Mitä asuntosijoittajan kannattaa tehdä koronataantuman keskellä?

17.6.2020

Koronataantuma on niin voimakas, että se vääjäämättä tulee vaikuttamaan myös asuntosijoittamiseen tavalla tai toisella. Mitä yksityisen vuokranantajan ja asuntosijoittajan kannattaa juuri nyt tehdä? Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Ville Valkonen antaa blogissa vinkkejä vuokranantajan kesään.

Korona on aiheuttanut poikkeuksellisen tilanteen koko yhteiskunnassa. Itse viruksen aiheuttamat vaikutukset ovat Suomessa jääneet pieniksi, mutta rajoitustoimien vaikutus talouteen on voimakas. Perästä on kovaa vauhtia vyörymässä globaali taantuma, joka lyö Suomeen viennin vähenemisen kautta. Talouskasvu on saanut kovan kolhun kaikkialla ja esimerkiksi työttömyys noussut ennätyskorkealle. Esimerkiksi OECD arvioi, että vuoden 2019 maailman bruttokansantuotetasoa ei saavuteta ainakaan kahteen vuoteen.

Koronataantuma on niin voimakas, että se vääjäämättä tulee vaikuttamaan myös asuntosijoittamiseen tavalla tai toisella.

Mitä yksityisen vuokranantajan ja asuntosijoittajan kannattaa juuri nyt tehdä?

1. Seuraa asuntomarkkinoita ja talousuutisia poikkeuksellisen tarkasti

Nyt pitää olla hereillä. Rauhallisimpina aikoina voi riittää, että lukee alan uutisia silloin tällöin ja seuraa vuokranmaksua. Nyt käsillä voi olla jonkinlainen käänne, ja hankitun tiedon määrä kannattaa moninkertaistaa.

Taantuma on jo laskenut kauppamääriä https://kvkl.fi/koronan-vaikutus-asuntokauppaan/, mutta hinnat laskevat todennäköisesti vain hieman. Vuokrat taas eivät rajuissakaan taantumissa ole nimellisarvoilla laskeneet. Vuokrattavuus toki kärsii silloin, jos joltain paikkakunnalta poistuu huomattava määrä työ- tai opiskelupaikkoja. Lyhyellä aikavälillä tilanne saattaa jopa lisätä vuokrakysyntää, kun omistusasuntojen hankintaa lykätään.

Näiden lukujen valossa vuokratuottoon nojaavilla asuntosijoittajilla on vähemmän huolehdittavaa. Arvonnousua painottavilla sijoittajilla taas on syytä erityiseen tarkkaavaisuuteen.

Erityisen tärkeää on muodostaa näkemys siitä, tapahtuuko toimintaympäristössä nyt jokin merkittävä pidempiaikainen siirtymä. Asuntomarkkinoilla on pitkään jatkunut tietty trendi, jossa sijoittaminen on yleistynyt, hinnat nousseet ja vuokratuotot ovat laskeneet. Liu’utaanko nyt johonkin erilaiseen asentoon? Tämä selvinnee vasta myöhemmin tänä tai ensi vuonna, mutta tilannekuvaa kannattaa nyt alkaa muodostamaan.

Korkotaso on eräs keskeisimpiä asuntosijoittamiseen liittyviä tekijöitä. Yleisen korkoympäristön määrittää pitkälti euroalueella harjoitettu rahapolitiikka, mikä taas riippuu euroalueen taloustilanteesta. Ekonomistiksi ei tarvitse ryhtyä, mutta kannattaa seurata, mitä eri ennustelaitokset, pankit ja ammattilaiset sanovat koroista. Tällä hetkellä vaikuttaa, että korkotaso ei ainakaan nopeasti ole nousemassa.

Suomen Vuokranantajat seuraa tilannetta reaaliajassa ja toimittaa jäsenilleen ajankohtaista tietoa.  Esimerkiksi kesällä olemme julkaisemassa Vuokraovi.comin dataan pohjautuvan vuokramarkkinakatsauksemme sekä yhdessä PTT:n kanssa tuottoennusteen tuleville vuosille. Olemme keväällä vahvistaneet analyysikykyämme kokopäiväisellä ekonomistilla, joka erikoistuu nimenomaan vuokramarkkinoiden ja asuntosijoittamisen tutkimustietoon.

