Financing investments

Sopivaa velkavipua hyödyntämällä voi asuntosijoittamisesta saada korkeaa oman pääoman tuottoa. Asuntosijoittamisessa on muita sijoitusmuotoja helpompaa ja yksinkertaisempaa käyttää velkaa. Asuntosijoittaja voi siten rahoittaa sijoitustoimintaa omien säästöjen lisäksi sekä omalla pankkilainalla että taloyhtiön yhtiölainalla.

Sijoitusasuntolaina

Pankit vaativat yleensä 20-30 % omia säästöjä tai muita vakuuksia ostettavan kohteen arvosta. Loput ostettavan kohteen hinnasta voi yleensä rahoittaa sijoitusasuntolainalla, mikäli oma talous on muuten vakaalla pohjalla ja pankkiasiat on hoidettu hyvin. Näin ollen asuntosijoittamisen voi aloittaa myös ilman huomattavia aikaisempia omia säästöjä. Lainatarjouksia kannattaa yleensä pyytää vähintään muutamasta eri pankista.

Sijoitusasuntolainan hinta muodostuu valittavasta viitekorosta, asiakaskohtaisesta marginaalista sekä lainannostoon liittyvistä kuluista. Viitekoroista yleisin on 12 kuukauden Euribor. Asiakaskohtainen marginaali sekä muut kulut voivat vaihdella paljonkin eri pankkien ja eri asiakkaiden välillä. Parhaimman tarjouksen saa valmistautumalla lainaneuvotteluihin huolellisesti. Omasta sijoitustoiminnasta kannattaa esitellä mahdollisimman yksityiskohtaiset ja realistiset suunnitelmat vuokratuottoineen. Sijoitusasuntolainaa voi hakea ennen kuin ostettava kohde on tiedossa. Tämä on yleensä kannattavaa, sillä hyvät kohteet menevät yleensä nopeasti kaupaksi. Jos lainalupaus on valmiiksi hankittuna, on huomattavasti helpompaa tarvittaessa reagoida riittävän nopeasti.

Sijoituslainoihin voi valita myös erilaisia korkosuojauksia tai kiinteän koron. Korkosuojauksella voi vähentää korkojen nousun riskiä omalle sijoitustoiminnalle. Kiinteä korko antaa puolestaan mahdollisuuden suunnitella omaa sijoitustoimintaa ja kassavirtaa vuosiksi eteenpäin. Korkosuojauksilla on aina omat hintansa ja kiinteä korko on markkinakorkoa korkeampi. Korkojen nousua vastaan voi suojautua halutessaan myös omaehtoisesti, esimerkiksi säästämällä korkojen noususta hyötyviin sijoitustuotteisiin.