Lainakorkojen vertailu

Julkaisemme tällä sivulla Suomen Rahatiedon laatimia lainakorkojen vertailuja sijoitusasuntolainoista.

Lainakorkojen vertailussa on käytetty pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa hyväkuntoista sijoitusasuntoa, johon pankki antaa sijoitusasuntolainan pankin luottokriteerien mukaisella vakuutusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla.

  • hyväkuntoinen sijoitusasunto pääkaupunkiseudulla
  • 150 000 euron laina
  • laina-aika 25 sijoistuasuntolaina
  • lyhennys puolivuosittain

Lokakuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta aleni edelleen. Nyt vertailun kolmanneksi kiilasi Danske Bank, joka alensi sijoitusasuntolainansa marginaalin 1 prosenttiin.

Syyskuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta aleni hieman. OP:n marginaali tippui 1,0 prosenttiin. Vuoden 2017 alussa  S-Pankki oli edullisin, mutta nyt syksyyn tultaessa Handelsbanken ja Osuuspankki ovat kirineet ohi.

Elokuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta aleni, kun Handelsbanken ja OP Helsinki tarkistivat hinnoitteluaan. Parivaljakko kiilasikin hinnoittelullaan nyt kolmen kärkijoukkoon. Sijoitusasuntolainan todellinen kokonaiskorko on nyt alimmillaan 0,94 prosenttia.

Lomakauden keskellä heinäkuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta alkoi hieman elää, kun OP Helsinki alensi tunnustelevasti marginaaliaan.

Kesäkuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta pysyi vakaana. Koko laina-aikana lainakorkoja ja kuluja sijoitusasunnon omistaja maksaa kesäkuun 2017 hintatasolla 25 592 euroa.

Toukokuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta pysyi vakaana. Sijoitusasuntoa harkitsevan ja sijoitusasunnon omistajan kannattaa tutustua huolella myös verotukseen lainojen kilpailutuksen ohella. Lainan korot saa vähentää pääomatuloista toisin kuin vastikkeet ja muut kulut, jotka vähennetään vuokratulosta. Veroilmoitus on siis syytä tarkistaa.

Maaliskuussa 2017 asuntosijoittaja olisi säästänyt koko laina-aikana 4 140 euroa, kun vertailun edullisinta lainatarjousta vertaa pankkien keskimääräiseen kokonaiskustannukseen 175 592 euroa. Maaliskuussa Aktia muutti hinnoitteluaan. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin.
Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Sijoitusasuntolainojen hinta säilyi edelliskuukauden lukemissa. Velkavipua käyttävän asuntosijoittajan kannattaa alkaa varautua korkotason lievään nousuun, jos julkisuudessa esiintyneet ennusteet korkojen noususta osuvat oikeaan.  Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin. Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Sijoitusasuntolainojen keskimarginaali nousi hieman ja oli tammikuussa 1,28 prosenttia. Nousun taustalla oli Aktia Pankin paluu hinnoittelussaan aikaisempaan kiinteän ja vaihtuvan koron yhdistelmähintaan. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin. Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Joulukuussa Aktia Pankki tarkisti hinnoitteluaan. Sijoitusasuntolainojen keskimarginaali laski edelleen hieman ja oli joulukuussa 1,25 prosenttia. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin. Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Marraskuussa 2016 Hypo ja Danske Bank tarkistivat muita lainakuluja. Ålandsbanken liittyi mukaan sijoitusasuntolainavertailuun. Sijoitusasuntolainojen keskimarginaali oli marraskuussa 1,26 prosenttia. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin.

Grafiikkapisteet:

pankki korot+kulut, €
S-Pankki 21452
AsuntoHypoPankki 22979
Handelsbaken 24755
OP Helsinki 24785
Keskimäärin 25834
Danske Bank 27201
Aktia Pankki Oyj 28842
Nooa Sääästöpankki 30827
lähde: Suomen Rahatieto

150 000 € sijoitusasuntolainan keskimääräiset kokonaiskustannukset koko laina-aikana nostohetkellä takasteltuna olivat nyt syykuun lopussa 175 834 €. Korkojen ja lainan nostokulujen osuus koko laina-aikana oli keskimäärin 25 834 €. Pieneltäkin tuntuvat hinnoitteluerot kasvattavat herkästi pitkällä laina-ajalla lainakuluja usealla tonnilla.

Useampi pankki tarkisti marginaaliaan syyskuussa 2016. Sijoitusasuntolainan keskimarginaali on nyt 1,29 prosenttia ja edullisimmillaan sijoitusasuntolainan sai 1,05 prosentin marginaalilla. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin.

Aktia Pankki sekä Danske Bank tarkistivat hinnoitteluaan kesäkuussa 2016. Aktia tarjoaa lainavaihtoehtoa, jossa on ensin 10 vuoden kiinteä jakso ja sitten 15 vuoden jakso sidottuna 12 kuukauden euriboriin. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin. Sijoitusasuntolainan marginaali näyttää olevan keskimäärin 0,10 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vastaavan tavallisen asuntolainan marginaali.

Aktia Pankki ja Helsingin OP sekä Danske Bank tarkistivat hinnoitteluaan toukokuussa 2016. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70-90 prosenttiin. Tarvittaessa lisävakuuksin sijoitusasuntolainaa voi saada 100 prosenttia pankista, kohteesta ja asiakkaan kokonaistilanteesta riippuen.

Selitteet

Ei tarjousta:  Pankki harkitsee tapauskohtaisesti sijoitusasuntolainat – ei vakio tuote

Aktia Pankin sijoitusasuntolaina (5 vuoden koron + 20 v euribor lainan yhdistelmä)

Todellinen kokonaiskorko lasketaan: marginaali, viitekorko, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna