Suomen Vuokranantajien tavoitteet vaalikaudelle 2023-2027

31.10.2022

Suomen Vuokranantajat ry on hyvien vuokranantajien jatkuvasti kasvava yhteisö, jossa jäseniä on jo lähes 30 000. Haluamme olla mukana kehittämässä suomalaista yhteiskuntaa ja maailman parasta vuokra-asumista. Vuokra-asumisen tulee olla tasa-arvoinen ja arvostettu asumismuoto: kuka tahansa voi olla vuokranantaja ja kuka tahansa voi asua vuokralla.

Maailman parasta vuokra-asumista

Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomessa on yksi Euroopan toimivimmista vuokra-asuntomarkkinoista. Monipuolinen ja kilpailtu markkina takaa valinnanvaraa ja laatua vuokra-asujille. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien tarjoamia.

Pienet yksityiset vuokranantajat ovat inhimillisiä, kasvollisia vuokranantajia, jotka tarjoavat koteja ihmisille joustavasti ja kaikkialla Suomessa. On myös kaupunkien eriytymiskehityksen kannalta tärkeää, että vuokra-asunnot eivät keskity vain yksittäisiin taloihin. Yksityisten vuokranantajien omistamia asuntoja on tarjolla monipuolisesti erilaisista taloista ja kaupunginosista.

Yksityiset vuokranantajat takaavat joustavan ja monipuolisen vuokramarkkinan

Toimiva asuntomarkkina on koko yhteiskunnan etu. Se luo edellytykset työvoiman liikkuvuudelle sekä Suomen kasvulle ja kehitykselle. Yksityisille vuokranantajille vakaa ja suotuisa toimintaympäristö tarkoittaa turvaa ja valinnanvaraa vuokra-asujille.

Vuokra-asuntoja tarvitaan ja niitä pitää pystyä tarjoamaan monenlaisiin elämäntilanteisiin. Pitkäaikaisten vuokrasuhteiden lisäksi elämän eri käänteissä voi olla tarvetta myös kalustetuille ja lyhytaikaisille vuokra-asunnoille. On muutaman kuukauden työkeikkoja, putkiremontti- tai vesivahinkoevakkoja – erotilanteessakin voi tarvita nopeasti kalustetun asunnon ilman pitkäaikaisia sitoumuksia.

  • Maailman paras vuokra-asuminen turvataan huolehtimalla pienten yksityisten vuokranantajien toimintaedellytyksistä. On myös vuokralaisen etu, että yksityisten vuokranantajien asemaa ei heikennetä verotusta tai sääntelyä kiristämällä.

Kannustetaan suomalaisia taloudelliseen varautumiseen ja vaurastumiseen

On positiivista, että tavalliset suomalaiset haluavat turvata oman taloutensa sijoittamalla ja säästämällä. Sijoittaminen tukee talouden kasvua ja tuo yhteiskunnalle verotuloja. Muissa Pohjoismaissa kotitaloudet ovat suomalaisia vauraampia.

Pienet yksityiset asuntosijoittajat investoivat suomalaisiin koteihin – sekä uusien rakentamiseen että vanhojen korjaamiseen – ja maksavat veronsa Suomeen. Yleisin tavoite asuntosijoittamisessa on eläkepäiviin varautuminen.

  • Kannustamalla suomalaisia sijoittamiseen edistämme hyvinvoinnin kasvua ja kotitalouksien varautumista. Hallituskaudella 2023–2027 perustetaan työryhmä selvittämään keinoja, joilla edistetään suomalaisten säästämistä ja sijoittamista.
  • Sijoittamisen aloittamisen kynnystä voidaan madaltaa vapauttamalla pienimmät pääomatulot verosta.

Turvaa asumiseen ja vuokraustoimintaan

Koti on monelle elämän tärkein paikka. Jokainen arvostaa rauhallista ja turvallista asuinympäristöä riippumatta siitä, asuuko vuokralla vai omistusasunnossa. Jos ongelmia tulee, on taloyhtiön ja sen asukkaiden kannalta tärkeää, että häiriöihin pystytään puuttumaan nopeasti ja tehokkaasti.

Tällä hetkellä tuomioistuimet ovat monin paikoin ruuhkautuneet. Kansalaisten oikeusturva vaarantuu, jos asioiden käsittely venyy kohtuuttomasti. On sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu, että pienet riita-asiat pystytään ratkaisemaan ilman viivettä.

  • Taloyhtiöiden asumisrauhaa edistetään nopeuttamalla häätöjä ja helpottamalla häiriötilanteisiin puuttumista.
  • Tuomioistuinmenettelyjä nopeutetaan lisäämällä tuomioistuinlaitoksen resursseja ja ottamalla käyttöön pienten riita-asioiden menettely.