Pitääkö olla kauppatieteiden maisteri ollakseen asuntosijoittaja?

11.3.2022

Mikä on koulutuksen merkitys asuntosijoittamisessa ja vuokranantajuudessa? Mistä ja kuinka paljon tietoa voi ja tulee saada? Millainen on asuntosijoittajan koulutus?

Koulutus on käsitteenä muuttunut

Ennen vanhaan Suomessa sanottiin akateemisen koulutuksen olevan tae hyvään ammattiin ja työhön. Sillä oli oma paikkansa ja koulutuksella, tiedolla ja työllä koko Suomi rakennettiinkin. Se oli koulutuksen 1.0.

Koulutuksen 2.0 on toisenlainen. Molempiin kuuluu jatkuva opiskelu, mutta siinä missä koulutuksen 1.0 tähtäsi esim. akateemiseen tutkintoon, tähtää koulutuksen 2.0 asioiden osaamiseen.

Töitä ei tehdä tutkinnolla, vaan osaamisella. Näin asuntosijoittamisessakin. Tiedot täytyy kuitenkin jostain hankkia, on kyseessä sitten koulutuksen 1.0 tai 2.0.

Koulutuksen 2.0 on monikasvoinen

Opiskelun koko käsite on muuttunut. Tietoa voi saada mistä vaan, jos sitä asenteellisesti hakee. Jopa iltapäivälehtien lukeminen on koulutusta, jos sieltä tarttuu matkaan markkinainformaatiota tai jonkun vuokranantajan kokemustarina. Koulutusta on verkostoituminen, käyminen vaikkapa alueellisissa kabineteissa, internetin kautta hankittu tieto, surffailu. Hyvän elokuvan katsominen, vaikkapa sopiva elämänkerta voi antaa inspiraatiota ja oppeja paljon enemmän kuin kuivahko yleisluento yliopistossa. Pienoistutkinnot ja kurssitukset ovat tavallaan hittituotteita. Ne ovat päivitettyjä ja niissä käydään ydinsanoma nopeasti läpi. Suosittelen sellaisia jokaiselle lämpimästi.

Podcastit, Facebook, Youtube ja monenmoiset webinaarit ovat nopeasti nousseet perinteisen television rinnalle. Niissä oli ennen vanhaan pahimmillaan vain kaksi kanavaa.

Tietoa voi saada ja haalia monesta paikasta, ja voidaan puhuakin enemmän jopa informaatioähkystä kuin -niukkuudesta. Oikean tiedon valikointi vaatii lukulaseja.

Investointilaskelmat ja sijoituksen ansaintalogiikan ymmärtäminen kuuluvat laskentatoimen opintopiireihin. Googlaamalla laskentatoimen kirjoa saat pääsyn ja selityksen ihmeellisiin käsitteisiin kuten ROI, diskonttaus ja prolongointi tai vaikkapa sisäisen korkokannan IIR-laskentakaavoihin. Perusasuntosijoittajalla nämä menevät kuitenkin helposti yli, koska yksinkertaisilla prosenttilaskuilla selviytyy riittävän pitkälle.

Järjestöjen merkitystä ei koulutuspolkuna pidä unohtaa. Tunnetuimmat lienevät meidän oman järjestömme lisäksi Kiinteistöliitto ja kenties yrittäjäjärjestöt, joista moni airbnb- houstaaja sekä asuntoflippaaja on myös saanut tukea ja oppia.

Asuntosijoittaminen on informaatiomarkkinoiden hallitsemista

Vastauksena tämän kirjoituksen peruskysymykseen on, että ei tarvitse olla kauppatieteiden maisteri ollakseen asuntosijoittaja. Ei tarvita akateemista tutkintoa; periaatteessa tarvitaan vain lukutaito ja maalaisjärki alkuvaiheessa. Seuraavaksi on etsittävä asuntosijoittamisen tieto joka tapauksessa jostain.

Uusi, moderni tapa on hankkia se mistä vain, koska opiskelu on pohjimmiltaan vastaanottamista.

Heikki Karu

KTM, ikuinen opiskelija
Helsingin aluepäällikkö, Suomen Vuokranantajat ry