Vuokraatko kesämökkiäsi?  – muista nämä verovähennykset

10.6.2024

Suomi on kesämökkien luvattu maa. Näin alkukesällä moni saattaa miettiä, voisiko mökin vuokraamisesta saada lisätuloja silloin, kun sitä ei itse käytä. Ennen oman kesämökin tai muun loma-asunnon listaamista Airbnb:hen tai vastaavaan palveluun kannattaa käyttää hetki vuokrauksesta saatavien tulojen verokohtelun selvittämiseen.

Tässä omat vinkkini kesämökin tai muun loma-asunnon vuokratulojen verotukseen:

1.    Kesämökin vuokrauksesta saatavat tulot ovat pääomatuloja

Kesämökin vuokraamisesta saatavat tulot ovat luonteeltaan pääomatuloja samaan tapaan kuin pitkäaikaisessa vuokrauksessakin. Vuokratuloa ovat varsinaisen mökkivuokran lisäksi myös esimerkiksi varaus- ja peruutusmaksut.
Jos omistat mökin yhdessä jonkun toisen kanssa, jaetaan vuokrauksesta saatavat tulot omistuksen suhteessa riippumatta siitä, kenen tilille maksu tulee tai kuka esimerkiksi hoitaa vuokraukseen liittyviä käytännön asioita.

2.    Kustannusten vähentäminen riippuu kesämökin pääasiallisesta käyttötarkoituksesta

Kesämökeille ja muille loma-asunnoille on tyypillistä, että vuokraus ei ole jatkuvaa. Mökki on välillä omassa käytössä, välillä vuokrattuna ja usein ison osan ajasta myös tyhjillään.
Kesämökin kustannusten vähennyskelpoisuus verotuksessa riippuukin mökin pääasiallisesta käyttötarkoituksesta. Yksittäisen kesämökin pääasiallinen käyttötarkoitus on useimmiten oma käyttö, vaikka sitä vuokrattaisiin välillä myös ulkopuolisille. Silloin vuokratulosta vähennetään vain vuokraustoimintaan ja vuokra-aikaan kohdistuvat kulut, ja kulut oman käytön ajalta ja tyhjänä olevasta mökistä ovat vähennyskelvottomia.

3.    Yleiskuluista vähennetään vuokra-aikaan kohdistuva osuus

Jos vuokrattavan mökin pääasiallinen käyttötarkoitus on oma käyttö, mökin käytöstä aiheutuneista yleiskuluista vähennetään verotuksessa ainoastaan vuokra-aikaan kohdistuva osuus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos mökkiä vuokrataan esimerkiksi neljän viikon ajan vuodessa, voi näistä kuluista vähentää 28pv / 365pv eli 7,7 prosenttia. 
Mökkivuokraukseen liittyviä yleiskuluja ovat esimerkiksi vedestä ja sähköstä aiheutuvat kulut, ellei niiden todellista kulutusta vuokrausajalta pysty osoittamaan luotettavasti. Myös kiinteistövero, jätemaksut, tienhoitomaksut, vakuutus ja nuohouskulut ovat vähennyskelpoisia vuokralla oloaikaa vastaavalta osalta. 

4.    Vuokraustoiminnasta aiheutuneet kulut ovat kokonaan vähennyskelpoisia

Siltä osin kuin kulut liittyvät selvästi pelkästään vuokraustoimintaan, ovat ne kokonaan vähennyskelpoisia mökin vuokratuloista. Tällaisia ovat esimerkiksi välityspalkkiot, ilmoituskulut, siivouskulut tai esimerkiksi liinavaatteiden pesettämisestä aiheutuvat kulut. Vuokraustoimintaan tai mökin ylläpitotöihin käytettävä oma aika sen sijaan ei ole vähennyskelpoista

Vähennyskelpoisia ovat niin ikään matkakulut, jotka aiheutuvat kesämökin vuokrauksesta, esimerkiksi avainten luovuttamisesta tai vuokraustoimintaan liittyvistä huoltokäynneistä. Matkakulujen vähentämistä varten matkoista on oltava riittävä selvitys, esimerkiksi ajopäiväkirja.

5.    Muista myös kalustevähennys 

Kesämökki vuokrataan useimmiten valmiiksi kalustettuna. Silloin vuokratulosta on mahdollista tehdä kalusteiden kulumista vastaavalta osin niin sanottu kalustevähennys. Satunnaisessa vuokrauksessa kalustevähennyksen päiväkohtainen määrä on 1,30 euroa/päivä huoneesta tai yksiöstä ja 2,00 euroa/päivä kaksiosta tai suuremmasta asunnosta. 

6.    Entä jos mökki onkin vuokrattuna suurimman osan ajasta?

Jos kesämökin tai muun loma-asunnon pääasiallinen käyttötarkoitus on oman käytön sijaan tulonhankkimistoiminta, kulujen vähentämistä arvioidaan eri tavalla. Toiminnan luonnetta arvioidaan tapauskohtaisesti, mutta karkeasti yleistäen vuokrauksesta tulee tulonhankkimistoimintaa silloin, kun mökki on vuoden aikana enemmän vuokrattuna kuin omassa käytössä ja tosiasiallinen vuokraus ei ole vähäistä. Tällöin yleiskulut voidaan vähentää varsinaisen vuokra-ajan lisäksi myös niiltä päiviltä, kun mökki on ollut tyhjillään.

Jos henkilöllä on omistuksessaan useampia mökkejä, arvioidaan vuokraustoimintaa ja vähennyskelpoisia kuluja lähtökohtaisesti samalla tavalla kuin yhden loma-asunnonkin osalta. Jos vuokrattavia mökkejä on useita, voi kuitenkin aito tulonhankkimistarkoitus tulla helpommin näytetyksi kuin yhden mökin osalta.

Blogi on alun perin julkaistu viisasraha.fi-sivustolla 5.6.2024