 11 kaupungissa (näiden kaupunkien tarjonnan vähentymisen ka. -16,7 %) ja syyskuun alusta elokuuhun nähden 12 kaupungissa (näiden ka. -8,8 %). Nyt erona on kuitenkin se, ettei uusia asuntoja valmistu lähellekään viime vuoden tahtiin. Mikäli muuttoliikkeet pysyvät samankaltaisina, on mahdollista nähdä jopa vielä suurempaa tarjonnan vähenemää.

Tarjonta vähenee, hyvä vuokranantajuus ja laadukas vuokrakoti jäävät toivottavasti tarjontarepertuaariin

Monille vuokralaisten löytäminen on osoittautunut jopa hyvin haasteelliseksi viimeisten vuosien aikana. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että tarjonnan vähenemisen myötä tilanne alkaa pikkuhiljaa helpottaa. Tämä ei kuitenkaan poista sitä asiaa, että vuokranantajilta tullaan myös jatkossa toivomaan laadukasta vuokrakotia ja hyvää vuokranantajuutta. Vuokralaiset ovat runsaan tarjonnan seurauksena päässeet valitsemaan tulevaa kotiaan useiden asuntojen joukosta ja kriteerit ovat tätä myötä nousseet.

Kilpailu hyvistä vuokralaisista tulee jatkumaan tulevaisuudessakin ja silloin yhteydenottopyyntöihin tulee vastata ystävällisesti ja viipymättä. Tarjonnan supistuminen ei poista hyvän vuokranantajuuden vaatimuksia ja sen tarjoamaa etulyöntiasemaa yksityisille vuokranantajille.

Toivon kaikille erittäin iloista, aurinkoista ja rentouttavaa kesää! Muistakaa viettää aikaa ystävien kanssa ja irtautua arjen kiireistä.  

Tarjontamäärät pohjautuvat Vuokraovi.com -palvelun ilmoitusmääriin.