Taloyhtiön korjaushanke tuo aina oman lisämausteensa asumiseen, oli kyse sitten omasta tai vuokratusta kodista. Onnistunut viestintä ja pelisääntöjen tunteminen ovat avaimia hyvään lopputulokseen niin osakkaan ja taloyhtiön kuin vuokranantajan ja vuokralaisenkin kesken.
Vuokranantajan tulee ilmoittaa vuokralaiselle paitsi omista remonteistaan myös taloyhtiön remonteista, jotka vaikuttavat asumiseen. Kun vuokranantaja saa tiedon remontin alkamisajankohdasta ja sisällöstä esimerkiksi yhtiökokouksessa, tulee hänen Hyvän vuokratavan mukaan tiedottaa asiasta viipymättä myös vuokralaistaan.
Osapuolten kannattaa käydä remontin vaikutukset asumiseen ja vuokraan hyvissä ajoin läpi, jotta vuokralaiselle jää riittävästi aikaa remontin aikaisen asumisen järjestämiseksi. Jos remontti on tiedossa jo vuokrasuhteen alkaessa, voidaan asiasta ottaa kirjaus myös vuokrasopimukseen. Kun pelisäännöt on sovittu yhdessä, sujuu vuokrasuhde paremmin ennen remonttia, sen aikana sekä sen jälkeen.
Remontti voi oikeuttaa vuokranalennukseen
Riippumatta remontin vaikutuksista asumiseen, ei osakkaalla ole oikeutta vastikealennuksiin. Vuokralaiselle laki kuitenkin turvaa oikeuden saada vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, kun asuntoa ei voida käyttää tai se on puutteellisessa kunnossa. Oikeuteen saada vuokranalennusta ei vaikuta se, johtuuko asunnon puutteellisuus vuokranantajan omista toimista vai esimerkiksi taloyhtiön suunnitellusta korjaushankkeesta.
Taloyhtiön remontit ja niistä aiheutuvat asumishaitat ovat tavallisimpia esimerkkejä vuokranalennukseen oikeuttavista huoneiston puutteista. Esimerkiksi putkiremontti tuo usein tullessaan vesikatkoja, minkä lisäksi asunnon kylpyhuone tai keittiö voivat olla pois käytöstä pitkiäkin aikoja. Talon huputtaminen julkisivun kunnostamista varten taas voi nostaa huoneiston lämpötilaa tai estää parvekkeen käyttämisen. Tällaiset remontit aiheuttavat yleensä lisäksi myös jonkinlaista melu-, pöly- ja tärinähaittaa.
Alennuksen määrä riippuu asumishaitan laajuudesta
Lain mukaan vuokranalennuksen on oltava kohtuullinen. Kuluttajariitalautakunnan ratkaisukäytännön perusteella kohtuullisena alennuksena esimerkiksi julkisivuremontin ajalta voidaan pitää 10-30 % vuokrasta. Putki- ja kylpyhuoneremontin ajalta alennus taas saattaa vaihdella 20-70 % välillä riippuen asumishaitan laajuudesta ja esimerkiksi siitä, onko vuokralaisella remontin aikana käytettävänään yhteisiä WC- tai suihkutiloja vai ei.
Mikäli asuntoa ei voida lainkaan käyttää remontin aikana sopimuksen mukaiseen tarkoitukseen, on vuokralaisella oikeus vapautua vuokranmaksuvelvollisuudesta kokonaan. Jos vuokralainen kuitenkin varastoi jotakin omaisuuttaan remontin aikana huoneistossa, voi pieni varastointivuokra olla kohdallaan.
On syytä pitää mielessä, että oikeus vuokranalennukseen on vain siltä ajalta, kun remontista aiheutuu todellista asumishaittaa. Alennus voi myös vaihdella remontin vaiheen ja asumishaitan laajuuden mukaan.
Vuokranantajan ei tarvitse hankkia vuokralaiselle sijaisasuntoa
Vaikka asuntoa ei voisikaan käyttää, ei vuokranantajalla ole velvollisuutta hankkia vuokralaiselle sijaisasuntoa remontin ajaksi. Vuokralainen voi toki tehdä näin itse vuokranalennuksen ansiosta säästyneillä rahoilla.
Kolumni on julkaistu alun perin kiinteistolehti.fi-sivustolla 18.4.2024