Airbnb:n mahdollisuudet perinteiselle vuokranantajalle

16.11.2021

Airbnb-vuokraukseen suhtaudutaan yleensä vuokranantajien keskuudessa kahdella tapaa. Osa haluaisi sulkea silmät koko palvelulta ja jatkaa elämää kuten aina ennenkin on tehty. Toinen osa puolestaan miettii, miten voisi hyödyntää Airbnb:tä omassa tekemisessään.

Omasta kokemuksesta uskallan suositella jälkimmäistä vaihtoehtoa, koska se voi osoittautua paitsi opettavaiseksi myös taloudellisesti erittäin kannattavaksi vaihtoehdoksi.

  1. Miksi perinteisen vuokranantajan kannattaa kiinnostua Airbnb:stä?

Aloitin “vuokranantajan urani” vuonna 2015 ilman pääomia tai muutenkaan varsinaisia suunnitelmia vuokranantajaksi ryhtymisestä. Aloittaessani en omistanut yhtään sijoitusasuntoa ja silloinen kotinikin oli vuokrakaksio Helsingissä. Pari vuotta myöhemmin tajusin, että olimme saaneet vaimoni kanssa asunnoista tuloja lähes 2,5 vuoden ajan omistamatta yhtään sijoitusasuntoa.

Airbnb:n avulla pystyimme muuttamaan lähes minkä tahansa tyhjäkäytöllä olevan tilan tuottavaksi lisätulojen lähteeksi.Sijoitusasunnon lisäksi tulojen lähteenä voi toimia Airbnb:ssä esimerkiksi oma koti, vierashuone, ystävän asunto, mökki tai vaikka asuntovaunu.

Käytännössä kuka tahansa voi siis nykyään ryhtyä vuokranantajaksi taustasta ja tilanteesta riippumatta.

Haastatellessani erilaisia majoittajia Airbnb-kirjaani varten sain vahvistusta siihen, että monella Airbnb-majoittajalla myös muut syyt kuin raha painoivat vaakakupissa. Yhdelle majoittajalle maailma ja kulttuurit tulivat kylään piharakennukseen, kun itse ei pienten lasten kanssa päässyt reissuun; toiselle Airbnb mahdollisti kakkosasunnon pitämisen; kolmas halusi jakaa aitoa suomalaista kulttuuria ja elämyksiä eteenpäin kesäasuntoaan vuokraamalla. Vuokratulot ovat yleensä tärkein syy Airbnb-vuokraukseen, mutta majoittaminen voi antaa paljon muutakin.

Meillä on ollut reissaavia kolmen sukupolven perheitä, työmatkalaisia ja hääporukoita. Yksi ryhmä toi meille tyrniä Virosta. Suomalaisilla on mummonmökkejä riesaksi asti, mutta matkailijoille ne näyttäytyvät eksoottisina. Moni on jo nähnyt hotellit, ja kaipaa käsitystä siitä, miten Suomessa ihan oikeasti eletään.” (Mikko Honkala, paritalon puolikastaan Tampereen Härmälässä vuokraava majoittaja, Aamulehti 2018)

2. Vuokratuotto – yhdellä varauksella kuukauden vuokra

Vaikka Airbnb ei muuten kuulostaisi sinulle kiinnostavalta vaihtoehdolta, niin tuottolukuja tarkasteltaessa innostus saattaa herätä. Varsinkin korkean kysynnän aikaan Airbnb-vuokrauksella on mahdollisuus päästä erinomaisiin tuottoihin.

Hyvä esimerkki on viime heinäkuu, kun vuokrasin Turun keskustan lähettyvillä kompaktia kaksiota Airbnb:ssä. Parhaimmillaan yksi 3 yön Airbnb-varaus tuotti enemmän kuin koko kaksion kuukausivuokra olisi ollut tyhjänä.

Yksi varaus voi tuottaa enemmän kuin tyhjän asunnon kuukauden vuokra

Tämä on toki äärimmäinen esimerkki, mutta auttaa ymmärtämään, että Airbnb-vuokraus voi olla varsinkin lomasesonkien aikaan erittäin tuottoisaa. Suomi on täynnä mökkejä, kakkosasuntoja, vierashuoneita ja muita tiloja, joita vuokraamalla niiden tyhjäkäyttö olisi mahdollista kääntää kulusta merkittäväksi lisätuloksi. 

