Tuoreissa vuokratilastoissa näkyy vahvasti pääkaupunkiseudun ylitarjonta, samalla muussa maassa vuokrat nousevat huomattavasti enemmän

18.4.2024

Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,4 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos oli pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivinen (0,4 %) jatkaen eron tekemistä muuhun Suomeen (+2,1 %). Pääkaupunkiseudulla ainoastaan kolmioiden vuokrat nousivat, mutta muutoin muun maan vuokrakehitys jättää pääkaupunkiseudun yhä vahvemmin taakseen, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa vuokrat nousivat eniten Oulussa (2,9 %), Hämeenlinnassa (2,6 %) ja Rovaniemellä (2,5 %). Vähiten vuokrat nousivat vuokra-asuntojen ylitarjonnasta johtuen Espoo-Kauniaisissa (0,3 %), Raumalla (0,3 %) ja Vantaalla (0,3 %). Osassa pääkaupunkiseutua yksiöiden ja kaksioiden vuokrat jopa laskivat.

”Jo aiemmin nähtävissä ollut vuokrien eriytyminen jatkuu – paikoittain vuokrat nousivat hyvinkin nopeasti, mutta samalla pääkaupunkiseutu jää jälkeen. Suurista kaupungeista Oulussa, Tampereella ja Turussa vapaarahoitteiset vuokrat kehittyvät kasvusuuntaisesti huolimatta siitä, että näissäkin kaupungeissa on totuttua enemmän tarjontaa. Näissä kaupungeissa vuokramarkkinat ovat hyvin aktiiviset ja vuokrakehitys ei näytä merkkejä hidastumisesta”, tiivistää Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.

Suurempien asuntojen pienempiä parempi vuokrakehitys jatkuu edelleen ja koko maassa kolmioiden vuokrat kehittyivät voimakkaimmin. Pääkaupunkiseudulla kolmioiden vuokrat nousivat 0,9 prosenttia, kun samalla yksiöiden vuokrat nousivat 0,2 prosenttia. Muussa Suomessa kolmioiden vuokrat nousivat 2,4 prosenttia ja yksiöiden 1,9 prosenttia. Suurimmat kaupunkikohtaiset nousut nähtiin yksiöissä Oulussa (3,6 %), kaksioissa Hämeenlinnassa (2,5 %) ja perheasunnoissa Rovaniemellä (2,9 %).

”Tarkemmassa tarkastelussa näkyy, että kolmioiden vuokrat nousevat erityisesti kaupunkien keskusta-alueiden ulkopuolella. Näillä alueilla asunnot ovat hieman edullisempia, mutta toisaalta esimerkiksi paranevat liikenneyhteydet muuttavat niitä saavutettavimmiksi”, kommentoi Karlsson.

ARA-vuokrat nousivat merkittävästi vapaarahoitteisia enemmän ja merkittävin kasvu nähtiin Kouvolassa (10,6 %), Hämeenlinnassa (6,7 %) ja Helsingissä (6,1 %).

Vuokramarkkinatutka on myös päivitetty uusimmilla tiedoilla! Tutkan avulla pääset tarkastelemaan Tilastokeskuksen vuokratilastoja sujuvasti ja visuaalisesti.