Asuntotuotantoa ei pidä ylikuumentaa valtion tuella

Asuntotuotanto on viime vuosina ollut Suomessa vauhdikkainta vuosikymmeniin. Tänä vuonna rakentamisen määrä tulee nousemaan jopa yli 40 000 asuntoon. Rakentamisen suhdanteen ollessa erittäin korkealla alaa ei pitäisi enää kuumentaa valtion tuella.

Asuntotuotanto on viime vuosina ollut Suomessa vauhdikkainta vuosikymmeniin. Asuntoaloitusten määrä on ollut kasvussa. Vuoden 2016 asuntoaloitusten toteutuma oli yli 37 400 asuntoa. Ympäristöministeriö arvioi budjettiehdotuksessaan, että vuosina 2017 ja 2018 asuntoaloitusten määrä pysyy noin 32 000-34 000 asunnossa. Nyt on jo selvää, että aloitusten määrä ylittyy tänä vuonna. Rakentamisen määrä tulee nousemaan jopa yli 40 000 asuntoon. Muun muassa Rakennusteollisuus RT nosti jo ennustettaan tälle vuodelle huomattavasti.

Rakentamisen suhdanne näyttää edelleen vahvistuvan ja rakennusalalla on jo pulaa osaavista työntekijöistä. On olemassa riski, että rakennusala jopa ylikuumenee.

Valtion tuotantotuelle ei tarvetta korkeasuhdanteessa

Tilanteessa, jossa rakentamisen suhdanne on erittäin korkea, pitäisi vähentää valtion tukia ja pienentää korkotukilainavaltuuksia. Tuen painopistettä pitäisi siirtää entistä enemmän erityisasumiseen sekä esimerkiksi hissien rakentamiseen vanhempiin mataliin kerrostaloihin, jotta voitaisiin paremmin edistää esteettömyyttä ja pidentää aikaa, jolloin kotona asuminen on mahdollista. Asumisviihtyvyyden lisäksi se olisi myös kansantaloudellisesti järkevää.

Tuotantotuen käyttäminen on perusteltua siinä tilanteessa, ettei rakennushankkeita lähde liikkeelle. Esimerkiksi asuntoministeri Vapaavuoren ideoima välimalli oli järkevä toimenpide, koska asuntohankkeita ei muuten lähtenyt liikkeelle. Malli tuki myös vahvasti rakennusalan työllisyyttä.

Tällä hetkellä asuntotuotanto vetää kuitenkin myös ilman tukia. Vahvassa korkeasuhdanteessa kulkevaa rakennusalaa ei pidä kiihdyttää lisää pitämällä korkotukivaltuuksia eli valtion tukia korkealla. Nyt olisi suhdannepoliittisesti järkevää hidastaa ARA-tuotantoa. ARA-tuotantoa tänä vuonna syntymässä jopa enemmän kuin viime vuonna. Viime vuonna ARA-asuntoja aloitettiin noin 7 900. Tänä vuonna määrä näyttää nousevan jopa 9 000 asuntoon. Jos asuntoja syntyy muutenkin ennätystahtiin, ei ole syytä käyttää asuntotuotannon lisäämiseen veronmaksajien euroja.

Veronkevennykset tukia tehokkaampi tapa ylläpitää asuntotuotantoa

Asuntotuotannon korkeana pitämisessä on parempiakin keinoja kuin ARA-tuotannon lisääminen. Yksityiset vuokranantajat maksavat korkeaa pääomatuloveroa vuokratuloista. Yksityisten vuokranantajien toimintaedellytysten parantaminen esimerkiksi vuokratulojen verotusta keventämällä lisäisi kiinnostusta asuntosijoittamiseen, pitäisi asuntotuotannon vahvana ja hillitsisi vuokrien nousua. Vuokrasta on noin 15 prosenttia pääomatuloveroa. Se on paljon se.

Kirjoittaja:
Tuomas Viljamaa

Yhteiskuntasuhdepäällikkö
tuomas.viljamaa@vuokranantajat.fi
040 723 5821

Teksti on julkaistu myös Kiinteistölehdessä syyskuussa 2017.

, ,

Comments are closed.