Kuka vastaa vahingoista, kun vuokralainen nukahtaa suihkuun?

Vuokralaisen nukahtaminen suihkuun voi pahimmillaan aiheuttaa ison vesivahingon. Vuokralaisen ja vuokranantajan vahingonkorvausvastuuta tällaisessa tilanteessa linjattiin korkeimman oikeuden ratkaisussa 2016:33.

Asunto-osakeyhtiö vaati vuokranantajalta ja vuokralaiselta vahingonkorvausta yhtiön rakennukselle aiheutuneesta vahingosta. Vahinko oli aiheutunut, kun vuokralainen oli alkoholin vaikutuksen alaisena jäänyt suihkussa makaamaan osittain lattiakaivon päälle.

Korkeimmassa oikeudessa asunto-osakeyhtiön vahingonkorvausvaatimus perustui siihen, että vuokranantaja oli laiminlyönyt asunto­osakeyhtiölain kunnossapitovastuunsa. Taloyhtiön mukaan huoneiston lattialle oli kertynyt usean senttimetrin syvyydeltä vettä, eikä vuokranantaja ollut osoittanut menetelleensä huolellisesti. Taloyhtiö katsoi lisäksi, että vuokranantaja oli toiminut huolimattomasti, koska se ei ollut edellyttänyt vuokralaiseltaan kotivakuutusta.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan vahingonkorvausvastuu yhtiöön nähden edellyttää, että vahinko on aiheutettu tahallaan tai huolimattomasti asunto­osakeyhtiölakia tai yhtiöjärjestystä rikkomalla. Jos kyse on kunnossapitovastuun laiminlyömisestä, laissa on niin kutsuttu tuottamusolettama. Se tarkoittaa, että korvausvastuusta vapautuakseen osakkaan on osoitettava toimineensa huolellisesti.

Korkein oikeus hylkäsi vuokranantajaan kohdistetut vaateet. Vuokranantaja ei ollut voinut vaikuttaa siihen vuokralaisensa menettelyyn, josta vahinko oli aiheutunut, eikä vuokranantajan voitu edellyttää kyenneen sitä estämään. Pelkkä vuokraaminen ei huolimattomuutta synnyttänyt.

Vuokranantaja ei siis joutunut korvaamaan aiheutuneita vahinkoja.

Teksti Ville Hopsu, neuvontalakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Kuvitus Outi Kainiemi

Comments are closed.