Miksi vuokranantajan kannattaa itse vakuuttaa sijoitusasuntonsa?

15.9.2021

Yleisin kysymys vuokranantajan vakuutuksesta on, miksi vakuutus kannattaisi ottaa, vaikka vuokralaisella on kotivakuutus ja taloyhtiöllä on kiinteistövakuutus. Kysymys on moniulotteinen ja syitä löytyy lukuisia. Listasimme tärkeimmät syyt.

  1. Vuokranantajan oma vakuutus varmistaa, että sijoitusasunto on aina varmasti vakuutettu. Vuokrasopimuksesta huolimatta laki ei velvoita vuokralaista ottamaan kotivakuutusta eikä pitämään sitä voimassa vuokrasopimuksen ajan.
  2. Vuokranantaja ei voi velvoittaa vuokralaista käyttämään omaa vakuutustaan, ellei vuokralainen ole syypää aiheutuneeseen vahinkoon. Esimerkiksi jos jääkaappi rikkoutuu vuokralaisesta riippumattomista syistä, hän ei ole velvollinen käyttämään omaa kotivakuutustaan.
  3. Jos aiheutunut vahinko on sellainen, että vuokralainen tai taloyhtiö eivät ole vahingosta vastuussa, voi vuokranantajan oma vakuutus tulla apuun. Esimerkkinä vaikkapa kylmälaitteen vuotovahinko, joka kastelee lattian ja kiinteitä kalusteita, mutta ei talon rakenteita.
  4. Huomioitavaa on myös, että taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa asunnon vahingot tyypillisesti vain perustasoon asti, eli esimerkiksi talon valmistumisvuoden tai peruskorjauksen varustelutason mukaisesti. Vuokranantajan vakuutus korvaa tehtyjen parannusten osuuden.

Lisäksi vuokranantajan vakuutus tarjoaa ainutlaatuisia ominaisuuksia, joita taloyhtiön tai vuokralaisen vakuutus eivät sisällä lainkaan.

  1. Vuokratulon keskeytysturva varmistaa tasaisen kassavirran jopa 12 kuukauden ajan, vaikka asuntoon aiheutuisi vakuutuksesta korvattava vahinko, jonka myötä vuokralainen lain mukaan vapautuu vuokran maksamisesta.
  2. Vain vuokranantajan oma vakuutus voi korvata tilanteita, jossa vuokralainen aiheuttaa asunnon pinnoille ja kiinteille kalusteille äkillisiä tahallisia vahinkoja.
  3. Oikeus- ja vastuuturva auttavat mahdollisissa riita- ja vahingonkorvausasioissa vuokralaisen, taloyhtiön tai urakoitsijan kanssa.

Kulunut korona-aika ei ole muuttanut yleistä trendiä Vuokranantajan vakuutuksen kiinnostavuudessa. Vakuutusmäärä on jatkanut kasvuaan kaikissa ikäryhmissä. Suurin vakuutusmäärän kasvu tapahtuu 30-50-vuotiaiden asuntosijoittajien ryhmässä. Korona-aikana vakuutuksen lisäturvat vuokralaisen tahallisten vahinkojen sekä vuokratulon keskeytyksen osalta ovat olleet suhteellisesti aiempaa suositumpia

Ifin Vuokranantajan vakuutuksen ostat helposti ja hetkessä verkkokaupastamme. Tutustu vakuutukseen tarkemmin, ja laske vakuutuksen hinta omalle sijoitusasunnollesi.

Turvallista alkavaa syksyä
Henrik Rantanen / If Vakuutus

Suomen Vuokranantajien blogissa julkaistaan sekä järjestön omien asiantuntijoiden kirjoituksia että yhteistyökumppanien kumppaniblogikirjoituksia.