2. Pidä tiivistä yhteyttä vuokralaisiin ja isännöitsijöihin

Vuokranantaja on pohjimmiltaan koti-nimisen palvelun tarjoaja ja vuokralainen on asiakas. On myös vuokranantajan ongelma, jos asiakasta kohtaa lomautus tai irtisanominen. Valitettavasti liian moni on tällä hetkellä ilman työtä. Lomautusten ja epävarmuuden aikana on hyvä pitää hieman tiiviimpää yhteyttä vuokralaisiin ja selvittää, onko toimeentulossa muutoksia. Joustaminen ja sopiminen esimerkiksi maksusuunnitelmasta ovat varmasti sekä vuokranantajan että vuokralaisen etu.

Myös isännöitsijältä voi kysyä, vaikuttaako korona jotenkin taloyhtiön tilanteeseen. Esimerkiksi niissä taloyhtiöissä, joissa on liiketilaa, voi vaikutus olla merkittävä, jos liiketilojen vuokralaiset ajautuvat ongelmiin. Pankit saattavat myös muuttaa suhtautumistaan taloyhtiölainoihin. Tämä on haaste niille taloyhtiöille, joilla on edessään merkittävä remontti.

3. Pidä pää kylmänä: kohde ja ehdot ratkaisevat edelleen

Hyvä ostos on hyvä ostos huonoinakin aikoina. Samoin mokata voi suhdannetilanteesta riippumatta. Koronauutisvirrassa huomio saattaa keskittyä isoilta vaikuttaviin asioihin, kuten etätöiden tai -opiskelun lisääntymiseen, mutta asuntosijoittamisen perusperiaatteet eivät muutu toimintaympäristönkään muuttuessa.

Jokaisen sijoituksen laatu riippuu edelleen kolmesta asiasta: kohteen ominaisuuksista (muun muassa sijainti, taloyhtiö, kunto), kaupan ja vuokrasuhteen ehdoista (muun muassa hinta, korko, vipu, laina-aika, vuokra) ja verkostosta (muun muassa keneltä saa tiedon kohteesta, keneltä ostetaan, kuka remontoi). Korona ei muuta tätä peruskaavaa, vaikka yksittäisiin osatekijöiden se vaikuttaa.

Joukkoajatteluun ei kannata lipsahtaa, vaan tehdä aina oma huolellinen pohdinta. Jos ei ole varma, onko nyt oikea hetki tehdä tietty kauppa, voi aina ottaa aikalisän. Asuntosijoittaminen ei ole nopeuspeli. Hyvässä löydössä joutuu olemaan nopea, mutta silloin kannattaa olla varma kohteesta.

Korona saattaa avata myös mahdollisuuksia. Varovaisimmat saattavat vetäytyä markkinoilta. Rakennusliikkeille voi tulla kiire myydä projektit loppuun. Kaikki tämä jättää tilaa pitkäjänteiselle asuntosijoittajalle.

4. Nyt on hyvä hetki opiskella asuntosijoittamista ja päivittää suunnitelmat

Talouskäänteen suunta ja vauhti selkenevät koko ajan. Viruksesta on opittu jatkuvasti enemmän, samoin rajoitustoimien tehokkuudesta. Alkusyksystä ja loppuvuodesta tiedetään taas huomattavasti enemmän. Tilannekuvan selkiytymisen odottelun voi käyttää hyödyksi perehtymällä, jotta on entistä valmiimpi, kun tilaisuuksia taas tulee eteen.

Asuntosijoittaminen vaatii aina enemmän tai vähemmän ajankäyttöä ja jatkuvaa perehtymistä. Perusosaamista voi aina vankistaa esimerkiksi lainsäädännön tuntemuksen, remonttiosaamisen ja markkina-analyysien osalta. Hyvä tapa on päivittää oma sijoitussuunnitelmansa ja katsoa, paljastaako se tarpeita päivittää osaamista.

Kesämökille kannattaa ottaa mukaan muun muassa asuntosijoittamisen kirjallisuutta. Suomen Vuokranantajien verkkosivuilta löytyy paljon sekä ajankohtaista että perusmateriaalia niin webinaareina kuin kirjoituksina.

Mukavaa kesää kaikille!

Ville Valkonen
Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö ja asuntosijoittaja

Tietoa blogista

Blogissa julkaistaan vuokranantajan arkea koskettavia asiantuntijakirjoituksia ja eri vuokranantajien tarinoita vuokrauksen onnistumisista ja haasteista. Tervetuloa lukemaan ja keskustelemaan! Mikäli sinulla on tarinoita kerrottavana, laita viestiä osoitteeseen: tiedotus@vuokranantaja.fi