Yksiökauppa yskii – uhka vai mahdollisuus asuntosijoittajalle?

30.8.2022

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto kertoi katsauksessaan asuntokaupan selkeästä hiljentymisestä heinäkuussa. Vanhoissa asunnoissa asuntokaupan volyymi jäi 14,2 prosenttia viiden vuoden pitkäaikaisen keskiarvon alapuolelle. Vielä dramaattisemmat lukemat tarjoaa Tilastokeskus kertoessaan uudisasuntojen kaupasta. Tämän vuoden toisella neljänneksellä uusien osakeasuntojen kauppoja tehtiin koko maassa 45 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan uusien kerrostaloasuntojen kaupassa oli kuukausitasolla laskua peräti 51,6 prosenttia verrattuna viime vuoden heinäkuuhun. Roimaa pudotusta selittää toki hieman se, että vertailuvuosi 2021 oli asuntomarkkinoilla ennätyksellinen. Toisaalta tammi-heinäkuussa uusien asuntojen myynti laski 38,6 prosenttia myös pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna.

Kauppamäärien lasku kosketti erityisesti yksiöitä, sekä vanhoja että uusia. Yksiökaupan hidastuminen heijastuu jo asuntojen hintakehitykseenkin. Suurissa kaupungeissa vanhojen kerrostaloyksiöiden hinnat laskivat vuoden toisella neljänneksellä keskimäärin kahdella prosentilla verrattuna vuodentakaiseen. Ainoastaan Tampereella niiden hinnat olivat nousseet.

Mikä saa yksiökaupan yskimään? Heinäkuun heikkoa asuntokauppaa voi selittää esimerkiksi pandemian jälkeinen ryntäys ulkomaille ja kesätapahtumiin. Yksiökaupassa on kuitenkin nähtävissä selkeästi laajempi hiipuminen koko alkuvuoden aikana. Trendi osuu hyvin yksiin Suomen Pankin asuntoluottotilastojen kanssa: uusien sijoitusasuntolainojen nostaminen vähentyi selvästi alkuvuoden aikana edellisestä vuodesta. Esimerkiksi kesäkuussa nostojen määrä laski noin neljänneksellä verrattuna edelliseen vuoteen.

Sekä energian hinnan että asuntolainojen korkojen nousu, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja pandemian aikaiset vaikeudet vuokrauksessa ovat saaneet monet asuntosijoittajat tai asuntosijoittamisesta kiinnostuneet aiempaa varovaisemmiksi. Tämä varovaisuus näkyy nimenomaan yksiöiden viimeaikaisissa kauppamäärissä ja hintakehityksessä.

Nykyisillä asuntosijoittajilla heikko hintakehitys syö kokonaistuottoa. Erityisesti tämä uhkaa niitä sijoittajia, jotka ovat laskeneet sijoitusstrategiansa lyhyen aikavälin arvonkehityksen varaan. Tilanne tarjoaa kuitenkin myös mahdollisuuksia: uuden sijoitusasunnon tai oman kodin etsijälle voi avautua oivia mahdollisuuksia hyvien diilien tinkimiseen. Vaikka yksiöiden ostokysyntä on selvästi hiipunut, niiden vuokrakysyntä sen sijaan vaikuttaisi palautuneen monilla paikkakunnilla kuluvan kesän aikana.

Sakari Rokkanen
Ekonomisti
sakari.rokkanen@vuokranantajat.fi
p. 040 762 5340