Oikeusministeriö julkaisi 18.1.2023 kevennettyä oikeudenkäyntiä eli niin sanottua pienriitamenettelyä koskevan arviomuistion. Juuri päättyneellä lausuntokierroksella Suomen Vuokranantajat antoi arviomuistiosta lausuntonsa, jossa pidimme pienriitamenettelyn säätämistä erittäin kannatettavana. Pienriitamenettelyn käyttöön ottaminen on myös yksi tavoitteistamme tulevalle vaalikaudelle.
Vuokrasuhteisiin liittyvät riita-asiat, kuten esimerkiksi vuokrasuhteen velvoitteiden täyttämisen turvaksi asetettua vakuutta koskevat riidat, soveltuisivat näkemyksemme mukaan hyvin pienriitamenettelyn soveltamisalaan. Pienriitamenettelyn käyttöalan tulisi mielestämme pitää sisällään myös vähintään yksinkertaiset häätöasiat, kuten esimerkiksi vuokranmaksun laiminlyönteihin liittyvät tilanteet.
Suomi kuuluu asian suhteen tällä hetkellä eurooppalaisittain selkeään vähemmistöön. Arviomuistion mukaan pienriitamenettelystä on säädetty melkein jokaisessa Euroopan unionin jäsenvaltiossa. Suomen lisäksi poikkeuksia ovat ainoastaan Belgia, Bulgaria, Kypros, Tšekin tasavalta sekä Unkari, jossa menettelystä luovuttiin vuonna 2018.
Nykytilanteessa osapuolet ovat haluttomia viemään riita-asioita oikeuteen, koska oikeudenkäynnit kestävät pitkään ja niihin liittyy merkittävä oikeudenkäyntikuluriski. Tämä korostuu erityisesti intressiltään pienissä riita-asioissa, jollaisia useimmat vuokrasuhteisiin liittyvät riidat ovat.
On helppo yhtyä arviomuistiossa esitettyyn näkemykseen siitä, että haluttomuus viedä pieniä riita-asioita tuomioistuinkäsittelyyn johtaa moniin negatiivisiin seurauksiin. Riitoja ei uskalleta viedä eteenpäin edes sellaisissa tilanteissa, joissa vaatimukset olisivat todennäköisesti täysin perusteltuja, ja toisaalta vastapuoli saattaa luottaa nimenomaan tähän kieltäytyessään vapaaehtoisista suorituksista. Pienriitamenettelyn säätäminen parantaisi siten mielestämme selkeästi kansalaisten oikeusturvan saavutettavuutta madaltamalla kynnystä viedä intressiltään pienehköjä riita-asioita oikeuteen.
Arviomuistiossa on ansiokkaasti tutkittu ja arvioitu erilaisia sääntelyvaihtoehtoja pienriitamenettelylle, mutta se ei sisällä varsinaista ehdotusta pienriitamenettelyn säätämistavasta. Suomen Vuokranantajien näkemyksen mukaan lähtökohtana voisi olla se, että menettelyn piiriin kuuluisivat riidat, joissa riidan intressi on enintään 10.000 euroa. Oikeudenkäyntikulujen osalta lähtökohtana voisi mielestämme edelleen olla se, että hävinnyt asianosainen velvoitettaisiin korvaamaan voittaneen asianosaisen oikeudenkäyntikuluja, mutta korvattavien kulujen määrää rajoitettaisiin voimakkaasti, esimerkiksi tietyillä enimmäismäärillä eri tilanteissa. Myös muutoksenhakukynnys tulisi asettaa pienriitamenettelyn piiriin kuuluvien asioiden osalta verrattain korkeaksi. Haastehakemuksen ja vastauksen laatimista helpottamaan pitäisi olla käytössä lomake ja sähköistä asiointipalvelua sekä muita sähköisiä toimintatapoja kuten videoyhteyksiä tulisi hyödyntää menettelyssä mahdollisimman paljon.
Tällä hetkellä tuomioistuimet ovat monin paikoin ruuhkautuneet. Kansalaisten oikeusturva vaarantuu, jos asioiden käsittely venyy kohtuuttomasti. On sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu, että pienet riita-asiat pystytään ratkaisemaan ilman viivettä. Arviomuistion mukaan pienriitamenettelyn säätäminen tulisi kuitenkin lisäämään tuomioistuinten, etupäässä käräjäoikeuksien, työtä. Tämä puolestaan johtaisi tuomioistuinten ruuhkautumiseen entisestään ja muiden asioiden käsittelyn viivästymiseen, jos tuomioistuinten henkilöstömäärää ei pienriitamenettelystä säätämisen yhteydessä lisättäisi. Tätä ei voi missään nimessä pitää tarkoituksenmukaisena. Pienriitamenettelyn tarkoituksen ja toimivuuden turvaamiseksi onkin äärimmäisen tärkeää, että resurssitarpeita arvioidaan realistisesti ja tuomioistuinlaitoksen resursseja lisätään.
Elina Skarra
Päälakimies
Suomen Vuokranantajat
Lakineuvonta (jäsenille)
Verkkoneuvonta
(09) 1667 6345
ma, pe klo 10.00 – 15.00
ti, ke, to klo 9.00 – 15.00