Asunnon koko

Suurin osa vuokrakäytössä olevista asunnoista on pieniä, useimmiten yksiöitä tai kaksioita. Tämä on myös se kokoluokka, johon kohdistuu markkinoilla eniten kysyntää ja siten paras vuokrattavuus. Sijoitusasuntoa ostaessa on myös syytä huomioida vastike ja remonttikulut, jotka useimmiten kasvavat neliöiden suhteessa, toisin kuin vuokra.  

Asunnon neliömäärän ohella on tärkeää kuitenkin kiinnittää huomiota myös pohjaan. Tarkoitus olisi ostaa mahdollisimman tehokkaita neliöitä, ei käytäviä, isoja eteisauloja tai ylisuuria kylpyhuoneita. Huonelukumäärä voi vaikuttaa myös vuokran määrään neliöitä enemmän. Kauppahinnat, yhtiövastikkeet ja remonttikulut sen sijaan määräytyvät useimmiten selvemmin neliöperusteisesti. Esimerkiksi putkiremontin kustannus voi 60 m2 kaksiossa olla kaksinkertainen verrattuna 30 m2 yksiöön. Tehokaspohjaisesta asunnosta maksetaan vähemmän kauppahintaa ja muita kuluja, mutta saadaan kuitenkin suhteessa parempaa vuokraa. 

Monesti on kuitenkin niin, että pienessä asunnossa vuokralainen vaihtuu useammin kuin isossa asunnossa. Jos vuokrausta hoitaa itse, tämä ei muodosta tuoton näkökulmasta ongelmaa, jos uuden vuokralaisen saa aina saumattomasti vanhan vuokralaisen perään. Se kuitenkin edellyttää, että asunto on muilta elementeiltään eli esimerkiksi sijainniltaan ja kunnoltaan haluttu. Jos käyttää välittäjää, tulee vuokralaisen vaihtuessa maksettavaksi aina välityspalkkio, joka syö jonkin verran tuottoa.