Yksityismajoitus pelastaa kesätapahtumat

11.7.2022

Suomi on kesätapahtumien luvattu maa. Ei löydy montaa kuntaa, jossa ei olisi jonkin sortin festaria. Monille pienemmille kaupungeille ja kunnille tunnettu kesätapahtuma on keskeinen osa kunnan elinvoimaa. Kaustisille mennään kansanmusiikin ja Kuhmoon kamarimusiikin perässä, Sodankylään katsomaan elokuvia yöttömässä yössä. Savonlinnan oopperajuhlat herättävät kuihtuvan kaupungin heinäkuuksi eloon. Kulttuuri vetää puoleensa matkailijoita kauempaakin, mutta majoituskapasiteettia ei voi rakentaa yhden viikon tai kuukauden varaan. Ilman yksityismajoitusta monet kesätapahtumat olisivatkin pulassa.

Tällä viikolla Poriin kokoontuu jälleen iso joukko ihmisiä yhteiskunnallisen keskustelun ja verkostoitumisen merkeissä. Myös Suomen Vuokranantajat on joukossa mukana. SuomiAreena järjestetään samaan aikaan Pori Jazzin kanssa, joten kaupungissa riittää kuhinaa. Majapaikkoja sen sijaan ei riitä. Jo yli puoli vuotta aiemmin kaupungin kaikki hotellihuoneet on myyty loppuun, ja mahdollisista peruutuspaikoista saa pulittaa useita satoja euroja yöltä. Yksityiset toimijat onneksi lisäävät tarjontaa. Siitä hyötyy sekä kaupunki että tapahtumakävijät.

Monet yksityiset majoittajat vuokraavat oman kotinsa tapahtumien ajaksi, mutta joukossa on myös lyhytaikaisiin vuokrasuhteisiin tarkoitettuja kalustettuja huoneistoja. Tapahtuma-aikaan ne toimivat majoituskapasiteettina ja muina aikoina ihan tavallisina vuokra-asuntoina. Kalustetuille ja lyhytaikaisille vuokra-asunnoille on elämän eri käänteissä tarvetta. On muutaman kuukauden työkeikkoja, putkiremontti- tai vesivahinkoevakkoja – erotilanteessakin voi tarvita nopeasti kalustetun asunnon ilman pitkäaikaisia sitoumuksia.

Valitettavasti monet kaupungit ovat lähteneet rajoittamaan lyhytaikaista vuokraamista ymmärtämättä kokonaiskuvaa. Kategorinen lyhytaikaisten vuokrasuhteiden kielto ei palvele tarkoitusta, vaan toimintaa pitäisi aina arvioida sen tosiasiallisten vaikutusten mukaan. ”Salahotellit” ovat täysin eri asia, kuin lyhytaikainen vuokrasuhde tai häiriötön vertaismajoitus. Oulun kaupungissa rakennusvalvonta pyrkii aktiivisesti estämään kaikki lyhytaikaiset vuokrasuhteet. Samaan aikaan kaupungin oma liikelaitos Business Oulu toivoo yksityisiltä majoittajilta lisäkapasiteettia tapahtumien mahdollistamiseksi. Aina ei oikea käsi tiedä mitä vasen tekee. Toivoa saattaa, että kaupungit kykenisivät tarkastelemaan asiaa kokonaisvaltaisesti ja tasapainoisesti. Lyhytaikaiset vuokrasuhteet saattavat olla hyvinkin tärkeässä asemassa kaupungin elinvoiman kannalta.

Hanna Isbom
Yhteiskuntasuhdepäällikkö
hanna.isbom@vuokranantajat.fi
p. 050 413 8299