Hyvä työnantajuus on myös työtä monimuotoisuuden eteen

19.6.2023

Suomen Vuokranantajissa on jo pitkään tehty töitä sen eteen, että yhdistys olisi mahdollisimman hyvä työnantaja. Näin Pride-kuukautena ja Helsinki Priden virallisena yhteistyökumppanina olemme kääntäneet katseen erityisesti monimuotoisuuteen ja yhdenvertaisuuteen. 

Monimuotoisuus työyhteisöissä kannattaa. Kun töissä on ihmisiä erilaisista taustoista, asioita osataan tarkastella entistä paremmin eri näkökulmista ja esimerkiksi palveluita suunnitella niin, että ne ottavat huomioon erilaiset tarpeet. Puhumattakaan siitä, kuinka positiivisesti jokaisen arvostaminen juuri omana itsenään vaikuttaa työhyvinvointiin. 

Aloitin itse työt Suomen Vuokranantajilla reilut kaksi kuukautta sitten. Yksi selkeimpiä huomioitani uutena työntekijänä on ollut työporukkamme hyvä yhteishenki ja tunne siitä, että olen tervetullut joukkoon täysin omana itsenäni. Moninaisuutta aidosti arvostetaan.  

Uskon kollegoideni ja luottamushenkilöidemme jakavan tämän tunteen, ja se näkyy joka päivä arjessamme. Henkilöstömme, hallituksemme ja aluepäällikkömme ovat olleet innolla mukana myös kumppanuudessamme Priden kanssa, koska se tuo nämä arvomme näkyvämmiksi. Lisäksi kumppanuus auttaa meitä tuomaan esiin yhdenvertaisuuden tärkeyttä ja työtämme sen eteen. 

Jokainen voi tehdä jotain 

Meistä jokainen voi tehdä jotakin monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja inklusiivisuuden eli kaikkien tasapuolisen mukaan ottamisen edistämiseksi. Myös työpaikan käytäntöjä on hyvä tarkastella säännöllisesti monimuotoisuuden ja inklusiivisuuden näkökulmasta.  

Hyvä työnantajuus on vahvasti mukana vastikään julkaistussa strategiassamme. Henkilöstön tyytyväisyys on onneksi henkilöstökyselyidemme perusteella jo korkealla, ja haluamme olla jatkossakin hyvä ja vetovoimainen työnantaja. Alta voit lukea vinkeistämme sekä toimistamme työnantajana etenkin monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta.  

Selvitä nykytila. Tiedämmekö, mitä mieltä henkilöstö on ilmapiiristä ja inklusiivisuudesta? Huomioimmeko ihmisten moninaisuuden? Nykytilaa voi selvittää esimerkiksi anonyymien kyselyiden avulla. Jos kehitettävää ilmenee, ryhdy aktiivisesti toimeen. Me aiommekin kartoittaa tulevissa henkilöstökyselyssä nykyistä paremmin henkilöstön kokemusta yhdistyksen inklusiivisuudesta työpaikkana eli sitä, kuinka hyvin otamme kaikki tasavertaisesti mukaan yhteisöömme juuri sellaisina kuin he ovat.  
 
Tarkastele rekrytointikäytäntöjä kuten sitä, millaista rekrytointi-ilmoitusten kieli on ja millaista kuvastoa niissä käytetään. Omiin työnantajakäytäntöihimme liittyen olemme esimerkiksi lähteneet mukaan Duunitorin monimuotoisuuslupaukseen, minkä myötä tarkastelemme jatkossa rekrytointi-ilmoituksiamme entistä tarkemmin monimuotoisuusnäkökulmasta.  

Tiedosta omat ennakkoluulosi. Omat ennakkoluulonsa kannattaa pyrkiä tiedostamaan ja välttää toimimista niiden mukaan. Älä siis oleta esimerkiksi kenenkään seksuaalista suuntautumista tai parisuhdetilannetta, vaan ole avoin ihmisten moninaisuudelle. 

Osoita tukesi. Hyvien vuokranantajien yhteisössä jokainen on tervetullut tilaisuuksiin, vuokra-asuntoon ja työpaikalle omana itsenään ja kaikissa sateenkaaren väreissä – tämän haluamme tuoda myös näkyvästi esiin.  

Kiia Etelävuori

viestintäpäällikkö

Suomen Vuokranantajat ry

Artikkeliin liittyviä aiheita: