Miltä näyttää Espanjan Aurinkorannikko asuntosijoittajan silmin? Tästä ja luottamustoimisten aluepäälliköidemme yhteisestä opintomatkasta Fuengirolaan kirjoittaa Essi Ravantti. Myös kaikille jäsenillemme suunnatun Aurinkorannikon matkan ilmoittautuminen on käynnissä 11.7. asti!
Vielä tiistaina 16.4. mietin, olisiko parempi siirtää kesärenkaiden vaihtoa tuonnemmaksi. Etelä-Suomeen oli nimittäin luvattu jopa kymmeniä senttejä lunta. Huhtikuinen lumisade ei kuitenkaan saanut mieltäni matalaksi. Edessä oli nimittäin ainutlaatuinen matka Espanjan Aurinkorannikolle, Costa Del Soliin, Fuengirolaan. Ainutlaatuisen matkasta teki se, että sen ei ollut tarkoitus olla perinteinen lomamatka hotellin altaalla maaten ja drinkkejä nauttien, vaan matkakohdetta lähdetiin tarkastelemaan puhtaasti asuntosijoittajan silmin.
Neljän päivän matkalle lähdettiin Suomen Vuokranantajien aluepäälliköiden voimin. Tarkoituksenamme oli tutustua paikalliseen asuntomarkkinaan sekä siihen, millaisia seikkoja asunnon ostamiseen sekä omistamiseen Espanjassa oikein liittyy. Oppaanamme matkalla toimi Markus Aho Frame Propertiesilta. Saimme häneltä tuhdin tietopaketin siitä, millaisia eroja on Suomen ja Espanjan välillä muun muassa välitystoiminnassa, asuntokaupoissa ja sekä muissa asuntoihin liittyvissä asioissa.
Kuvassa Markus Aho, Frame Properties
Espanjalaisessa välitystoiminnassa yllättävää oli se, että kaikki kiinteistövälittäjät välittävät kaikkia tarjolla olevia kohteita. Myös se oli yllättävää, että kaikki asunnot Espanjassa ovat kiinteistöjä, jolloin jokainen vastaa ulkoseiniä myöden omasta asunnostaan. Myöskään Suomesta tuttua taloyhtiömuotoista asumista ei Aurinkorannikolla tunneta, vaan asukkaat muodostavat yhdessä asuntoyhteisön, joka kerää ainoastaan pientä vastiketta. Jos siis Espanjan asunnossa tulisi vaikkapa putkirikko, se olisi itse hoidettava, eikä taloyhtiön apuun voisi turvautua.
Syvällisemmin paikallisiin lakikiemuroihin sekä asunnon ostoprosessiin ja rahoitukseen meidät perehdytti lakimies Katriina Raiskio-Flygare, joka pyörittää omaa lakitoimistoa Fuengirolassa. Sen verran eroavaisuuksia on Suomen ja Espanjan lainsäädännössä, että kiinteistökaupoille ei Aurinkorannikolla kannata lähteä luottaen Suomen maaperällä karttuneeseen tietotaitoon, vaan avuksi kannattaa ehdottomasti ottaa paikallisen lain tunteva lakimies.
Espanjan laissa on muutenkin seikkoja, jotka eivät suomalaiseen oikeustajuun mahdu. Erikoinen ilmiö on muun muassa talon valtaus. Jos talonvaltaaja pääsee asuntoosi ja ”ehtii asettumaan taloksi”, siis lainsäädännön näkökulmasta oleilemaan siellä kaksi kokonaista päivää, on edessä pitkä prosessi, jotta tunkeutujan saa ulos asunnosta. Asunnon omistaja ei saa esimerkiksi katkaista sähköjä tai vettä asunnosta talonvaltaajan häätämistä edesauttaakseen, sillä se on Espanjassa laitonta. Sen sijaan, jos asunnossa on murtohälyttimet ja asunnon omistaja saa tiedon talonvaltaajista ennen kuin he ovat ehtineet asettumaan taloksi, katsotaan tämä murroksi, joka puolestaan on Espanjassa rikos.
Myöhemmin pääsimme tutustumaan kahteen myynnissä olevaan asuntoon. Kiersimme bussilla kauniita asuinalueita ja päädyimme ensimmäiseen kohteeseen, jonka hintalappu huiteli noin 700 000 euron korvilla. Asunnon isot ikkunat ja kahteen suuntaan oleva parveke tekivät vaikutuksen, mutta muutoin tyhjä ja hieman epäsiisti asunto torakoineen ei säväyttänyt.
Kuvassa Karri Salonen, Helsingin aluepäällikkö ja kirjoittaja Essi Ravantti, Varsinais-Suomen aluepäällikkö
Seuraava kohde oli puolestaan kotoisampi. Alue, jolla asunto sijaitsi, oli idyllinen ja kaunis. Kalustetussa asunnossa pääsi helposti tunnelmaan, millaiselta oma asunto Costa del Solissa voisi tuntua. Bussikierroksemme aikana paikallinen radiokanava Radio Finlandia teki jutun matkastamme ja haastatteli meitä. Radio Finlandian jutun pääset katsomaan seuraavista linkeistä:
https://www.youtube.com/watch?v=XWQu9pc5Q28
https://www.youtube.com/watch?v=8nwY_tgv6mM
Kuvassa aluepäälliköt tutustumassa myynnissä olevaan kohteeseen.
Intensiivisen luentopäivän jälkeen lähdimme kävelykierrokselle Fuengirolan keskustaan. Oppaanamme toimi aiemmin Keski-Suomen aluepäällikkönä ja Suomen Vuokranantajien hallituksen jäsenenä toiminut Riitta Kokki. Saimme myös kunnian vierailla hänen kotonaan. Riitta esitteli meille viihtyisän asuntonsa ja kertoi yleisesti siitä, millaista asuminen Espanjassa oikein on.
Kuvassa Riitta Kokin asunnossa Espanjassa Riitta Kokki ja toiminnanjohtaja Sanna Hughes
Ei matkamme toki pelkästään paikalliseen asuntomarkkinaan tutustumista ollut. Ehdimme myös nauttimaan paikallisista herkuista, shoppailusta ja ennen kaikkea toistemme seurasta.
Pohdimme matkalla myös, kuinka aluepäälliköiden verkosto näkyy yhdistyksen toiminnassa ja strategisten päämäärien saavuttamisessa, mikä aluepäällikön tehtävässä motivoi eniten ja tekee järjestöstä aluepäälliköille houkuttelevan. Ryhmätöiden pohjalta koostettiin blogin pääkuvana toimiva huoneentaulu.
Yhteiseltä matkalta jäi tiedon lisäksi mukaan myös roppakaupalla hauskoja muistoja, lentäviä lauseita ja sisäpiirin vitsejä. Rehellisesti sanottuna, matkassa parasta olivat ihmiset, joiden kanssa sain jakaa sen. Kiitos siis kaikille mukana olleille!
Kuvassa aluepäälliköt siirtymässä yhteiselle illalliselle
Kirjoittaja: Essi Ravantti, Suomen Vuokranantajien aluepäällikkö, Varsinais-Suomi
Kuvat: Niklas Suominen ja Kimmo Jyrkkä
Huomasitko jo, että järjestämme myös jäsenillemme matkan samoihin Aurinkorannikon maisemiin, joihin tässäkin blogitekstissä pääsi uppoutumaan? Lue lisää 1.-6.11.2024 järjestettävästä matkasta ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 11.7.2024 mennessä!