Hyvä pohjaratkaisu elää asukkaan mukana

19.6.2024

Omaa kotia halutaan nyt pystyä muuntelemaan eri elämänvaiheisiin sopiviksi. Perhekoon kasvaessa tai pienentyessä tilatarpeet muuttuvat, ja tarvittava makuuhuoneiden ja työpisteiden määrä voi vuosien varrella vaihdella paljonkin. Uudiskohteissa pohjaratkaisujen muunneltavuus on herättänyt paljon kiinnostusta.

Kodilta halutaan nyt enemmän. Ihmisten tarpeet muuttuvat elämäntilanteiden myötä, ja etätyö on tehnyt asunnoista pysyviä työnteon paikkoja. Yhä useampi haluaa jo ostohetkellä visioida asunnon mahdollisuudet pitkälle eteenpäin.

Joustavilla suunnitteluratkaisuilla pyritään tukemaan moninaisia muunneltavuuden toiveita.

Taustalla vaikuttavat myös tavoitteet kestävään asumiseen. Ilmasto- ja ympäristövaikutukset halutaan saada pieniksi niin rakentamisen kuin asumisen aikana. Rakennuksille halutaan taata mahdollisimman pitkä ja muuntelukykyinen elinkaari.

Erilaisilla seinäratkaisuilla tilaa on mahdollista jakaa myös pienemmissä asunnoissa.

Samat neliöt palvelevat eri elämäntilanteita

Uudiskohteissa on jo valmiiksi mietitty vaihtoehtoisia pohjaratkaisuja. Sama koti ja samat neliöt palvelevat erilaisia elämäntilanteita.

Tyypillinen tapaus on esimerkiksi makuuhuoneiden määrä. Kodin voi aluksi toteuttaa kahden makuuhuoneen avarampana ratkaisuna. Varaus lisämakuhuoneelle on valmiina, jolloin väliseinän voi myöhemmin lisätä helposti.

Osassa uudiskohteita on jokaisesta asunnosta tarjolla rakentamisen aikana vähintään yksi vaihtoehtoinen pohjaratkaisu, joista asukas voi valita sopivimman.

Myös mahdollisuus asuntojen yhdistämiseen ja erottamiseen yleistyy.

Miltä siis tuntuisi mahdollisuus jonain päivänä erottaa asunnosta pienempi, omalla sisäänkäynnillä varustettu sivuasunto?

Sivuasunto sopii esimerkiksi ensiasunnoksi perheen itsenäistyvälle nuorelle, pienempää kotia etsivälle isovanhemmalle tai vuokra-asunnoksi. Sivuasunto voi toimia myös työtilana, mikä helpottaa työelämän ja vapaa-ajan yhteensovittamista.

Kaikkia neliöitä ei tarvitse omistaa itse

Perinteinen käsitys myös siitä, että kaikki pitää omistaa itse, on muuttumassa. Monessa uudiskohteessa löytyy esimerkiksi kerhotila suurempien kutsujen järjestämiseen sekä yhteiset tilat kuntoilulle tai etätyöskentelylle, jolloin kaikkia neliöitä ei tarvitse omistaa itse.

Kaikki eivät myöskään enää kaipaa omaa saunaa, vaan käyttävät mieluummin taloyhtiön saunatilaa.

Kun neliöitä tarvitsee vähemmän, vapautuu budjettia esimerkiksi sisustusvalinnoille ja muille omia tarpeita palveleville muutoksille.

Uudiskohteiden suunnittelussa panostetaan yhä enemmän elämän laatua parantaviin ratkaisuihin. Perinteisten sauna- ja kerhotilojen lisäksi tarjolla on muun muassa verstaita ja kaupunkiviljelymahdollisuuksia.

Tiheä ikkunajako mahdollistaa huonejaon muunneltavuuden

Yksi esimerkki muunneltavuudesta on Bonavan kehittämä Duo-kotien konsepti. Kodit on valmiiksi suunniteltu siten, että ne voidaan tarvittaessa myöhemmin jakaa kahdeksi erilliseksi asunnoksi tai yhdistää yhdeksi isommaksi.

Duo-koteja on tulossa muun muassa Tampereen Kalevaan kohoavaan Tuikkeen uudiskohteeseen. Bonava toteuttaa kuusikerroksiseen rakennukseen 29 asuntoa.

Kotien perusideana on tiheä ikkunajako, joka mahdollistaa huonejaon monipuolisella tavalla. Suuremmissa asunnoissa kylpyhuone sijoitetaan keskelle, jolloin ulkokierto on varattu ikkunoille. Huoneiden käyttötarkoituksia voidaan helposti muuttaa, ja uusia ikkunallisia tiloja voidaan toteuttaa myöhemmin.

Talotekniset järjestelmät ja pohjaratkaisu tukevat muuntojoustavuutta rakennuksen koko elinkaaren aikana. Halutessaan asukas voi jakaa tai yhdistää huonetiloja elämäntilanteensa mukaan.

Tampereen Tuike tarjoaa Duo-kodeista kaksi kokovaihtoehtoa:

93,5 m2 + 31,5 m2 sekä 52,5 m2 + 45,5 m2.

Näin yhdestä tulee kaksi

Käytännössä sivuasunnon erottaminen vaatii asuntojen välisen oviaukon rakentamista umpeen sekä keittiön asentamista sivuasuntoon.

Molemmissa asunnoissa on omat ilmanvaihtojärjestelmät sekä erilliset sähkön- ja vedenkulutuksen mittausjärjestelmät. Lisäksi molemmilla kodeilla on omat irtaimistovarastokomerot sekä aina omat ulko-ovet. Keittiötä varten sivuasunnossa on jo valmiina varaus viemärille ja vesiputkille.

Kun on liikkeellä jo rakentamisen alkuvaiheessa, voi yhdistämisen tilata muutostyönä jo rakentamisvaiheessa.

Kirjoittaja: Panu Sivula, yksikönjohtaja, Tampere ja Turku, Bonava Suomi Oy

Bonava on yksi Euroopan johtavista asuntorakennuttajista. Luomme onnellisia naapurustoja entistä useammille. Toimimme Saksassa, Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa 1 300 ammattilaisen voimin. Olemme tähän mennessä rakentaneet noin 40 000 kotia. Liikevaihtomme vuonna 2023 oli noin 1,2 miljardia euroa. Bonava on listattu Nasdaq Tukholmassa.