Kiinteistökustannusten nousu kiihtyy ja tuo korotuspaineita vuokriin

Kiinteistöliiton julkaiseman Indeksitalo-vertailun mukaan kuntakohtaisten kiinteistöverojen ja muiden kiinteistökustannusten nousu on kuluvana vuonna kiihtynyt. Vertailun mukaan kaikkien tarkasteltujen 51 kaupungin ja kunnan maksut nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia edellisvuodesta. Kymmenen suurimman kaupungin kohdalla nousua oli kaksi prosenttia.

Edullisinta kiinteistönpito on viimevuotiseen tapaan Raahessa, Kokkolassa ja Oulussa. Kalleimmat kiinteistönpitokustannukset ovat Vihdissä, Rovaniemellä ja Lappeenrannassa.

Kiinteistöverot ja sähkökustannukset nousivat eniten

Kustannusnousun kärjessä ovat tänä vuonna kiinteistöverot ja sähkö. Joissain kaupungeissa myös kaukolämpö kallistui tuntuvasti. Kiinteistöveron taso nousi keskimäärin viisi ja kiinteistösähkön kolme prosenttia. Jätehuollon, kaukolämmön ja veden kustannukset nousivat keskimäärin vajaan prosentin verran edellisvuodesta.

Kaupunkikohtaiset erot kehityksessä ovat huomattavia. Enimmillään kustannukset laskivat miltei kolme ja enimmillään nousivat 10 prosenttia vuodesta 2016. Vuoden 2010 jälkeen kulut ovat kasvaneet lähes kolmanneksen verran.

Tilastokeskuksen mukaan hoitokulut nousseet vuonn 2016 3,3 prosenttia

Myös Tilastokeskuksen tuore asunto-osakeyhtiöiden taloustilasto kertoo samasta kehityksestä. Asunto-osakeyhtiöiden hoitokulut olivat vuonna 2016 keskimäärin 4,40 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokulut nousivat edellisvuodesta 3,3 prosenttia.

Suomen Vuokranantajat huolissaan kustannuskehityksestä

Yksityisen vuokranantajan kannalta kiinteistökustannusten nousu tarkoittaa paineita korottaa vuokria.

”Kun kiinteistöverot, hoitokulut ja muut kiinteistökustannukset nousevat, aiheuttaa tämä väistämättä nousupaineita myös vuokriin. Kun vuokrat ovat monessa kaupungissa jo vuokralaisten maksukyvyn ylärajoilla, on yksityisten vuokranantajien yhä vaikeampi saada toiminnastaan kannattavaa. Tämä on yhteiskunnan kannalta huolestuttava suunta: yksityisten vuokranantajien tarjoamia vuokra-asuntoja tarvitaan pikemminkin lisää kuin vähemmän”, pohtii Suomen Vuokranantajien vaikuttamisasiantuntija Tuomas Viljamaa.

”Käytännössä politiikan tasolla asiaan voidaan vaikuttaa huolehtimalla siitä, etteivät maksut ja taksat nouse sekä kiinteistöverotus kiristy entisestään. Yksityisten vuokranantajien verotaakkaa tulisi pohtia myös kokonaisuudessa, jotta kannattavan toiminnan edellytykset säilyvät”, Viljamaa sanoo.

Lähde: Kiinteistöliitto

 

, , , , ,

Comments are closed.