Jos haluat tutustua tarkemmin Airbnb:n tuottovaihteluihin, niin lataa ilmainen Airbnb-majoittajan pikaopas täältä.

Erityisen suosituilla loma-alueilla (kuten Hangossa) osa vuokranantajista yhdistää lyhytaikaisen ja pitkäaikaisen vuokrauksen parhaat puolet toisiinsa. Lomasesonkina kesäkuusta elokuuhun asuntoa vuokrataan lyhytaikaisesti Airbnb:ssä. Sen jälkeen asunto laitetaan määräaikaisesti vuokralle syyskuusta toukokuuhun, kunnes seuraavana kesänä asunto pääsee taas majoittamaan lyhytaikaisia vieraita. Keinoja ja tapoja majoittaa löytyy siis joka tarpeeseen ja tilanteeseen.

3. Pelot ja ennakkoluulot

Aloittaessani Airbnb:n käytön (vieraan roolissa) vuonna 2013 en edes harkinnut majoittajana toimimista. Pelkkä ajatuskin kuulosti epäilyttävältä ja jotenkin vaaralliselta. Tilanne muuttui vasta pari vuotta myöhemmin, kun hyvän ystäväni kokemuksista rohkaistuneena ajatus lisätuloista alkoi kiinnostaa minua niin paljon, että se ylitti (silloiset) ennakkoluuloni ja innostuin lopulta kokeilemaan kotini vuokrausta viikonlopuiksi Airbnb:n kautta.

Yleensä suurimpana esteenä Airbnb-vuokraukseen ovat juuri mielessä pyörivät ennakkoluulot ja pelot, jotka elävät vahvoina ilmiön uutuudesta ja mediasta luetuista kauhutarinoista johtuen. Ennakkokäsityksistä huolimatta Airbnb-vuokraus ei eroa riskeiltään merkittävästi perinteisestä asunnon vuokraamisesta, vaan on parhaimmillaan erittäin tuottoisaa, turvallista ja kokemuksena antoisaa niin majoittajalle, vieraille kuin lähialueen asukkaillekin.

Airbnb:n kautta majoittuu joka yö miljoonia ihan tavallisia ihmisiä, joille tärkeintä on löytää mukava majoitus tarvitsemakseen ajaksi. Lisäksi Airbnb:n tarjoamat majoittajan ja vieraan välistä luottamusta lisäävät ominaisuudet, kuten henkilöllisyyden vahvistaminen ja arvostelumahdollisuus auttavat vähentämään ongelmien määrän marginaaliseksi.

Yleisimmät ”ongelmatapaukset” liittyvät esimerkiksi jonkin astian rikkoutumiseen tai muuhun merkitykseltään pienehköön ja helposti hoidettavissa olevaan asiaan. Jos ajatus Airbnb-vuokrauksen riskeistä silti jännittää, niin vuokranantajan vakuutukset tuovat lisäturvaa ja mielenrauhaa majoittamiseen (aivan kuten perinteisessäkin vuokrauksessa).

Ihmiset ovat vuokranneet asuntojaan kautta aikain esimerkiksi suurten kesätapahtumien, vaikkapa Pori Jazzin tai Savonlinnan oopperajuhlien ajaksi, joten asiassa ei ole sinänsä mitään uutta. Digitalisaatio vain on mahdollistanut sen, että Airbnb:stä on tullut niin laajasti käytetty ja suosittu palvelu.” (Sanna Hughes, toiminnanjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry, Vuokranantaja-lehti 2020)

Yhteenveto

Airbnb:n kaltaisten palvelujen kehitys mahdollistaa nykyään kenelle tahansa vuokranantajuuden kokeilemista myös ilman isoja pääomia tai alkuinvestointeja. Pidemmälle ehtineille vuokranantajille Airbnb tarjoaa puolestaan mahdollisuuden löytää uusia toimintatapoja, joita hyödyntämällä voi nostaa asuntojensa vuokratuottoa. Tärkeimmät asiat matkalla uusien mahdollisuuksien pariin ovat kuitenkin avoin mieli ja rohkeus kokeilla uutta.

Blogin kirjoittaja Joonatan Voltti on Airbnb-asiantuntija, tietokirjailija ja asuntosijoittaja. Hän on myös kirjoittanut ensimmäisen suomenkielisen kirjan Airbnb-vuokrauksesta.