Hei Suomen Vuokranantajat – ja terveiset risteilyltä! Tässä muutamia mietteitäni tapaamisissa esiin nousseista teemoista.
Päällimmäisenä vahvistui käsitys siitä, että asuntosijoittajat ovat nyt toden teolla lähteneet liikkeelle. Tilastot osoittavat sijoittajien kasvavan osuuden asuntokaupoilla, mikä tukee näkemystä asuntomarkkinoiden elpymisestä. Ja mikä ettei, kun asuntojen hintataso on ekonomistienkin mukaan tällä hetkellä realistinen ja kasvukeskusten hintakehitys viittaa jo lievään hinnannousuun. On tärkeää muistaa, että markkinatilanne voi vaihdella suuresti alueittain, joten sijoitusstrategian ja asuntosalkun kokonaisuuden pohtiminen on nyt ajankohtaista. Alueellisen hajauttamisen lisäksi on hyvä tarkastella myös asuntojen ikää ja mahdollisesti eteen tulevia korjaustarpeita, etteivät kaikki menot ajoitu samaan ajankohtaan.
Pankin rooli ja tuki yleisesti herätti keskustelua. Monet myytit, kuten pankin haluttomuus rahoittaa useamman sijoitusasunnon ostoa tai vuokratulojen huomiotta jättäminen maksukyvyn arvioinnissa, nousivat esiin. Useissa keskusteluissa pääsimme kuitenkin yhteisymmärrykseen siitä, että asiakkaan ja pankin edut kulkevat käsi kädessä. Meillä pankkina ja rahoittajana on vastuu myös kuluttajan talouden kestävyydestä ja velvollisuutemme on toimia vastuullisesti, kuluttajan edun mukaisesti. Asiakaan oman taloudellisen hyvinvoinnin, sekä erityisesti velanhoitokyvyn osalta riskeihin on hyvä varautua ennalta tehdyllä suunnitelmalla. Kun taloudellinen tilanne on hyvällä mallilla ja on varautunut myös mahdollisiin riskeihin aikaa kestävällä ja tilanteita kantavalla suunnitelmalla, rahoitus ei ole mahdotonta useammankaan sijoitusasunnon ostamiseen – kaikki riippuu siitä, miten talous kestää nyt ja yli ajan.
Luonnollinen puheenaihe, pankista kun ollaan, oli tietysti sijoitusasuntojen rahoittaminen, rahoituksen hintataso ja konkreettisesti marginaalit. Moni joutui pettymään, kun yhtä marginaalia oli yleisissä keskusteluissa vaikea antaa. Pankilla on valvovan viranomaisenkin suosituksesta jo velvollisuus hinnoitella rahoituksen riskit. Riskeihin taas vaikuttaa yksilöllinen kokonaisvaltainen talouden kantokyvyn arvio rahoitusratkaisun ja riskeihin varautumisen lisäksi. Siten ei ole olemassa yhtä yleistä hintaa sijoitusasunnon rahoittamisenkaan osalta.
Sijoittajat toivovat hankkeisiinsa osaavaa yhteyshenkilöä hankkeen ajaksi. Danske Bankilla on tähän ratkaisu: meillä jokaisella asiakkaalla on aina oma asiantuntija, joka auttaa lainahakemuksesta asunnon rahoitukseen saakka.
Oli mukava huomata, että monelle asuntosijoittajallekin on tärkeää, että pankki voi tarjota myös varallisuussuunnittelua ja konkreettisen suunnitelman, joka huomioi asiakkaan talouden ja tavoitteet kokonaisuutena. Paljon puhuttiin siitä, että meillä kuluttajina on yksi talous, josta vain osaa edustaa sijoittaminen, ja siksi on tärkeää saada palvelua, jossa oma talous huomioidaan kokonaisvaltaisesti. Danske Premium-palveluun kuuluu juuri tällainen kokonaisvaltainen suunnittelu, johon kannustan tutustumaan.
Koko risteily oli todella lämminhenkinen ja antoisa tapahtuma, jossa syntyi monia uusia tuttavuuksia ja hedelmällisiä keskusteluita. Toivon kaikille vuokranantajille menestystä tulevaisuudessa ja tapaamisiin uusissa kohtaamisissa.
Muistathan tutustua Danske Bankin tarjoamiin huippuetuihin!
Kirjoittaja: Sari Takala, Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja