Vihreä salkku katsoo tulevaisuuteen

25.5.2022

Voisiko salkkusi olla vastuullisempi? Ilmastonmuutoksen kiihtyessä vähähiilisyys ja energiatehokkuus ohjaavat kuluttajakäyttäytymistä yhä vahvemmin. Olemme jo aiemmin nähneet institutionaalisten sijoittajien alkavan panostaa ilmastonmuutoksen hillintään. Myös asuntosijoittajan näkökulmasta aika vastata tulevaisuuden haasteisiin on nyt.

Parempaa huomista ja parempaa tuottoa

Sitran selvityksen mukaan keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä noin viidennes syntyy asumisesta ja erityisesti asumisen energiankulutuksesta. Asuintilojen ja käyttöveden lämmitykseen käytetty energia haukkaa myös huomattavan siivun vastikkeesta. Rakennusten korkealla energiatehokkuudella hillitään ilmastopäästöjä, mutta asuntosijoittajalle se merkitsee myös mahdollisuuksia pitkän tähtäimen kustannussäästöihin.

Erityisesti uudiskohteessa energiatehokkuus näkyy pienempinä käyttökuluina: vaikka sijoitus ostohetkellä voi olla isompi, maksaa se itseään käytön aikana takaisin. Bonavalla valitsemme taloihin ratkaisuja, joilla varmistamme talojen korkean energiatehokkuuden nyt ja tulevaisuudessa. Tavoittelemme kaikissa uusissa hankkeissamme A-energialuokkaa ja kartoitamme aina, onko kotitalossa mahdollista käyttää maalämpöä sekä hyödyntää kiinteistösähköä tuottavia aurinkopaneeleita.

Jokainen neliö ratkaisee

Kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta on ollut nähtävissä viitteitä jo pidempään. Kestävän kehityksen mukaiset arvot saattavatkin tulevaisuudessa ohjata päätöksiä myös vuokra-asuntoa valittaessa. Jo nyt tiedetään, että vastuullisuuden ja onnellisuuden välillä on yhteys. Esimerkiksi alkuvuodesta 2022 teettämämme, järjestyksessään kolmannen Happy Quest -tutkimuksen mukaan ne suomalaiset, joiden mielestä naapurusto tukee ympäristöystävällisiä ja vastuullisia elintapoja, kertoivat olevansa 24 prosenttia onnellisempia naapurustossaan.

Etätyötila, kalustettu kerhotila, sauna ja vierashuone, mutta vain 26 neliötä? Jakamistalous tuo lisäarvoa sekä sijoittajalle että vuokralaiselle – harvoin tarvittujen tilojen rakentamatta jättäminen säästää myös ympäristöä. Kartoitimme Happy Quest -tutkimuksessamme asukkaiden halukkuutta jakaa tiloja ja tavaroita, sekä sen yhteyttä onnellisuuteen. Tutkimuksessa selvisi, että suomalaiset, jotka asuvat naapurustoissa, joissa he voivat viettää aikaa yhteistiloissa, ovat 13 prosenttia onnellisempia elämässä yleisesti. Kaikkein halukkaimpia he olisivat jakamaan kuntosalin, ulkogrillausalueen, pesutuvan, tapahtumiin soveltuvan monitoimitilan sekä verstaan ja työkaluja. Uskomme, että naapurustot, joissa onnellisuus ja yhteisöllisyys kukoistavat, tarjoavat asukkailleen kotipaikan, jossa viihdytään pitkään.

Perusasiat kunnossa

Mitä pidemmälle tulevaisuuteen katsotaan, sitä enemmän rakennuksiin kohdistuu vähähiilisyyteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyviä vaatimuksia. Sijoituksen kivijalkana toimivat kuitenkin edelleen sijainti, hinta ja laatutaso. Korkeiden transaktiokulujen vuoksi asuntoon on syytä sitoutua useammaksi vuodeksi, ja sijainnin on oltava vetovoimainen myös tulevaisuudessa. Jälleenmyynnin näkökulmasta ihanteellinen hetki ostaa sijoitusasunto on uuden, voimakkaasti kehittyvän naapuruston alkutaipaleella, jolloin arvonnousun voi nähdä jo muutamissa vuosissa. Tulevaisuuden suosikkialueesta hyvä esimerkki on muun muassa Turun Kirstinpuisto, jossa vanhan teollisuusvyöhykkeen paikalle nousee noin 3 000 asukkaan naapurusto raidevarauksineen ja kehittyvine lähipalveluineen. Valitsemalla sijoitusasunnon kestävästi rakennetusta ja suunnitellusta talosta, säilyttää se arvonsa myös ympäristön ja yhteiskuntien muutoksissa.

Sijainnin lisäksi ostopäätöstä tehdessä on hyvä miettiä hinta-laatusuhdetta, myös vuokralaisen kannalta. Onko pohjaratkaisu toimiva ja keittiö arjen kokkailuja hyvin palveleva? Onko kohteessa lattialämmitys mahdollistaen jokaisen neliön hyötykäytön? Ovatko säilytysjärjestelmät muunneltavat, jotta vuokralaisen ei tarvitse porata seiniin raskaita hyllyjä? Entäpä kylpyhuone, löytyykö lattiasta kaksi kaivoa, ettei kallista vesivahinkoa pääse sattumaan? Näitä kysymyksiä pohdimme myös uusia Bonava-koteja suunnitellessamme. Monilla pienilläkin asioilla, kuten seinä-wc:llä ja suurilla ikkunoilla, on suuri vaikutus asunnon vuokrattavuuteen. Kehitämme vakioituja ratkaisuja, joiden avulla saamme vietyä hyvät käytännöt ja kestävät toimintamallit jokaiseen Bonava-kotiin. Ja kun kestäviä ratkaisuja skaalataan, niiden vaikuttavuus moninkertaistuu.

Vastaa ja vaikuta

Seuraamme jatkuvasti alan kehitystä ja pyrimme kehittämään Bonava-koteja tutkitun tiedon valossa. Nyt sinullakin on mahdollisuus saada äänesi kuuluviin, sillä kartoitamme parhaillaan piensijoittajien toiveita uusien Bonava-kotien suunnittelun tueksi. Kysely toteutetaan yhteistyössä Suomen Vuokranantajat ry:n kanssa, ja arvomme kaikkien vastaajien kesken sadan euron S-ryhmän lahjakortin. Kyselyyn vastaamiseen menee noin 5 minuuttia. Vastaathan viimeistään 31.5.

Kyselyyn pääset tästä linkistä.

Maiju Koivunen-Vinkvist
Kaupallinen johtaja
Bonava Suomi Oy

Bonava on yksi Euroopan johtavista asuntorakennuttajista. Luomme onnellisia naapurustoja entistä useammille. Olemme Euroopan ensimmäinen asuntokehittäjä, joka on saanut ilmastotavoitteilleen hyväksynnän Science Based Targets -aloitteelta. Toimimme Saksassa, Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Pietarissa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa 2 100 ammattilaisen voimin. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli noin 1,5 miljardia euroa. Bonava on listattu Nasdaq Tukholmassa.