Ethän syyllisty syrjintään vuokramarkkinoilla?

18.3.2021

Suomi – ja sitä myöden myös vuokramarkkina – kansainvälistyy vauhdilla. Osalle vuokranantajista kehitys voi tuntua vieraalta ja pelottavalta, etenkin jos oma kielitaito on puutteellinen. Silloin saattaa tulla mieleen rajata vuokralaisvalintaa esimerkiksi vain suomalaistaustaisiin hakijoihin. Syrjintä vuokramarkkinoilla on kuitenkin yksiselitteisesti kielletty, eikä vuokralaisvalinta saa perustua esimerkiksi hakijan sukupuoleen, kansalaisuuteen tai etniseen taustaan.  

Jokainen ihminen tarvitsee kodin. Kodin pitää myös olla paikka, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi. Sen vuoksi minua  surettaa erityisesti, jos kuulen tarinoita syrjinnästä tai rasismista vuokramarkkinoilla. Sellaisia tarinoita, joissa jo kodin saaminen tuottaa vaikeuksia hakijan taustasta johtuen tai joissa asukas kokee taloyhtiössään joutuvansa muiden silmätikuksi. 

Vuokralaisvalinnassa ei saa syrjiä  

Onnistunut vuokralaisvalinta on vuokranantajalle tärkeää ja luo puitteet myös koko vuokrasuhteen onnistumiselle. Suomen Vuokranantajien jäsenilleen tekemän kyselyn mukaan tärkeimpiä asioita vuokralaisvalinnassa ovat puhtaat luottotiedot, säännölliset tulot ja tavoite asua asunnossa pitkään. Vuokralaiselta voidaankin edellyttää kykyä maksaa vuokraa ja huolehtia asunnosta.  

On kuitenkin yhtä tärkeää muistaa, mihin valintaa ei saa perustaa: Vuokralaisvalinta ei saa perustua esimerkiksi hakijan kansalaisuuteen, etniseen taustaan tai ihonväriin. Vuokranantaja tai välittäjä syyllistyy yhdenvertaisuuslain vastaiseen syrjintään, jos vuokrailmoituksessa rajataan pois tiettyjä hakijaryhmiä tai jotakuta hakijaa kohdellaan ilman hyväksyttävää syytä epäsuotuisammin jonkin henkilöön liittyvän syyn perusteella. Vastoin nettipalstoilla esiintyvää yleistä luuloa, yhdenvertaisuuslaki koskee ihan jokaista vuokranantajaa eikä siten ole mielipidekysymys. 

Jos hakija epäilee tulleensa syrjityksi vuokralaisvalinnassa, on vuokranantajan pystyttävä todistamaan, että valinta on tehty lainmukaisin perustein. Ihan jokaisen vuokranantajan kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että vuokralaisvalinta kestää tarkastelun myös päivänvalossa. 

Vuokraukseen on tarjolla apua myös vierailla kielillä 

Historiallisessa tarkastelussa maahanmuutto on Suomessa vielä verrattain tuore ilmiö. Ulkomaalaistaustaisten ja vieraskielisten asukkaiden määrä on kuitenkin viime vuosina lisääntynyt vauhdilla. Esimerkiksi Helsingissä jo kuudennes asukkaista puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia. Muutos on nähtävissä myös vuokramarkkinoilla, jossa on lisääntynyt tarve asumista koskeville oppaille ja muulle materiaalille eri kielillä.  

Vuokranantajan ja vuokralaisen on tärkeää pystyä kommunikoimaan siten, että he ymmärtävät toisiaan ja mitä vuokrasuhteesta on sovittu. Jos yhteistä kieltä ei löydy, kannattaa vuokrasopimuksen tekemiseen ja vuokrasuhteeseen liittyvien asioiden hoitamiseen pyytää apua esimerkiksi tulkilta. Vuokralaisen kanssa on hyvä käydä läpi myös asunnon huoltotöihin ja kodinkoneiden käyttöön liittyvät ohjeet sekä kerrata taloyhtiössä asumisen pelisäännöt. Valmiita materiaaleja vuokranantajan avuksi löytyy esimerkiksi Sininauhasäätiön, Pakolaisavun tai Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn tuottamana. 

Myös Suomen Vuokranantajat pyrkii tukemaan jäseniään kansainvälistyvän asiakaskunnan palvelemisessa. Sivuiltamme löytyy alan itsesääntelyohjeistus Hyvä vuokratapa paitsi suomeksi, myös ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi käännettynä. Hyvän vuokratavan tarkoituksena on edesauttaa ongelmattoman ja toimivan huoneenvuokrasuhteen luomisessa, sen jatkuvassa hoitamisessa sekä asianmukaisessa päättämisessä. Hyvä vuokratapa sisältää ohjeet esimerkiksi vuokran korottamiseen, sopimuksen irtisanomiseen ja asunnon loppusiivoukseen. 

Lisäksi julkaisemme huhtikuussa jäsenillemme koko sivuillamme olevan vuokrausta koskevan tietopankin englannin kielellä. Uskomme, että siitä on apua niin vieraskielisille vuokranantajille kuin suomenkielisille vuokranantajille heidän toimiessaan vieraskielisten vuokralaisten kanssa. 

YK:n rasisminvastaista päivää vietetään 21.3. Suomen Vuokranantajat muistuttaa rasisminvastaisella viikolla siitä, että syrjintä on lainvastaista myös vuokramarkkinoilla. 

Sanna Hughes

Sanna Hughes
toiminnanjohtaja
Suomen Vuokranantajat