Vuokramarkkinat ja korona

17.4.2020

Koronaviruspandemia on ennen muuta terveydenhuollon kriisi ja kaikki mahdollinen on tehtävä, jotta ihmishenkiä voidaan pelastaa. Elämä on aina rahaa tärkeämpää. Talous on kuitenkin yksinkertaistettuna ihmisten työpaikkoja ja hyvinvointia.

Taloudellinen toimeliaisuus mahdollistaa hyvinvointipalvelut. Siksi tämä koronaviruksen aiheuttama äkkipysähdys on myös talouskriisi.

Vielä on aikaista sanoa, milloin liikkumisrajoituksia päästään purkamaan, ihmiset pääsevät kunnolla töihin ja talous alkaa jälleen pyöriä. Yksityisen vuokranantajan kvartaali on kuluneen fraasin mukaan 25 vuotta. Vuokranantajan kannattaa muistuttaa sitä itselleen juuri tällä hetkellä. Nyt on tärkeää pitää kiinni omasta strategiasta kiinni ja jääpalat myssyssä. Kriisin keskellä ei ole hyvä aika luopua sijoitusasunnosta.

Aiemmista talouskriiseistä kannattaa ottaa oppia. Suomessa oli Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2005 1 555 972 omistusasuntokuntaa. Vuonna 2008­-2009 iski globaali finanssikriisi, jonka juurisyyt olivat Yhdysvaltojen asuntomarkkinoilla subprimelainojen aiheuttaman kuplassa. Vuonna 2009 Suomessa oli 98 000 omistusasuntokuntaa enemmän kuin vuonna 2005. Ennen finanssikriisiä Suomessa puhuttiin muun muassa Nurmijärvi-ilmiöstä. Samaan aikaan vuokra-asuntokuntien määrä laski noin 9 000 asuntokunnalla noin 762 000 asuntokuntaan.

Finanssikriisi muutti monia peruslähtökohtia myös asumisessa. Työelämä on muuttunut finanssikriisin jälkeen digitalisaation, globalisoitumisen ja palvelualojen kasvun myötä. Kaupungistuminen ja ilmastonmuutos ovat myös tunnettuja isoja ajureita, jotka vaikuttavat myös asumiseen sekä asumispreferensseihin.

Omistusasuntokuntien määrä Suomessa kasvoi vuodesta 2009 vuoteen 2018 noin 54 000 asuntokunnalla. Samassa ajassa vuokra-asuntokuntien määrä kasvoi yli tuplasti noin 134 000 asuntokunnalla. Finanssikriisin jälkeen vuokra-asumisen kysyntä kasvoi voimakkaasti. Vuokra-asumisen kasvu kohdistui erityisesti kasvaviin kaupunkeihin, joihin on syntynyt runsaasti työpaikkoja. Vasta vuoden 2016 jälkeen kasvanut tarjonta on vastannut kysyntään, mikä on hidastanut asuntojen hintojen ja vuokrien nousua.

Koronavirusepidemian aiheuttaman talouskriisi tulee lisäämään vuokra-asumisen kysyntää tulee entisestään. Silloin on kysyntää myös hyvistä pitkäjänteisistä vuokranantajista. Meitä yksityisiä vuokranantajia tarvitaan Suomen vuokramarkkinoilla myös jatkossa.

Vaikka haasteita kriisin aikana varmasti tulee, nyt on syytä katsoa pidemmälle horisontin taakse. Vielä emme tiedä, miten pitkään koronakriisi jatkuu, mutta on hyvä muistaa presidentti Koiviston viisaat sanat: ”Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin”.

Tuomas Viljamaa
Yhteiskuntasuhdejohtaja
Suomen Vuokranantajat ry

Kolumni on julkaistu huhtikuun 2020 Kiinteistölehdessä. Suomen Vuokranantajien jäsenenä saat -50% alennuksen Kiinteistölehdestä.

Tietoa blogista

Blogissa julkaistaan vuokranantajan arkea koskettavia asiantuntijakirjoituksia ja eri vuokranantajien tarinoita vuokrauksen onnistumisista ja haasteista. Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan! Mikäli sinulla on tarinoita kerrottavana, laita viestiä osoitteeseen: tiedotus@vuokranantaja.fi