Asunto on pala naapurustoa

22.10.2019

Sijoitusasunnon osto tuo mukanaan palan taloyhtiötä, korttelia ja naapurustoa. Siitä mitä on kodin seinien ulkopuolella, on syystäkin tullut yhä tärkeämpää niin ostajalle kuin vuokralaisellekin. Entä jos sijoitusasunto toisi mukanaan myös käyttöoikeuden kuntosalille, vierashuoneeseen, verstaalle tai viljelyalueelle?

Sijoitusasunto on aina kiinteä osa naapurustoa, ei ympäristöstään irrallinen kokonaisuus. Naapuruston tunnelmat kulkeutuvat myös kotiin ja vaikuttavat viihtyvyyteen ja asumisen pitkäaikaisuuteen. Onnistunut asuinympäristö lisää asunnon vuokrattavuutta ja voi tuoda asukkaalle rahanarvoisia etuja, jotka sitouttavat vuokrasuhteeseen.

Perinteiset valtit eivät enää yksin riitä puhuttelemaan laatua arvostavia asukkaita. Tasaisesti kasvava asukaskunta näkee vuokra-asumisen pitkäaikaisena, elämäntapaansa tukevana ratkaisuna. Tiedostavat asunnonetsijät tuntevat tarjonnan ja tunnistavat laadun. Vuokraajan kriteerit voivat olla lähes samat kuin asunnonostajan, ja ne ulottuvat kodin sijaintia ja varustelua pidemmälle.

Vastauksena näihin asumisen tarpeisiin me Bonavalla emme ainoastaan rakenna taloja vaan luomme uusien kotien ympärille mukavia naapurustoja. Jotta naapurustot vastaisivat aidosti asukkaiden toiveita, toteutimme kahdeksalla markkina-alueellamme laajan tutkimuksen, jolla kartoitettiin naapuruston onnellisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimus valotti myös sitä, millaisessa naapurustossa suomalaiset toivoisivat asuvansa. Tiesitkö esimerkiksi, että peräti 86 prosenttia suomalaisista pitää turvallisuutta tärkeimpänä naapuruston onnellisuutta lisäävänä tekijänä?

Tutkimus vahvistaa näkemyksemme siitä, että kodin viihtyisän tunnelman tulisi alkaa jo naapurustosta, jossa on turvallista oleilla, ulkoilla ja harrastaa. Jokaisen uudiskohteemme ympärille luodaan siksi huolella suunniteltu pihakokonaisuus, jota täydennetään kohteen luonteelle sopivilla yhteiskäyttöisillä tiloilla.

Mitä mahdollisuuksia vuokralaiselle voi siis tarjota kodin seinien ulkopuolella? Hyvin valittu sijoitusasunto voi tuoda mukanaan käyttöoikeuden monipuolisiin yhteistiloihin. Kun taloyhtiön asukkaiden varattavissa on kalustettu vierashuone, pienenkin huoneiston asukas voi majoittaa yövieraat tyylikkäästi. Arkiasumisen laatua nostaa se, että ulkoilulenkin päätteeksi voi nauttia oman kotitalon saunaosaston spa-henkisestä tunnelmasta tai rentoutua piha- tai rantasaunan lämmössä. Joissakin uudiskohteissamme asukkaat voivat itse viljellä yrtit ja salaatit omassa pihapiirissä.

Espoon Leppävaaraan kehittyvän Vermonniityn kotikorttelin erikoisuutena on hyvinvointia tukeva korttelipiha. Toiminnallisessa pihapiirissä on ulkokuntoilulaitteita, leikkikenttä trampoliineineen sekä tontilla virtaavan puron ympärille sommiteltuja oleskelualueita. Nykyaikaisesti varustetussa sisäkuntoilutilassa voi treenata vapaasti ympäri vuoden. Ilmaiset harjoittelumahdollisuudet voivat merkitä vuokralaiselle kuukausittaisen kuntosalimaksun verran säästöä.

Toisenlainen esimerkki asunnon mukanaan tuomista mahdollisuuksista on suosittu Tampereen Lielahden kotikortteli, jonka tunnelmaa on kuvailtu kylämäisen yhteisölliseksi. Laadukas, kalustettu korttelitupa tarjoaa viihtyisät puitteet niin yhdessäololle, iloisten perhetapahtumien juhlistamiselle kuin elokuvailloillekin. Sen lisäksi että kahden kotitalon ullakkokerroksessa on saunaosasto ja kuntoilutila, korttelissa on myös yhteinen autonpesupaikka ja verstas työkaluineen. Pientaloasumisen aktiviteetit voi tuoda myös kerrostaloasujan ulottuville.

Fyysisten tekijöiden lisäksi onnellisuutta ja turvallisuudentunnetta lisää myös sosiaalinen yhteenkuuluvuus. 74 prosenttia suomalaisista pitää naapuruston onnellisuuden tärkeänä osatekijänä hyviä välejä naapureihin. Sosiaalista kanssakäymistä naapurustossa edistävät sopivat kohtaamispaikat. Bonavan uudiskohteissa asukkaat kutsuvatkin toisiaan muun muassa korttelitupaan kahvittelemaan ja rupattelemaan. Juuri asukkaat tekevät vastavalmistuneesta uudiskohteesta itsensä näköisen kotitalon.

Asumistyytyväisyyden myönteiset seuraukset kumuloituvat, sillä tyytyväiset asukkaat sitoutuvat naapurustoonsa ja haluavat osaltaan lisätä sen viihtyisyyttä. Niinpä vuokralaisten prioriteettien muuttuessa asuntosijoittajan on kannattavaa miettiä, millä keinoin puhutella laatutietoisia asukkaita. Kenties tarjoamalla neliöiden lisäksi kuntoilu-, nikkarointi- tai viljelymahdollisuuksia? Mukavan naapuruston vetovoimaan on hyvät syyt uskoa.

Tutustu naapurustoihin

Bonava Suomi Oy

Bonava on Pohjois-Euroopan johtava asuntorakennuttaja. Olemme luoneet koteja ja naapurustoja jo 1930-luvulta lähtien. Bonava toimii Saksassa, Ruotsissa, Suomessa, Tanskassa, Norjassa, Pietarissa, Virossa ja Latviassa 2 100 ammattilaisen voimin. Liikevaihtomme vuonna 2018 oli 1,37 miljardia euroa. Bonava on listattu Nasdaq Tukholmassa.

Blogikirjoitus on osa Bonavan ja Suomen Vuokranantajien yhteistyötä.

Tietoa blogista

Blogissa julkaistaan vuokranantajan arkea koskettavia asiantuntijakirjoituksia ja eri vuokranantajien tarinoita vuokrauksen onnistumisista ja haasteista. Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan! Mikäli sinulla on tarinoita kerrottavana, laita viestiä osoitteeseen: tiedotus@vuokranantaja.fi