Asunto kesän tyhjänä? Ennakoi ja vältä ikävät yllätykset 

4.7.2023

Moni lähtee kesällä pidemmälle lomamatkalle tai muuttaa kesäkuukausiksi mökille luonnon helmaan. Oma koti jää tällöin usein tyhjäksi. Olipa sitten omistaja-asuja tai vuokralainen, muutama asia on syytä tarkistaa ennen aurinkotuoliin istahtamista. 

Lain mukaan vuokralaisen tulee ilmoittaa vuokranantajalle, jos huoneisto jätetään käyttämättä pitkäksi aikaa. Tällaisena voidaan pitää normaalia selvästi pidempää poissaoloa, esimerkiksi yli kuukauden mittaista kesälomareissua. Jos poissaolon pituus yhtään mietityttää, ilmoitus on parempi tehdä kuin jättää tekemättä. 

Poissaolosta ilmoittaminen ei poista vuokralaisen vastuuta asunnosta. Siitä on kuitenkin hyötyä, jos vuokranantaja on esimerkiksi aikeissa tehdä huoneistossa kunnossapitotöitä tai jos taloyhtiössä on meneillään jokin korjaushanke, joka edellyttää töiden tekemistä huoneistoissa. 

Asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalla ei ole vastaavaa velvollisuutta ilmoittaa taloyhtiölle asunnon tyhjillään olosta. Voi kuitenkin olla hyvä ajatus ilmoittaa vaikkapa naapurille pidemmästä reissusta ja antaa oma puhelinnumero kaiken varalta. 

Velvoitteet eivät lomaile 

Vaikka asuntoa ei kesällä käyttäisikään, vuokrat, vesimaksut ja vastikkeet tulee silti maksaa. Monessa vuokrasopimuksessa vuokralaiselta edellytetään koko vuokrasuhteen ajan voimassa olevaa kotivakuutusta. Kotivakuutusta ei voi tällöin laittaa kesäksi tauolle. Vahinko ei tule kello kaulassa, joten kotivakuutus voi pelastaa omistaja-asujankin suurelta laskulta, jos kesällä sattuisi esimerkiksi yllättävä vesivahinko. 

Sekä vuokralaisella että omistaja-asujalla on lain mukaan velvoite hoitaa huoneistoaan huolellisesti, vaikka siellä ei koko ajan oleskelisikaan. Ennen asunnosta lähtemistä on syytä tarkistaa muutama asia: 

Pesukoneiden hanat sekä ikkunat ja parvekkeen ovi on muistettava sulkea. Pakastinta ei jätetä sulamaan yksin, vaan se sulatetaan etukäteen valvotusti. Valoista ja muista sähkölaitteista sammutetaan virta ja irrotetaan turhat johdot pistorasioista. 

Lisäksi testataan paristokäyttöisen palovaroittimen toimivuus. Paristo vaihdetaan tarvittaessa. Myös roskat on syytä viedä mennessään, jotta ikävät hajut tai tuholaiset eivät pääse yllättämään. 

Asunnon vuokraaminen kesällä 

Asumiskulujen säästämiseksi voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta vuokrata oma koti kesäksi jollekin toiselle. Omistaja-asujan kannattaa pitää mielessä, että kesäkuukausiksi tehty määräaikainen vuokrasopimus sitoo loppuun asti, eikä asuntoon voi kesken kaiken palata, jos Suomen kesä ei tarjoilekaan parastaan. Vuokralaisella on läpi vuokrasuhteen suojanaan myös kotirauha, joten asuntoon ei ole syytä mennä muutenkaan ilmoittamatta. 

Vuokralaisen tulee sen sijaan muistaa, että huoneiston jälleenvuokraus eli vuokraaminen kokonaan edelleen edellyttää aina vuokranantajan lupaa – olipa sitten kysymys viikonlopuksi majoittuvista Airbnb-vieraista tai asuntoon koko kesäksi tulevasta kaverista. Jälleenvuokrauksen luvanvaraisuus koskee myös autotallien ja autohallipaikkojen vuokrausta. 

Lupa jälleenvuokraukseen voidaan antaa jo vuokrasopimuksessa tai jälkikäteen, ja sille voidaan asettaa myös ehtoja. Jos muuta ei ole sovittu, ensivuokralainen vastaa vuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista, kuten vuokranmaksusta, myös jälleenvuokrauksen aikana. 

Kolumni on julkaistu alun perin kiinteistolehti.fi -sivustolla 19.6.2023

Saara Penttilä

OTM, lakimies

Suomen Vuokranantajat ry