Turvaa sijoitusasuntosi

14.1.2019

Asuntosijoittamisen riskit lainakorkojen muutoksista aina vuokralaisen aiheuttamiin ongelmiin ovat mediassa säännöllisesti esillä. Monesti sijoitusasunnon vakuuttamista ei kuitenkaan koeta niin tärkeäksi kuin esimerkiksi oman kodin vakuuttamista. Miksi asuntosijoittajan kannattaisi siis harkita omaisuutensa turvaamista erillisellä vakuutuksella?

Vakuutusyhtiössä saamme päivittäin kysymyksiä siitä, miksi vuokranantajan kannattaisi vakuuttaa sijoitusasuntonsa. On erikoista, miksi omaisuutta, jossa on rahaa kiinni kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja, ei vakuuttaisi itse. Suomen laki ei velvoita vuokralaista ottamaan kotivakuutusta, eikä pitämään sitä voimassa vuokrasopimuksen ajan. Toki vuokranantaja voi tätä vuokrasopimuksessa edellyttää, mutta vahinkohetkellä puuttuva vakuutus voi aiheuttaa ikävän ja kalliin yllätyksen. Vahinkotilanteessa vuokranantaja ei voi myöskään velvoittaa vuokralaista käyttämään vakuutustaan vahinkojen kattamiseksi. Vakuuttamalla sijoitusasuntonsa itse, vuokranantaja voi olla täysin varma, että asunto on asianmukaisesti vakuutettu. Oman vakuutuksen kautta vahinkotilanteiden hoitaminen onnistuu näppärästi, kun vahingon hoitaminen vakuutusyhtiön kanssa on omissa käsissä.

Omalla vakuutuksella vuokranantaja voi varautua eri riskeihin juuri haluamallaan tavalla. Kokemustemme mukaan sijoitusasunnon vakuuttajat haluavat varautua erityisesti huoneiston kiinteille sisäpinnoille ja kalusteille aiheutuviin vahinkoihin. Monesti asunnon remonttiin on sijoitettu lisärahaa, ja halutaan, että arvo säilyy. Kannattaa muistaa, että taloyhtiön kiinteistövakuutus korvaa asunnon vahingot pääsääntöisesti vain perustasoon eli yleensä valmistumisvuoden tai peruskorjauksen varustelutasoon asti. Vuokranantajan vakuutuksella voidaan varautua vahinkoihin, jotka kiinteistövakuutuksesta jäisivät korvaamatta. Mikäli asunnossa on vuokranantajan irtaimistoa tai uusia kodinkoneita, voi vuokranantaja vakuuttaa ne esimerkiksi rikkoutumisten varalta.

Oman kodin vakuutus ja siihen sisältyvä oikeusturvavakuutus ei aina ulotu sijoitusasuntoihin. Näin sijoitusasuntoon kannattaa ottaa oma oikeusturva, jolla voi varautua sijoitusasuntoon liittyviin riitoihin. Ongelmia voi tulla esimerkiksi vuokranmaksusta, vuokrasopimuksen ehdoista tai purkamisesta sekä asumisen vaurioiden korvaamisesta. Oikeusturvavakuutus ei korvaa ainoastaan riitoja vuokralaisen kanssa, vaan myös riitatilanteista aiheutuvia kustannuksia taloyhtiön ja urakoitsijan kanssa. Esimerkiksi urakoitsijan kanssa voi aiheutua erimielisyyksiä asuntoon teetetyistä remonteista. Kaikkiin oikeusturvavakuutuksiin liittyy niin sanottu kahden vuoden sääntö. Jos oikeusturvavakuutus on ollut voimassa alle kaksi vuotta, tulee myös niiden asioiden, joihin riita perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaolon aikana. Oikeusturvavakuutuksen tulee olla voimassa silloin, kun allekirjoittaa kauppakirjan asuntoa ostaessa. Oikeusturvaa ei kannata päättää heti asuntoa myytäessä, koska turvan tulee olla voimassa mahdollisen riitatilanteen hetkellä.

If
Kumppaniblogi