Ajankohtaista

Pinttynyt lika lähtee oikein konstein

Joskus vuokralainen jättää jälkeensä sellaisen siivon, että vuokranantaja on vaipua epätoivoon. Mutta ei hätää, sillä pinttyneimmänkin lian saa pois, vakuuttaa siivousguru Auri Kananen.

Teksti MATTI VÄLIMÄKI

Kuvitus HEIDI STRENGELL

Julkaistu lehdessä 4/2022

Suomalaiset tuntevat somejulkkis ja siivouskuningatar Auri Kanasen iloisista pinkinsävyisistä siivousvideoistaan, joissa karmeimmistakin kohteista tulee läpikotaisin puhtaita. Kananen on siivousalan ammattilainen, jonka hymy ei hyydy pahimmankaan sotkun äärellä. ”Oikeastaan kaiken saa puhtaaksi, kunhan tietää niksit”, Kananen sanoo.

Hän lohduttaa vuokranantajaa, jonka asunto on vuokralaisen jäljiltä lian ja sotkun kyllästämä: kyllä siitä puhdasta tulee. Monesti tarvitaan vain riittävästi aikaa, jotta puhdistusaineet ehtivät vaikuttaa. ”Jos esimerkiksi vessanpyttyyn on kertynyt kalkkia, sinne kaadetaan hapanta ainetta, kuten etikkaa, ja annetaan vaikuttaa vuorokauden ajan. Sama pätee uunin puhdistukseen, eli puhdistusaineen annetaan vaikuttaa yön yli”, Kananen neuvoo.

Toinen tärkeä niksi on valita tiukasti pinttyneeseen likaan riittävän järeät välineet. Jos lika ei lähde, vika on yleensä välineessä – ei aineessa. ”Kalkki on kovaa, joten siihen valitaan kova väline eli teräsharja. Hanassa tai sen juuressa oleva kalkki lähtee puhdistusterällä ja teräsharjalla, ei pehmeällä sienellä.”

Tarjolla ilmainen siivous –jos on riittävän likaista

Auri Kananen etsii koko ajan todella likaisia koteja, jotka voisi muuttaa hohtavan puhtaiksi. Hän siivoaa asuntoja ilmaiseksi, jos ne vain ovat tarpeeksi sottaisia. ”Jos esimerkiksi vuokralaiset ovat jättäneet asunnon karmeaan kuntoon, minut voi kutsua paikalle”, Kananen vinkkaa.

Ilmaiset siivoukset ovat mahdollisia, koska Kananen saa palkkansa esimerkiksi mainostuloina YouTubesta ja yhteistyöstä siivousvälinevalmistajien kanssa. Hän matkustaa omalla kustannuksellaan Pirkanmaalta vaikka maailman ääriin, kunhan lika on riittävän haastavaa. Seuraava kohde odottaa Lontoossa. ”Siivoaminen on aina ollut minulle tärkeää. Pari vuotta sitten aloin laittamaan siivousvideoitani nettiin. Sitten eräs nainen pyysi apuani ja menin siivoamaan hänen kotinsa. Siitä se lähti”, Kananen kertoo työstään.

Perusvälineet ja tutut aineet riittävät

Lähtiessään siivoamaan hurjan likaista asuntoa Kananen pakkaa mukaansa ihan tavallisia siivousvälineitä: ”Tarvitaan monta mikrokoituliinaa, puhdistusterä eli skraba, puhdistussieni, terässieni ja tiskiharja”, hän listaa. Aineiksi riittävät ihan tavalliset tiskipesuaine, uuninpuhdistusaine ja etikka. ”Lisäksi puhdistuskivellä saa mukavasti tahroja pois esimerkiksi valkoiseksi maalatulta seinältä.” Lattia puhdistuu kätevästi mopilla ja pyyhkeillä. Pelkällä lastalla voi kaapia esimerkiksi koirankarvoja matosta. Imurointiinkin Kananen antaa hyvän vinkin. ”Monet imuroivat täydellä teholla, mutta silloinhan imuri liimautuu lattiaan. Itse imuroin ykkös- tai kakkosteholla, jolloin imuri liukuu mukavasti lattian pinnassa.”

Jäikö sijoitusasuntosi erityisen likaiseksi vuokralaisen jäljiltä? Pyydä Auri Kananen paikalle!
aurikacleaning.com
YouTube.com/aurikatariina