Miten aloittaa asuntosijoittaminen?

19.10.2021

Asuntosijoittaminen on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti erityisesti viimeisen vuosikymmenen aikana. Mitä aloittelevan piensijoittajan tulisi ainakin huomioida?  

Valitse sijoitusstrategia

Kaikki sijoituspäätökset olisi hyvä perustaa omaan henkilökohtaiseen pitkän aikavälin sijoitusstrategiaan. Miksi ylipäätään haluaa sijoittaa eikä kuluttaa kaikkea nyt? Onko tavoitteena varautua ikäviin yllätyksiin puskurilla? Saada lisätulovirtaa nyt tai 20 vuoden päästä? Tarjota lapsille tai lapsenlapsille pesämuna? Kaikkia näitä?

Ennen kuin ostaa yhtäkään sijoitusasuntoa, pitäisi näihin kysymyksiin löytyä vastaus. Strategian valitseminen ei tarkoita sitä, etteikö sitä voisi sijoitusuran aikana vaihtaa vaikka useitakin kertoja. Jokaisella sijoittajalla tulisi kuitenkin olla yksittäisten sijoituspäätösten taustalla laajempi strategia. Muutoin on mielestäni vaikea arvioida yksittäisten diilien sopivuutta omaan salkkuun. Erilaisia strategioita asuntosijoittamiseen on lueteltu esimerkiksi täällä.

Tutustu asunto- ja vuokramarkkinoihin

Jokaisen asuntosijoittajan tulisi seurata vähintään jollain tasolla asunto- ja vuokramarkkinoihin liittyviä kehityskulkuja erityisesti oman toiminta-alueensa näkökulmasta. On tunnettava alueen liikenneyhteydet ja merkittävimmät työnantajat sekä korkeakoulut. Lisäksi ennen yhtäkään

Kiinnostavalla alueella kannattaa käydä esimerkiksi iltalenkillä, tutkia myytäviä sekä vuokrattavia kohteita netistä sekä lukea Suomen Vuokranantajien markkinakatsauksia.

Tutustu taloyhtiöön

Taloyhtiö on osakeyhtiö, josta asuntosijoittaja ostaa osan. Tässä moni aloittelija tekee mielestäni ylivoimaisesti suurimmat virheet. Asunto-osaketta ostaessa tulisi aina muistaa, ettei ole ostamassa oikeasti asuntoa tai mitään muutakaan kiinteää omaisuutta. Asunto-osakeyhtiön osakas omistaa aivan yhtä paljon omasta kuin naapurinsa huoneistosta. Oman hallinnassa olevan asunnon kuntoa siten toistuvasti yliarvioidaan asuntomarkkinoilla samalla kun hyväkuntoisen yhtiön, mutta huonokuntoisen asunnon arvoa aliarvioidaan. Asuntoja flippaavien toimijoiden määrän huomattava kasvu on toisaalta poistanut näitä vääristymiä viime aikoina tehokkaasti. Leviävä tietoisuus taloyhtiön kunnon merkityksestä tekee asuntomarkkinoista entistä toimivammat ja tehokkaammat.

Toisaalta yllä todettu tulee muistaa koko sijoitusuran ajan myös taloyhtiössä toimiessaan: yhtiön kunnosta kannattaa todellakin pitää huolta. Osallistuthan siten vähintään kaikkiin yhtiökokouksiin ja seuraat tarkasti asunto-osakeyhtiön taloudenpitoa ja sen rakennusten kuntoa sekä hoitoa. Muutoin alun perin hyvä sijoitus voi kuin vahingossa muuttua huonoksi sijoitukseksi.

Huolellinen vuokralaisvalinta

Vuokraustoiminnan yksi keskeisimmistä vaiheista on huoneiston vuokraaminen eli asiakashankinta ja siihen liittyvät tehtävät. Panostathan siten vuokrausilmoitukseen saadaksesi parhaimmat mahdolliset vuokralaisehdokkaat. Vuokralaista valitessa hyvä vinkki on esimerkiksi kysyä mahdollisten edellisten vuokranantajien yhteystietoja suosituksia varten. Maksukyvyn varmistamiseksi voi luottotietojen tarkistuksen lisäksi kysyä myös tarkentavia tietoja tuloista.

Vuokralaisvalintaan liittyy olennaisesti myös hyvän vuokrasopimuksen laatiminen. Suomen Vuokranantajien lakimiesten laatimilla pohjilla pääsee hyvin vauhtiin. Kuitenkin on hyvä muistaa, että jokainen sopimus on oma kahden osapuolen välinen diili, johon parhaiten soveltuvat ehdot tietävät vain osapuolet itse. Muista, että vuokrasopimuksen laatiminen on neuvotteluprosessi.

Ole hyvä vuokranantaja

Jokaisen vuokranantajan on noudatettava pakottavaa lainsäädäntöä. Väitän kuitenkin, että sellaiset hyvät vuokranantajat, jotka toimivat joustavasti ja tekevät tarvittaessa enemmänkin kuin laki edellyttää, menestyvät pitkällä tähtäimellä parhaiten. Jos vuokralainen haluaa esimerkiksi elämäntilanteen äkillisen muuttumisen vuoksi muuttaa huoneistosta ennen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättymistä, kannattaa asiasta neuvotella avoimesti ja pyrkiä löytämään molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.

Kohtelias, avoin ja reilu kommunikaatio kaikissa eteen tulevissa tilanteissa on onnistuneen vuokrasuhteen kivijalka. Riidat on helpointa ratkaista ennen kuin ne syntyvätkään. Muistathan, että vuokralainen on asiakas. Kuten millä tahansa markkinalla, myös vuokra-asuntomarkkinoilla sellaiset vuokranantajat pärjäävät parhaiten, joiden asiakastyytyväisyys on korkealla.

Blogin on kirjoittanut päälakimiehemme Tarik Ahsanullah. Lue blogin seuraava osa ensi viikolla!