Vuokrasuhde perustuu luottamukseen ja vastuuseen. Joskus tilanne voi kuitenkin vaatia viranomaisten väliintuloa. Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos vuokranantajan oikeus päästä asuntoon perusteettomasti estetään, Suomen Vuokranantajien juristi Susanna-Maria Aarnivuo bloggaa. Millaisia nämä pattitilanteet sitten voivat olla, ja milloin vuokranantajalla on oikeus saada poliisilta virka-apua niiden ratkaisemiseksi?
Milloin vuokranantajalla on oikeus päästä asuntoon?
Suomessa vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa lakiin perustuva oikeus päästä vuokra-asuntoon.
Pääsyoikeus on seuraavissa tilanteissa:
1. Asunnon tarkastukset: Vuokranantajalla on oikeus valvoa asunnon kuntoa ja hoitoa. Tyypillisesti asunnon kunto tarkastetaan vähintään vuokralaisten vaihtuessa, mutta tarkastus voi olla tarpeen myös kesken vuokrasuhteen vaikkapa remontin valvomiseksi. Vuokralaisen tulee sallia käynti viivytyksettä.
2. Asunnon huoltaminen ja kunnostus: Vuokranantajalla on oikeus suorittaa asunnossa tarpeen mukaan erilaisia hoito-, korjaus- ja muutostöitä. Niiden tekeminen edellyttää usein vuokralaisen suostumusta tai ilmoitusta vuokralaiselle etukäteen laissa erikseen määriteltyjä ilmoitusaikoja noudattaen.
3. Näytön järjestäminen. Vuokranantajalla on oikeus näyttää huoneistoa, jos se on tarkoitus myydä tai vuokrata uudelleen. Tällöin vuokralaiselle tulisi kuitenkin tarjota mahdollisuus vaikuttaa kohtuullisessa määrin näyttöjen ajankohtiin.
Vuokranantajan tulee sopia käyntien ajankohdista yhdessä vuokralaisen kanssa. Jos vuokralaiseen ei saada yhteyttä, voidaan käynti toteuttaa hyvän vuokratavan mukaisesti ilmoittamalla siitä etukäteen esimerkiksi viikon varoitusajalla. Vain sellaiset hätätyöt, jota ei voi vahinkoa aiheuttamatta siirtää, voidaan suorittaa välittömästi. Havaintojeni mukaan vuokrasopimuksissa on yleistymässä ehto, jonka mukaan asunnossa tehdään kuntotarkastus vuosittain ennalta sovittuna päivänä. Vastuullinen vuokranantaja seuraa asuntojensa kuntoa.
Mitä, jos vuokralainen kieltää tai estää pääsyn?
Vuokranantajalla on lakiin perustuva oikeus saada poliisilta virka-apua, jos oikeutettu pääsy asuntoon kielletään. Ääritilanne voi olla sellainen, että vuokralainen estää pääsyn fyysisesti esimerkiksi ylimääräisillä lukoilla tai muutoin vastustamalla sisäänpääsyä. Jos neuvottelut vuokralaisen kanssa eivät tuota tulosta, mutta asuntoon on päästävä, vuokranantajalle ei käytännössä jää muuta vaihtoehtoa, kuin turvautua poliisin virka-apuun. Tämä johtuu siitä, että vuokranantajalla ei ole oikeutta omin päin tunkeutua asuntoon. Vuokralaisen vastarinnan murtamiseen ja oven aukaisemiseen voimakeinoin tarvitaan aina poliisin virka-apua. Toisinaan pelkästään poliisin läsnäolo saa tilanteen ratkeamaan rauhanomaisesti.
Vaikka vuokrasuhde olisi päättynyt, vuokranantajalla ei ole mahdollisuutta häätää vuokralaista asunnosta poliisin avulla. Häätöön tulee aina hakea tuomioistuimen häätöpäätös. Sen täytäntöönpano kuuluu ulosottoviranomaisen toimivaltaan. Poliisi voi toki antaa ulosottoviranomaiselle virka-apua häädön toimittamisessa. Harva tietää, että poliisia voi kuitenkin virka-aputehtävän yhteydessä pyytää hoitamaan esimerkiksi varoituksen, irtisanomis- tai purkamisilmoituksen todisteellisen tiedoksiannon vuokralaiselle maksua vastaan. Näin tiedoksianto voidaan saada hoidettua haastemiestä nopeammin.
Miten virka-apua käytännössä pyydetään?
Silloin, kun vuokranantaja tarvitsee virka-apua, hänellä on yleensä tarve saada sitä heti. Kiireellisissä tilanteissa virka-apupyyntö kannattaakin esittää soittamalla yleiseen hätänumeroon. Muissa tilanteissa virka-apupyynnön voi tehdä kirjallisesti. Sen voi tehdä esimerkiksi lähettämällä poliisi.fi -sivuilta löytyvän virka-apulomakkeen sähköpostilla alueen poliisilaitoksen kirjaamoon tai pyytämällä vika-apua poliisin sähköisessä asiointipalvelussa.
Virka-avun antamisen edellytyksenä on, että vuokranantajan oikeus päästä asuntoon on selvä. Virka-apua annetaan vain, jos se on välttämätöntä vuokranantajan pääsyoikeuden toteuttamiseksi ja tämän oikeuden loukkaus on ilmeinen. Vuokranantajan tuleekin varautua näyttämään se, että hänen pääsynsä on estetty, ja että pääsyn toteuttaminen vaatii poliisivaltuuksien käyttöä. Poliisille kannattaa näyttää vuokralaisen lähettämät viestit, joissa hän on esimerkiksi kieltänyt perusteettomasti kaikki käyntiajankohdat, lukinnut ovet ja ilmoittanut asettuvansa pääsyn esteeksi.
Ensisijaisesti tilanteet ratkaistaan neuvottelemalla
On hyvä muistaa, että poliisin virka-apuun turvautuminen on viimesijainen keino: virka-avun on oltava välttämätöntä tilanteen ratkaisemiseksi. Ennen poliisin puoleen kääntymistä vuokranantajan tulisi pyrkiä selvittämään tilanne vuokralaisen kanssa neuvotteluteitse. Kokemukseni mukaan käynteihin liittyvät ongelmatilanteet johtuvat usein tiedon puutteesta ja vuokralainen luopuukin yleensä vastusteluistaan, kun hänelle kerrotaan tilanteen vakavuus.
Vuokralaiselle kannattaa siis avata, mihin pääsyoikeus perustuu ja seuraukset, joihin sen perusteeton estäminen voi johtaa. Vuokralaiselle voi olla epäselvää, että esimerkiksi näyttöjen järjestämiseen on oikeus myös irtisanomisaikana. En näe mitenkään poissuljettuna seuraamuksena vahingonkorvausvastuun syntymistä virka-apumaksusta ja vuokratulon menetyksestä, jos näytöt säännönmukaisesti estetään, eikä asuntoa saada sen vuoksi vuokratuksi.