Vuokralainen on kaikki kaikessa

Asuntosijoittaja Harri Huru haluaa tarjota hyväkuntoisia ja pitkäaikaisia vuokrakoteja, joissa on hyvä asua.

Asuntosijoittaja Harri Huru haluaa tarjota hyväkuntoisia ja pitkäaikaisia vuokrakoteja, joissa on hyvä asua.

”Asetin 33-vuotiaana tavoitteeksi, että saavuttaisin taloudellisen riippumattomuuden nelikymppisenä. Jäinkin 40 vuotta täytettyäni sapattivapaalle palkkatöistä, mutta huomasin, etteivät osakesijoitukset tuota tasaista kuukausittaista tulovirtaa. Siksi aloin hankkia sijoitus­asuntoja. Nyt sapattia on jatkunut yli 13 vuotta, ja omia asuntoja on reilut 50.

Ensimmäiset asuntoni ostin Helsingistä, ja ne ovat edelleen hyviä, koska ostin ne aikoja sitten. Nyt ne olisivat liian kalliita tuottaakseen kassavirtaa. Seuraavaksi ostin maakunnista asuntoja, joilla ei ole arvonnousupotentiaalia, mutta jotka tuottavat tasaista tuloa.

Nyt etsin kohteita, joissa on jonkin verran arvonnousupotentiaalia, mutta myös mahdollisuus kassavirtaan – tällaisia asuntoja löytyy esimerkiksi kasvukeskusten naapurikunnista. Kaikki asuntoni sijaitsevat Helsingin, Tampereen, Porin ja Rauman muodostamassa nelikulmiossa.

Asuntosijoittaminen on minulle intohimo, josta nautin yli kaiken. Hoidan itse vuokra-asuntojen markkinoinnin, vuokralaisten haastattelun ja valinnan sekä vuokrasopimusten teon, kirjoitan Ostan Asuntoja -blogia ja julkaisen saman­nimistä YouTube-kanavaa. Remontit, asuntojen esittelyn ja siivouksen olen ulkoistanut.

Kokonaiskuva vuokralaisesta syntyy haastattelun, luottotietojen ja suositusten kautta, ja kriteerit ovat tapauskohtaisia. Koulutettu koira on tervetullut lemmikki, ja luottotietonsa menettänytkin voi olla lojaali ja maksukykyinen vuokralainen. Pyrin aina remontoimaan asunnot hyvään kuntoon, jotta asukkaat saisivat kodin, jossa viihtyvät pitkään.

En tee määräaikaisia vuokrasopimuksia – joskus asunnontarve muuttuu salamannopeasti, ja silloin on molempien etu, jos kuulen siitä heti ja uusi vuokralainen saadaan lennosta tilalle mahdollisimman pian.”

Harri Hurun muistilista

  1. Asunnon pitää tuottaa posi­tiivista kassavirtaa vähintään muutama kymppi kuussa kaikkien menojen jälkeen. Silloin asunnosta voi pitää hyvää huolta.
  2. Ilman asiakasta eli vuokralaista homma ei toimi. Menestys tulee tyytyväisistä asukkaista.
  3. Numeroiden pyörittely ei ole rakettitiedettä, mutta se pitää hallita. Numeroista olisi hyvä vähän tykätäkin.
  4. Hyviä asuntoja voi löytää alueelta, jolla on vanhastaan huono maine, mutta asukkaat tietävät alueen jo rauhoittuneen.
  5. Opiskele uutta jatkuvasti. Suomeksikin löytyy paljon koulutustilaisuuksia, kirjoja ja blogeja. Jos englanti sujuu, maailma on avoinna.

Juttu on julkaistu Vuokranantaja-lehdessä elokuussa 2018.
Teksti Katariina Krabbe, kuva Juha Sinisalo.
Tutustu myös Harri Hurun Osta asuntoja -blogiin ja podcastiin!