Tulevan hallituskauden keskeisenä uudistustavoitteena on niin kutsuttu sotu-uudistus. Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat nostaneet sen keskeiseksi tavoitteekseen. Erilaisia malleja sosiaaliturvan uudistamiseksi on myös tarjolla. Eri puolueet ovat niitä tarjonneet kiitettävästi keskusteluun. Tarjolla on perustulomalleja ja erilaisia vastikkeellisia malleja, kuten sosialidemokraattien ”yleisturva”-malli ja kokoomuksen ”yleistuki” -malli. Demarien ja kokoomuksen malleille yhteistä on eri tuki muotojen yhdistäminen selkeämmäksi yhdeksi malliksi.
Suomen Vuokranantajat on esittänyt säännönmukaisesti asumistuen eri muotojen yhdistämistä yhdeksi kokonaisuudeksi. Kuluvan hallituskauden aikana opiskelijat siirrettiin yleisen asumistuen piiriin, mutta eläkeläisten asumistuki yrityksistä huolimatta säilyi omana asumistuen muotonaan.
Kannatan sosiaaliturvan uudistamista ja yhdenmukaistamista, koska se vähentää byrokratiaa, selkeyttää tukiviidakkoa tukeen oikeutetun ihmisen kannalta ja on ennustettavampi valtion menojen näkökulmasta.
Uskon, että sosiaaliturvan uudistamisessa päästään eteenpäin, koska uudistamisen tarpeesta on selkeä yksimielisyys. Vähintään pitäisi yhdistää asumistukikokonaisuus yhdeksi. Toimeentulotuki on terminä jo sen verran syyllistävä, että sen muuttaminen ja uudistaminen olisi myös välttämätöntä.
Suurin haaste tulee olemaan tuen taso. Suomi on hyvinvointiyhteiskunta. Jotta Suomi olisi sitä myös jatkossa, sosiaaliturvan tason pitää olla sellainen, ettei kenenkään tarvitsisi kerjätä kadulla. Olennaisinta sosiaaliturvassa onkin, että se kannustaa työn tekemiseen enemmän kuin nykyään. Jos työ on houkuttelevampaa, ei sosiaaliturvan tasosta välttämättä tarvitse tinkiä.
Toinen merkittävä tavoite sosiaaliturvan uudistamisessa pitää olla asunnottomuuden taklaaminen. Suomessa asunnottomuus kansainvälisesti vertailtuna vähäistä, mutta asunnottomuuden kitkemiseen pitää edelleen panostaa. Asunto on ensimmäinen askel kohti tasavertaista yhteiskunnan jäsentä. Siksi onkin mielestäni tärkeää, että asumista tuetaan myös jatkossa.
Kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoo, että henkilön, joka herää aamulla ja menee töihin, on saatava siitä enemmän rahaa kuin sellaisen henkilön, joka ei herää ja ei mene. En usko, että kukaan on tästä eri mieltä. Sen pitää olla ohjaava ajatus myös sosiaaliturvan uudistamisessa. Jos meillä ei ole riittävän korkeaa työllisyyttä, ei ole varaa ylläpitää yhtä korkeaa sosiaaliturvaa kuin meillä nykyisin on, eikä meillä ole kykyä vastata ikääntymisen myötä kasvavaan hoivan tarpeeseen. Sosiaaliturvan uudistaminen on siksi niin tärkeä tehdä mahdollisimman pian ja hyvin.
Kun sosiaaliturvauudistus tehdään hyvin, se on meidän kaikkien etu pitkällä tähtäimellä. Yksityinen vuokranantaja toimii myös pitkällä tähtäimellä, osallistuu veroillaan hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen ja mikä tärkeintä, yksityinen vuokranantaja tarjoaa ihmiselle kodin. Ilman kotia ei ole mitään muutakaan.
Kirjoitus on julkaistu Vuokranantaja-lehdessä 3/2018. Lobbarin päiväkirja -palstalla Suomen Vuokranantajat ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa valottaa edunvalvonnan arkea.