Lainakorkojen vertailu

Julkaisemme tällä sivulla Suomen Rahatiedon laatimia lainakorkojen vertailuja sijoitusasuntolainoista.

Lainakorkojen vertailussa on käytetty pääkaupunkiseudulla sijaitsevaa hyväkuntoista sijoitusasuntoa, johon pankki antaa sijoitusasuntolainan pankin luottokriteerien mukaisella vakuutusarvostuksella ja maksukykyarvioinnilla.

  • hyväkuntoinen sijoitusasunto pääkaupunkiseudulla
  • 150 000 euron laina
  • laina-aika 25 vuotta
  • lyhennys puolivuosittain

Uuden sijoitusasuntolainan keskimääräinen marginaali on pudonnut maaliskuusta 2017 maaliskuuhun 2018 selvästi eli 0,17 prosenttiyksikköä. Silti sijoitusasuntolainasta joutuu maksamaan keskimäärin korkeamman marginaalin kuin normaalista asuntolainasta.

Seuraavat lainavertailutiedot julkaistaan kesäkuussa 2018.

Marraskuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta laski hieman. Aktia Pankki alensi marginaalinsa 1,25 prosenttiin. Vertailun pankkien keskimarginaali oli 1,27 prosenttia marraskuussa 2016 ja nyt 1,14 prosenttia marraskuussa 2017.

Lokakuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta aleni edelleen. Nyt vertailun kolmanneksi kiilasi Danske Bank, joka alensi sijoitusasuntolainansa marginaalin 1 prosenttiin.

Syyskuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta aleni hieman. OP:n marginaali tippui 1,0 prosenttiin. Vuoden 2017 alussa  S-Pankki oli edullisin, mutta nyt syksyyn tultaessa Handelsbanken ja Osuuspankki ovat kirineet ohi.

Elokuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta aleni, kun Handelsbanken ja OP Helsinki tarkistivat hinnoitteluaan. Parivaljakko kiilasikin hinnoittelullaan nyt kolmen kärkijoukkoon. Sijoitusasuntolainan todellinen kokonaiskorko on nyt alimmillaan 0,94 prosenttia.

Lomakauden keskellä heinäkuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta alkoi hieman elää, kun OP Helsinki alensi tunnustelevasti marginaaliaan.

Kesäkuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta pysyi vakaana. Koko laina-aikana lainakorkoja ja kuluja sijoitusasunnon omistaja maksaa kesäkuun 2017 hintatasolla 25 592 euroa.

Toukokuussa 2017 sijoitusasuntolainojen hinta pysyi vakaana. Sijoitusasuntoa harkitsevan ja sijoitusasunnon omistajan kannattaa tutustua huolella myös verotukseen lainojen kilpailutuksen ohella. Lainan korot saa vähentää pääomatuloista toisin kuin vastikkeet ja muut kulut, jotka vähennetään vuokratulosta. Veroilmoitus on siis syytä tarkistaa.

Maaliskuussa 2017 asuntosijoittaja olisi säästänyt koko laina-aikana 4 140 euroa, kun vertailun edullisinta lainatarjousta vertaa pankkien keskimääräiseen kokonaiskustannukseen 175 592 euroa. Maaliskuussa Aktia muutti hinnoitteluaan. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin.
Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Sijoitusasuntolainojen hinta säilyi edelliskuukauden lukemissa. Velkavipua käyttävän asuntosijoittajan kannattaa alkaa varautua korkotason lievään nousuun, jos julkisuudessa esiintyneet ennusteet korkojen noususta osuvat oikeaan.  Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin. Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Sijoitusasuntolainojen keskimarginaali nousi hieman ja oli tammikuussa 1,28 prosenttia. Nousun taustalla oli Aktia Pankin paluu hinnoittelussaan aikaisempaan kiinteän ja vaihtuvan koron yhdistelmähintaan. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin. Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Joulukuussa Aktia Pankki tarkisti hinnoitteluaan. Sijoitusasuntolainojen keskimarginaali laski edelleen hieman ja oli joulukuussa 1,25 prosenttia. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin. Vaikka pankin normaali vakuusarvostus olisi 70 prosenttia, niin tarvittaessa lisävakuuksin päästään aina 100 prosenttiin lainakaton vaateet huomioiden.

Marraskuussa 2016 Hypo ja Danske Bank tarkistivat muita lainakuluja. Ålandsbanken liittyi mukaan sijoitusasuntolainavertailuun. Sijoitusasuntolainojen keskimarginaali oli marraskuussa 1,26 prosenttia. Vakuusarvostukset vaihtelivat pankeittain 70 – 90 prosenttiin.

Uuden sijoitusasuntolainan keskimääräinen marginaali on pudonnut maaliskuusta 2017 maaliskuuhun 2018 selvästi eli 0,17 prosenttiyksikköä. Silti sijoitusasuntolainasta joutuu maksamaan keskimäärin korkeamman marginaalin kuin normaalista asuntolainasta.
Seuraavat lainavertailutiedot julkaistaan kesäkuussa 2018.

Selitteet

Ei tarjousta:  Pankki harkitsee tapauskohtaisesti sijoitusasuntolainat – ei vakio tuote

Todellinen kokonaiskorko lasketaan: marginaali, viitekorko, nostopalkkiot ja hoitokulut laina-ajalle jaksotettuna